Prima pagină / Locuri / Turism  /  (Video) Proiectul pentru copii și adolescenți „Robinzonada” a ajuns și la Ignăței, Rezina

(Video) Proiectul pentru copii și adolescenți „Robinzonada” a ajuns și la Ignăței, Rezina imprimare

16.05.2016  

Cea de-a patra ediţie a proiectul „Robinzonada” a ajuns și în satul Ignăţei din raionul Rezina, în perioada 12-15 mai. Tabăra de supravețuire pentru copii și adolescenți are drept scop promovarea turismului și implicarea în diferite activități competitive și informativ-educative.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Demonstrarea metodelor de supravețuire, organizarea activităților de socializare și promovare modului sănătos de viață, au fost obiectivele de bază elaborate în cadrul sesiunii de deschidere a taberei de supravețuire „Robinzonada”, 2016.

Proiectul este dedicat copilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 10 și 20 de ani.

tav 

„În ziua de azi foartese acordă copiilor, de aceea noi am ales prin intermediul acestui proiect să-i scoatem din casă, să le oferim lecții de supravețuire cât și lecții de prietenie”, spune Ion Balan, organizatorul proiectul „Robinzonada”.

tabara

La sesiunea de deschidere au fost copii și adolescenți din raioanele: Rezina, Orhei, Ialoveni cât și din mun. Chișinău, care au avut parte de activități competitive ce presupun desfășurarea timpului liber, prin promovarea modului sănătos de viașă, cât și însușirea tehnicilor de supravețuire în situații excepționale.

 ffet

„Organizăm un joc - „parașuta” și „rațele împușcate”, sunt patru vânători și trei rațe pe care trebuie să le nimerim, în caz că sunt lovite aceste trebuie să iasă din joc”, spune Albu Cristian, elev.

taeg

„Am învățat cum se salvează un om de la moarte în cazul unor tăieturi sau glonțuri de arme, am învățat cum să merg pe funie și să cum se face mai bine un cort”, spune Calugher Igor, elev.

 ergr

Copii au asistat și la un curs de instruire în acordarea primului ajutor medical, oferit de către Eugen Capcelea, medic-chirurg  la Spitalul de Urgență,  delegat de către Centrul de Sănătate Pietenos Tinerilor „Neovita”.

„Prezența unui medic la astfel de activități este importantă, mai ales în condiții de câmp, pentru că copii se urcă pe funii, pe copaci și de pot răni, noi îi învățăm cum ar trebui să se comporte în astfel de situații”, afirmă Eugen Capcelea, medic-chirug la Spitalul de Urgență.

reggg

Proiectul de amploare „Robinzonada” unde a activat stația de radiogonometrie cu indicativul ER52MOM, presupune organizarea taberei în apropierea celor 52 de mănăstri și schituri din R. Moldova.

drtfyg

 „Proiectul de amploare este preconizat pentru 52 de mănăstiri și schituri de pe teritoriul Moldovei, cu ajutorul cărora se va face legătură cu ceilalți radioamatori și de peste hotare, pentru a vorbi despre cultura ortodoxă, tradiție și despre mănăstirile noastre”, precizează Ghenadie Boldișor, parohul bisericii „Nașterea Maicii Domnului, Ignăței.

erty

Proiectul „Robinzonada”, ediția a IV-a, 2016, se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Sănătate Pietenos Tinerilor „Neovita”, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății din Moldova, și Ministerul Apărării din Republica Moldova. 

De asemenea, mai fac parte parteneri precum: Serviciul Protecție Civilă și Situații Excepționale, Casa de Creație a Copiilor Rezina, filiala Ignăței, Proiectul „Moldova Ortodoxă”, Asociația Națională a scouților din Moldova, Asociația Radioamatorilor din Moldova și Radioclubul Tehnic Sportiv „Azimut”. 

Autor: Cristina Zeamă

Foto: Alexei Gurduza

 

Robinzonada Robinzonada Robinzonada Robinzonada Robinzonada Robinzonada Robinzonada Robinzonada Robinzonada Robinzonada Robinzonada Robinzonada
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.