Prima pagină / Locuri / Turism  /  I-a descoperit simțurile vizuale, auditive și cele gustative. Portugalia – țara care reprezintă un progres pentru Fiordalisa Chirilă

I-a descoperit simțurile vizuale, auditive și cele gustative. Portugalia – țara care reprezintă un progres pentru Fiordalisa Chirilă imprimare

22.11.2016  

Are 27 de ani, este o fire curajoasă și ambițioasă. Fiordalisa Chirilă dintotdeauna a avut un spirit de aventură pentru a îmbrățișa diferite culturi și a căuta experiențe noi, care să-i bucure mintea și sufletul. A ales să plece în Portugalia – țara, care astăzi reprezintă pentru ea un progres.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

La vârsta fragedă de 19 ani, Fiordalisa Chirilă „și-a luat inima în dinți” și a plecat într-o țară despre care nu știa nimic – Portugalia. Acolo și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Algarve, la facultatea Științe Sociale și Umanistice, un domeniu care mereu i-a atras atenția.

wede

„După absolvire am reușit să obțin un job frumos, să lucrez cu elevii claselor a I-IV-a. Împreună, realizăm temele pentru școală și multe alte activități minunate. O experiență interesantă, o împărtășire reciprocă a unor culturi și tradiții diferite. Iubesc lumea lor, lumea copiilor și împreună cu ei am păstrat vie amintirea copilăriei”, spune Fiordalisa.  

aefr

 A avut onoarea de a face parte din Asociația „Tezaur” din Algarve, de a cânta și încânta inimile românilor de pretutideni și de a alina dorul cântecului popular strămoșesc.

Iubesc foarte mult ceea ce fac, chiar și peste hotare vreau să se facă auzit glasul nostru strămoșesc, prin cântec, prin port. După cum spunea marele poet Luís Vaz de Camões: „Portugalia este locul unde pământul se termină și unde marea începe”, mai menționează românca.

awd

Stabilită de opt ani în această țară, Fiordalisa Chirilă a reușit să o vadă, să o audă, a mirosit-o și a gustat din ea, împărtăsind din aceste secrete și echipei Stiripozitive.  

• Culorile

„Indiferent de anotimp, Portugalia este o țară frumoasă, cu pajiști verzi nesfârșite, ape limpezi, case albe și portocali înfloriți.

wet

Cerul albastru și Oceanul Atlantic îmbrățișează pământul portughez, creând o identitate distinctă. Plantațiile de măslini sau castelele sunt doar o parte din ceea ce reprezintă Portugalia. Pretutindeni se regăsește „azulejo” – plăci de faianță albastră care decorează casele portugheze. Acest „azulejo” se regăsește în biserici, castele, palate, universități, parcuri, stații de tren și holuri de hotel.
Pe lângă albastrul oceanic de care țara este strâns legată, ne raportăm și la culorile semnificative ale țării, la drapelul național de care orice cetățean este mândru și onorat.

ewf

Roșu – este culoarea curajului, bucuriei și a luptei continuă, iar verdele – este culoarea speranței.

• Sunetele

Un simbol al identității naționale și culturale îl reprezintă „Fado” care provine din cuvântul latin „fatum” semnificând soartă sau destin. „Correr o Fado” este expresia muzicală, care are un sens aparte, acela de a ieși în întâmpinarea destinului, a te lăsa în voia lui. Muzicalitatea te îmbie la o stare de visare, de melancolie. Este o adevărată încântare...
Când mă gândesc la „Fado”, îmi răsuna în minte doina noastră cea frumoasă, pe care orice român o poartă în suflet și în gând cu mândrie și demnitate.

fdh

• Gusturile

Dacă vizitezi Portugalia, nu ai cum să nu-ți delectezi papilele gustative cu tarta tradițională „Pasteis de Belem” făcută pentru a incita simțurile muritorilor. Aceasta tartă tradițională se servește cu scorțișoară și poate fi cumpărată din patiseria care există în cartierul Belém din Lisabona.

Câtă savoare, într-o tartă așa de mică…

srh

• Mirosurile

Pe drumurile portugheze, de-o parte și de alta, se resimte pregnant mirosul îmbietor al portocalilor, măslinilor și „frescura” Oceanului Atlantic.

Mergând pe drum, poți privi pomii încărcați cu roada lor colorată într-un portocaliu natural, neostentativ și neartificial, care induce o stare de bucurie, încântare, optimism și poftă de viață”, povestește Fiordalisa Chirilă pentru Stiripozitive.eu

sAF

Autor: Cristina DUDUCIUC 

Foto: Arhivă personală  

egt erg erg erg sdg sfg sg rge srg sdrg sdg
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.