Prima pagină / Locuri / Turism  /  Lacul Beleu, Mica Deltă a Moldovei

Lacul Beleu, Mica Deltă a Moldovei imprimare

În Moldova, la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator

27.02.2012  

În lunca Prutului, pe meleagurile Cahulului, se află una dintre minunile naturale ale Republicii Moldova, Rezervația „Prutul de Jos”. Acest spațiu – un rai al păsărilor, peștilor și plantelor – are statut de zonă umedă de importanță internațională, protejată prin Convenţia Ramsar.

Grație faptului că zona este mai puțin cunoscută, aici s-a dezvoltat un mediu prielnic de trai pentru unele păsări rare ca ţigănuşul, cormoranul-mic , raţa-suliţar, barza neagră sau stârcul-galben.

„Prutul de Jos", o nouă destinație turistică

Rezervația naturală „Prutul de Jos" se află în preajma satelor Slobozia Mare și Văleni, un loc benefic pentru dezvoltarea turismului rural. Vestea bună este că, în curând, turiștii autohtoni și-ar putea planifica o călătorie în această zonă din sudul țării, economisind bani și timp, dar cu o condiție - să păstreze acest colț de rai.

Iarna, majoritatea viețuitoarelor zburătoare migrează spre țările calde, însă aici rămân și câteva lebede și cormorani. Viorica Paladi, şefa Secţiei Știinţă a Rezervaţiei științifice „Prutul de Jos", spune că, împreună activitățile cotidiene, colaboratorii rezervației elaborează un plan de promovare turistică.

„Am dori să avem parte de turiști civilizați, care să păstreze acest ținut și să se bucure de minunile naturii. Banii obținuți din turism i-am putea investi în dezvoltarea Rezervației științifice și în crearea infrastructurii: poteci pentru turiști, locuri de cazare și multe altele. Din martie, când revin păsările migratoare, și până toamna târziu aici avem parte de o frumusețe de nedescris", afirmă Viorica Paladi.

Un rai al păsărilor, peștilor și plantelor acvatice

În lacul Beleu se găsesc peste 20 de specii de pești ce migrează din Dunăre, printre care și soiuri rare ca bibanul-soare sau cega. Tot aici pot fi descoperite șapte specii de plante de apă incluse în Cartea Roșie, inclusiv nufărul alb, vița sălbatică sau săgeata apei. Și fiindcă Rezervația naturală este situată la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator, la paralela 45 latitudine nordică, lacul Beleu este o zonă de trecere a păsărilor călătoare în timpul migrației. În timpul verii îți pare că te afli într-un imperiu al păsărilor, dominat de sute de lebede, stârci, egrete, raţe, cormorani sau lișițe.

Referințe

Un loc iubit de pelicani

Cel mai mare lac natural din Republica Moldova - Lacul Beleu - găzduiește anual, pentru câteva săptămâni, cârdurile de pelicani comuni. Venirea pelicanilor este un eveniment important pentru localnici, care îi admiră, în special, la răsărit sau apus de soare, atunci când miile de zburătoare brăzdează cerul. Pelicanii comuni „stau" la Beleu doar câteva zile, după care migrează spre Delta Dunării.

„Maternitatea păsărilor"

„Cioroi" este un sector al rezervației, asemănător cu o junglă, unde depun ouă majoritatea păsărilor din zonă. Locul unde cuibăresc păsările este protejat atât de natură cât și de responsabilii de la rezervația științifică. Hățișul din inima rezervației oferă un spectacol deosebit al naturii, iar piuitul puilor în așteptarea hranei, se aude de departe.

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.