Prima pagină / Locuri / Turism  /  Pe malul Dunării noastre

Pe malul Dunării noastre imprimare

În Moldova există portul popular și Portul Giurgiulești

27.02.2012  

La hotarul sudic al țării, pe o porțiune de câteva sute de metri, Moldova are acces la Dunăre, cel de al doilea fluviu European ca lungime. Aici, în Gura Prutului, este locul în care râul Prut își varsă apele în Dunăre.

Localnicii din Giurgiuleși cred că dacă moșia satului Mândrești, prima vatră a localității lor, ar fi redată Moldovei, se va crea un loc prielnic pentru turiștii din Republica Moldova.

Moșia Mândreștiului

Satul vechi, așezat pe timpuri pe malul Dunării pe o distanță de doi kilometri, s-a mutat pe actualul loc al Giurgiuleștiului din cauza viiturilor, iar o parte din moșia satului a fost cedată Ucrainei. În perioada celui de al doilea război mondial, frontiera Republicii Sovietice Socialiste Ucrainești a fost adusă până la Râpa de la Mândreşti. Astfel Moldova, pe atunci Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, a pierdut fluviul Dunărean și accesul la Marea Neagră și a rămas doar cu o porțiune de peste două mii de metri de Dunăre, pe locul unde se întindea Mândreștiul.

La începutul anilor 90, atunci când Republica Moldova și Ucraina și-au proclamat independența, mica porțiune riverană a fost înstrăinată în favoarea Ucrainei. Acum câțiva ani, statul vecin a cedat Republicii Moldova 480 de metri de pământ pe malul Dunării, în schimbul a peste 7 kilometri de șosea în preajma satului Palanca.

Sătenii și-ar dori ca demarcarea teritoriului între Ucraina și Republica Moldova să revină la Râpa Mândreștiului, ca să aibă acces pe malul Dunării, transformând acest loc într-o atracție turistică. Un avantaj ar fi că sectorul se învecinează cu două țări, România și Ucraina. În plus, la câțiva metri de mal, este o insulă ce desparte Dunărea în două, numită Cotul Pisicii. Insula aparține României, însă ar prezenta interes pentru turiștii noștri. Alt beneficiu ar fi accesul la navele fluviale cât şi la cele maritime ce trec pe Dunăre.

Turiști străini veniți pe Dunăre

Malul Dunărean ar fi o opțiune pentru turiștii străini care vin în Republica Moldova. Primul pas a fost făcut în 2011, atunci când câteva sute de turiști au ajuns pe țărm la bordul navei „Sofia" în timpul unei croaziere de lux pe Dunăre. Turiștii ajunși în sudul Moldovei, în mare parte germani și austrieci, au călătorit în câteva țări așezate de-a lungul fluviului, iar Republica Moldova nu a fost o excepție. În cele câteva ore petrecute la noi, turiștii, majoritatea pensionari, au fost invitați la Văleni la o expoziție cu vânzare. Colăceii făcuți de către gospodine costau un euro bucata. Gospodarii au pus la bătaie căciuli ciobănești de cârlan sau blană de iepure și cojoace la prețul de câteva zeci de euro fiecare.

Astfel de vizite organizate pentru turiștii străini în satele din preajma portului Giurgiulești sunt ca o mană cerească pentru băștinașii dornici de surse noi de venit. În acest fel, turismul rural din sudul țării ar putea să se dezvolte mult mai rapid.

Referințe

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti a fost inaugurat acum cinci ani, fiind singurul port moldovenesc situat pe Dunăre. Portul se întinde pe o suprafaţă de 120 de hectare și include terminalul petrolier, zona industrială, portul marfar şi cel de pasageri. Portul Internaţional Giurgiuleşti are statut de zonă economică liberă.

Cursa maritimă Giurgiuleşti-Istanbul-Giurgiuleşti

În primăvara anului 2009, nava „Principesa Elena" a efectuat prima cursă maritimă Giurgiuleşti-Istanbul-Giurgiuleşti.  Călătoria pe mare dura 32 de ore, iar nava sub pavilion moldovenesc staţiona timp de două zile la Istanbul. După câteva zeci de curse, nava „Principesa Elena" a părăsit țărmul Republicii Moldova, dând prioritate orașului-port Odessa.

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.