Prima pagină / Locuri / Turism  /  Peștera Tătarilor de la Ordășei, Telenești

Peștera Tătarilor de la Ordășei, Telenești imprimare

27.06.2013  

La Căzănești am descoperit plopul sădit de elevul Boris Bechet, acum Artist Emerit. „De ce nu ați mers încă două sate să vedeți Peștera Tătarilor de la Ordășei?”, ne-a reproșat Nicoleta Florean. Și ne-a expediat o galerie de fotografii cu Peștera Tătarilor, iar ghidul nostru, la telefon, pe aceste locuri a fost profesoara de istorie Raisa Balan.

Votează: 4.8/5 (13 Voturi )

Satul Ordășei din raionul Telenești se întinde pe 4,86 km și ne uimește mai ales printr-o peșteră frumoasă, numită, Peștera Tătarilor. Profesoara de istorie Raisa Balan povestește că Peștera Tătarilor „ia naștere poate mai înainte decât atestarea satului, de la 22 aprilie 1640, denumirea fiind înțeleasă doar analizând legendele despre fondarea acestei localități”.

Prima legendă spune că satul se afla pe una dintre movilele Răutului, cu o întindere spre satul Moara. În localitate inițial erau doar case, biserică și un cimitir. În timpul unei cununii a doi tineri, au năvălit tătarii care au ucis și distrus tot ce era în calea lor. După ce au terminat, tătarii au spus: „Orda Nașeiu”, ceea ce însemna: încălecăm și plecăm.

A doua legendă spune că movilele care se întind din Chișinău până în Soroca, 10 la număr, adăpostesc trupurile neînsuflețite ale tătarilor care au căzut în luptă, alături de ei se spune că erau îngropați caii și bogățiile furate. Când se aprindeau rugurile, fumul ajungea până în satul Țânțăreni, unde era un cimitir. Locuitorii la vederea acestui lucru spuneau că „s-a dat sfoară-n țară”, adică au năvălit tătarii.

Cea mai simplă explicație și cea mai veselă spune însă că în sat erau multe turme de oi, ulterior se făcea și urdă, de aici și denumirea inspirată: Ordășei.

Peștera Tătarilor pornește pe malul Răutului și se termină pe podul Busuioc, peștera fiind o cale de ieșire de pe malul Răutului.

Imagini de Nicoleta Florean

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.