Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Elveția care pot inspira Moldova: Daniela Lungu

10 lucruri din Elveția care pot inspira Moldova: Daniela Lungu imprimare

15.02.2016  

Daniela Lungu a avut ocazia să călătoresc în Elveţia datorită unei tabere internaţionale, finanţată de către Uniunea Europeană, unde au fost abordate consecinţele catastrofei de la Cernobîl. Împreună cu alți tineri din Ucraina, Italia, Belorusia şi Rusia, Daniela a reușit să vadă cum trăiesc elvețienii și ce ar putea învăța de la ei concetăţenii noştri.

Votează: 4.0/5 (4 Voturi )

Daniela Lungu a fost în Elveția, iar de acolo s-a întors cu emoții pozitive și zeci de lucruri pe care Republica Moldova le-ar putea implemanta aici. Dar trebuie de știut că nu e nevoie să cheltuim miliarde pentru a pune în practică aceste 10 lucruri:

Elvetia

1. Buna dispoziţie

Oamenii trăiesc din plin, sunt deschişi, veseli, fericiţi, plini de energie. Nici durerea, boala sau bătrîneţea nu-i împiedică pe oameni să-şi creeze propriile aventuri.  Cînd mergi pe stradă vezi o mulţime de zîmbete, în schimb la noi toţi se grăbesc undeva, cu capul în jos, trişti sau supăraţi.

2. Practicarea sportului

Sportul nu e doar o modalitate de a rămîne în formă şi de a fi sănătos. E un stil de viaţă. Am văzut o mulţime de bătrîni (în jur de 80 de ani), care mergeau pe jos, în comparaţie cu noi, tineri de 15 ani ce au urcat muntele cu telegondola. Cred că nu mai e necesar să menţionez de biciclete, plimbările în aer liber, picnicurile şi joggingul, care este ceva  obișnuit pentru elveţieni.

Elvetia

3. Respectarea legilor/ regulilor

 Şi aici mă refer la toate tipurile de legi, începând cu cele socio-economice, până la cele de circulaţie. Pentru fiecare încălcare există amenzi usturătoare, de aceea elveţienii le respectă fără prea multe bătăi de cap.

4. Securitatea

Elveţia este considerată una din cele mai liniştite ţări, rata crimelor fiind destul de joasă. 

5. Comunicarea

Am fost uimită să văd cât de bine elveţienii se împacă şi cât de liber comunică cu turiştii. Apoi am aflat că în Eleveţia sunt 4 limbi oficiale: germana, franceza, italiana, retoromana, pe care atât tinerii, cât şi cei mai în vârstă le vorbesc fluent. Din păcate, în Republica Moldova, unii oameni nici nu depun efort să înveţe limba de stat.

6. Învăţătura

În Elveţia profesia de învăţător este foarte bine plătită. Se pune un mare accent pe educaţie.

7. Respectarea regulilor de circulaţie

Unul dintre lucrurile ce m-a impresionat este atitudinea şoferilor la volan. Sunt disciplinaţi, răbdători, întotdeauna cedează pietonilor şi au grijă să nu-i stropească în caz că plouă.

8. Respectarea drepturilor angajaţilor

În Elveţia e problematic  să faci shopping duminica. Cel puţin m-am convins de aceasta în oraşele pe care le-am vizitat eu. Nu lucrează nici magazinele, nici librăriile, nici băncile. Astfel, angajaţii au parte de timp liber pentru odihnă şi familie. În schimb sunt deschise unele cafenele şi pub-uri. Chiar am fost surprinsă să văd străzile pustii într-o zi de weekend.

9. Turismul

Ar fi bine să ne inspirăm de la elveţieni şi să investim şi noi în turism. Deşi atât Elveţia, cât şi Republica Moldova sunt ţări mici, ambele sunt bogate în locuri pitoreşti şi unice. De ce să nu contribuim şi noi la promovarea culturii noastre?

Elvetia

10. Curăţenia

Fiecare oraş pe care l-am vizitat este curat, îngrijit. E o plăcere să te plimbi pe străzile lor. Nimeni nu aruncă hârtii sau ţigări pe jos, nu rup flori sau arbuşti din parcuri ca să le sădească acasă, nu scuipă în stradă. Ei se respectă, deci îşi respectă şi țara în care trăiesc.  

Elvetia

Elvetia

Foto: arhivă personală

10 lucruri din Elvetia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Elvetia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Elvetia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Elvetia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Elvetia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Elvetia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Elvetia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Elvetia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Elvetia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Elvetia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Elvetia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Elvetia care pot inspira Moldova 10 lucruri din Elvetia care pot inspira Moldova
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.