Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Franța care pot inspira Moldova: Andrei Goreanu

10 lucruri din Franța care pot inspira Moldova: Andrei Goreanu imprimare

23.05.2016  

Andrei Goreanu este tânărul din Republica Moldova care a avut ocazia să viziteze mai multe țări. Acest fapt se datorează unei burse obținute prin intermediul programului „Erasmus” în cadrul Universității „Nice Sophia Antipolis”, Franța. În prezent, Andrei este student anul III în România, la Universitatea din Pitești, la Facultatea de Drept și Științe Administrative, cu specializare în Drept.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Prin intermediul programului „Erasmus”, Andrei Goreanu a vizitat și și-a făcut studiile în România și Turcia. De asemenea, Andrei a participat la un schimb de experiență în Franta, de aceea a ales să ne împărtășească 10 lucruri din Franța care pot inspira Moldova.

1. Zâmbetul francezilor

„Ajungând în Franța primul lucru care m-a impresionat a fost zâmbetul. Francezii sunt mai calmi, mai răbdători și mai liniștiți, însă zâmbesc la orice oră,  iar zâmbetul acestora este cât se poate de  natural. În zilele posomorâte, zâmbetul unui necunoscut e ca o rază de soare. Cred că acest lucru ar trebui să-l învățăm și noi, deoarece în ultimul timp poporul nostru a uitat zâmbească”, povestește Andrei Goreanu.

dfgh

2. Turismul

Franța are un imens potențial turistic datorită reliefului variat, multiplelor orașe medievale și a castelelor. Eu aici însă o să fac referință la o altă latură a turismului francez, o să vorbesc despre turismul local, mai bine zis despre capacitatea francezilor de a transforma afacerea lor familială într-un loc ce atrage zilnic sute de turiști. Într-o perioadă relativ scurtă am reușit să vizitez o mulțime de astfel de locuri turistice. Am vizitat uzine mici cu mirosuri îmbătătoare de flori unde se fabricau parfumuri, cofetării, sau chiar am avut posibilitatea sa văd cum se extrage mierea de albine. Spre rușinea mea, eu fiind născut într-o țară agricolă, a trebuit să ajung în sudul Franței pentru a descoperi acest proces „dulce”. Cred că asta ar putea inspira Moldova și sunt sigur că ar deveni atractiv pentru turiștii ce vizitează țara.

fg

wert

3. Bucătăria franceză

Cred că toți am auzit câte ceva despre bucătăria franceză, care este considerată drept cea mai bună, rafinată  și sănătoasă bucătărie din lume. În Franța bucătăria este o artă, așa că între orele 12 și 14 nici o activitate nu „mișcă” lumea pentru că toți iau prânzul. Francezii preferă să mănânce la restaurantele cu măsuțe afară, restaurante micuțe, pe străduțe înguste, unde abia că te miști. Pe aceste mese obligatoriu va fi un păhar de vin și brânză. De multe ori m-am gândit că este o legătură directă între această masăa pe care este așezat un pahar de vin și oamenii care mereu zâmbesc. Și dacă e așa, atunci trebuie să luam acest exemplu obligatoriu de la ei. 

wert

4.Transportul

Când vorbim despre Franța, fiind o țară bogată ne imaginăm cel mai probabil mașini scumpe și luxoase. Realitatea este însă alta, pe lângă faptul că mașinile sunt modeste, francezii preferă transportul pe două roți, în mare parte motociclete. Puteți să vă imaginați o domnișoară îmbrăcată într-o rochie elegantă la volanul unui astfel de transport? Probabil că nu, însă aceasta este realitatea, la început pare straniu, însă după o săptămâna locuită în Franța  e ceva normal să vezi acesta. Motocicletele în Franța sunt „transport național”, este un mod potrivit de a scăpa de ambuteiaje și emulsii de CO2 în aer. Ce ține de transport aș mai menționa și benzile separate pentru transportul public, datorită acestui fapt ajungi la timp în stație.

RG

5. Îmbrăcămintea

Francezii sunt renumiți pentru stilul lor vestimentar. Dacă e să vorbim despre actuala generație, cred că confortul este mai presus decât eleganța. Dacă aș face o paralelă între tineretul din Moldova și Franța aș putea afirma că tinerilor de acolo le este mai indiferent cu ce se îmbracă și cum asortează hainele, unicul lucru de care țin cont atunci când își aleg un articol vestimentar este confortul, dar aici mai este loc pentru discuți,  pentru că sunt doar observațiile mele personale.

EQF

6. Sportul

Sportul joacă un roșl deosebit în această societate. Acesta se practică indiferent de vârstă , timp sau nivel. În orașul în care am locuit, fie că ieșeai pe faleză dimineața la 5, sau noaptea, mereu găseai pe cineva care alearga sau doar mergea cu bicicleta. Ce ține de ciclism, francezii au și o infrastructură dezvoltată, cu piste și locuri pentru parcare. În ultimele luni în care am locuit în Franța bicicleta era principalul meu mijloc de transport.

F3F

7. Cultura

Cultura franceza este bogată, diversificată și veche. În Franța studenții și elevii au intrare liberă în orice muzeu, iar după cum se știe, Franța este considerată țara muzeelor. Pe lângă muzee, francezii adoră opera. În fiecare weekend sălile de operă franceze sunt luate cu asalt, fie că pe scenă este o vedetă locală, sau una de talie internațională. Dacă vei încerca să faci rost de un bilet în ziua evenimentului, cel mai probabil se va solda încercarea cu eșec.

FG3

8. Lectura

Francezii citesc masiv și oriunde, fie că în transportul public, restaurant sau bibliotecă, ei mereu au la îndemâna un ziar sau o carte . Dacă ar putea, ar citi cel mai probabil și în timp ce conduc transportul pe doua roți, mai sus menționat.

ghth

9. Orașe curate

Dacă ar fi să învățăm ceva de la societatea franceză,  atunci cred că ar fi menținerea curățeniei în oraș. Am avut ocazia să particip la unul dintre cele mai ample festivaluri organizate pe teritorul Franței „Nice Carnival”, am rămas plăcut surprins de cele întâmplate acolo,  mai cu seamă de ce s-a întâmplat după acest festival. În decurs de 20 de minute strazile au fost măturate  și spălate.  Dacă m-aș fi dus la magazin în aceea perioadă, când mă întorceam, cel mai probabil, era să cred că m-am rătăcit.

veeeee

10. Simțul umorului.

Francezii au simțul umorului extrem de dezvoltat, umorul francez este unul rafinat , subtil, care uneori nu este pe înțelesul străinilor, povestește Andrei Goreanu, pentru Stiripozitive.eu

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA Andrei Goreanu/ FRANTA
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.