Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  10 lucruri pe care ar putea să le învețe Moldova de la alte popoare: Viorel Rotaru

10 lucruri pe care ar putea să le învețe Moldova de la alte popoare: Viorel Rotaru imprimare

03.06.2016  

După ce a cutreierat în lung și-n lat peste 150 de țări ale lumii, Viorel Rotaru a ales 10 popoare care pot inspira Moldova și le-a împărtășit cu echipa Stiripozitive.eu.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

„De la africani, japonezi, islandezi și încă de la șapte popoare putem să ne inspirăm”, zice Viorel Rotaru, care a călătorit în peste 150 de țări și care a povestit echipei Stiripozitive.eu impresiile călătoriilor:

1. Botswana - demnitatea de demnitar public

Botswana este o țară din Africa, cu toate problemele clasice caracteristice unei țări din regiune. Populație se află pe drumul de trecere în societatea civilizată. Dar ei au drumuri bune, natura protejată și cel mai important cu demnitari care sunt mândri de postul cel ocupă și încercă să-și îndeplinească atribuțiile cât mai cinstit posibil. Asta-i unica țară africană, unde la propunere de mită, veți auzi: „Aici e Botswana, mita este inacceptabilă”.

Rotaru Viorel

Rotaru Viorel

2. Japonia - onoarea mai presus de bani

Această țară este plină de exemple când onorând promisiuni sau făcând acte de caritate, nu se pune accent pe cheltuieli. De multe ori companiile își susțin familiile foștilor angajați pe parcursul mai multor ani, iar partenerii de afaceri își îndeplinesc acordurile chiar dacă acestea nu aduc profit. Dar în același timp, să arunci bani în vânt e văzut ca un semn de incultură. Onoarea se prețuiește și cuvântul este lege.

Rotaru Viorel

Rotaru Viorel

3. Australia – comunicabilitate

Oamenii sunt deschiși cu străinii. Majoritatea din cei peste 20 de milioane de australieni, văd în drumeți persoane apropiate. Dorința de-a împărtăși cu cei din jur impresii, idei și de-a oferi un sfat la o problemă, este des răspândită la ei. Într-o astfel de societate te simți înconjurat de oameni care le pasă de tine.

Rotaru Viorel

Rotaru Viorel

4. Georgia - capacitatea de a trece peste tradiții seculare

Nu este altă țară în spațiul fost sovietic care a putut să se autoreformeze așa spectaculos precum Goergia. Ei pot să ne învețe că totul poate fi schimbat și nu există tradiții sau obiceiuri învechite ce nu pot fi înlocuite dacă este voință.

Rotaru Viorel

5. Iran - politețea mai presus de prejudecăți

Iranienii sunt oameni politicoși și au o atitudine binevoitoare chiar și față de cei de care în mod normal ar fi trebuit să fie supecți. Dorința de a prezenta țara sau localitatea în cele mai bune culori este mai presus de toate concepțiile politice sau naționale, care sunt larg răspândite mai ales în țările orientale.

6. Antarctica - continentul păcii

Țara unde pinguinii sunt majoritari. Atunci când ei văd în depărtare o silueta pe două picioare, se arunca în întâmpinare, fiindcă pinguinii știu că sunt două posibilități: ori e un alt pinguin, ori un om. Pentru ei omul este un prieten, animalele locale chiar preferă să trăiască în jurul stațiilor științifice. Antarctica mai este un exemplu când diferite popoare pot trăi în conlucrare și stimă față de acordurile internaționale.

Rotaru Viorel

7. Marea Britanie - combinația între o populație nereligioasă, dar cu o dorință sinceră de a ajuta pe cei din jur

Puțini știu, dar majoritatea locuitorilor insulelor Britanice nu sunt religioși. La ei religia este des văzută ca o simplă tradiție, un aspect cultural frumos. În același timp, oamenii sunt deschiși să ajute și sunt mult mai înțelegători decât multe țări ce se bazează excesiv la capitolul credință. O zicală din nord zice: „Un om bun e cel ce ajuta, și nu cel ce ajuta prin rugăciune”.

8. Myanmar - lipsa criminalității în orașele mari

Surprinzător, dar cele mai sigure locuri din „țara celor o mie și una de stupe de aur” sunt orașele mari, cu milioane de oameni, care nu au auzit de crime violente de ani de zile și care consideră că agresivitatea în viața civilă e cel mai mare păcat. O țară ce a trecut și trece prin vremuri tulbure, dar cu o societate tare cultă.

9. Venezuela - rezultatele socialismul și populismul

Probabil cel mai bun exemplu când o țară ce are de toate, cu un teritoriu bogat, populație talentată și industrie cu capacități, poate să decadă datorita regimul autoritar și criminalității ce se autodescrie ca socialism. Merită de vizitat țara pentru cei ce doresc să facă imperii populiste și naționalizări.

Viorel Rotaru

10. Islanda - țara democrației absolute

Islanda este țara cu vulcani, ghețari, ploi cu omăt, vegetație arctică și tineri activi, cu studii bune și implicați în conducerea țării. Aici deciziile și legile se fac cu consimțământul întregii populații, care sunt dezbătute online. Parlamentul sau miniștrii nu sunt demnitari cu privilegii și aroganță, ci numai simpli manageri, angajați să îndeplinească aceste decizii. 

Foto: Arhivă personală

Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel Rotaru Viorel
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.