Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  10 lucruri din România care pot inspira Moldova: Diana Toma

10 lucruri din România care pot inspira Moldova: Diana Toma imprimare

02.06.2016  

Diana Toma s-a îndrăgostit de România în 2010, pe vremea când era elevă la Colegiul Național „Teodor Neș” SALONTA din județul Bihor. Acum Diana este studentă în anul întâi la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la Facultatea Ingineria Materialelor și a Mediului, Departamentul Ingineria Materialelor, și rămâne îndrăgostită de România.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Diana Toma nu regretă nici pentru o clipă că a ales pentru studii România, deoarece consideră că este țara ce-i oferă multe oportunități de a se dezvolta.

Diana Toma povestește despre cele 10 lucruri din România care pot inspira Moldova.

1. Cultura și amabilitatea

„Aș putea caracteriza cultura românilor prin diversificarea activităților pe care le au. România inspiră prin frumusețe: atât a muzeelor și bisericilor, cât și a teatrelor etc.”, spune Diana Toma. „Văd o Românie cu o istorie autentică, profundă, de care eu știam că există. Dar una este să știi și alta e să o privești și să o descoperi zi de zi. România este o țară europenizată în adevăratul sens al cuvântului”.  

„O altă calitate a oamenilor este amabilitatea deosebită. Am întâlnit peste tot oameni care știu ce înseamană politețea. Expresia: „Sărut mâna” este întrebuințată frecvent de către bărbați. Aici ești primit cu amabilitate și răsplătit cu un zâmbet chiar și de către un necunoscut”, spune Diana.

werdf

ergfbv

2. Sistemul de educație

Sistemul educațional din România are - atât la nivel liceal, cât și superior - o seninătate pentru elevi și studenți. Au sprijin din partea cadrelor didactice și din partea Ministerului Educației, ceea ce îi motivează să obțină rezultate bune. Elevii și studenții din România au interacțiuni cu diferite instituții și au acces la informațiile de care au nevoie pentru a-și croi drum în viața adultă.

wqedf

3. Viața studențească

Experiența ce o acumulezi în anii de studenție te ajută plan profesional și pe plan personal. „Din punctul meu de vedere, mărturisește Diana Toma, studenția este cea mai importantă perioadă din viață”. „În România ai foarte multe opțiuni pentru a-ți petrece timpul liber: proiecte, voluntariat, organizații studențești, petreceri cu muzică. Cu toate acestea, studenții știu bine să le combine în așa fel încât să se descurce în toate activitățile”.

ertfgb

qwedf

 4. Sportul

Majoritatea românilor sunt pasionați de speologie - o activitatea de a identifica, explora, studia, cartografia și de a vizita locații subterane precum: peșteri, caverne. La fel, alpinismul este sportul de vară practicat frecvent de către români cât și de turiști. Cel mai cunoscut centru sportiv este Bușteniul, iar un alt sport foarte plăcut este ciclismul care-ți oferă senzația de libertate. Skiul este sportul de iarnă preferat atât de români cât și de străini. Se spune că stațiunilesunt cele mai atrăgătoare și „sălbătice „ locuri din Europa. Alte sporturi practicate de mulți români sunt: fotbalul, baschetul, atletismul, voleiul, etc.

qwedf

5. Transportul

Mijloacele de transport sunt numeroase, începând cu  bicicleta  și terminând cu propria mașină. Tramvaiul și troleibuzul sunt predominante în orașe mari, prețul fiind accesibil atât pentru  studenți cât și pentru pensionari. Aceștia beneficiază de abonamente gratis sau reduceri.

23ert

6. Bucătăria tradițională

Cum să lipsească mămăliga și fripturica și bucatele specifice zonei de trai de la masa unei familii românești?! Ospitalitatea românilor impresionează majoritatea străinilor, aceștia îi  primesc cu brațele deschise. Un obicei străvechi este întâmpinarea oaspeților cu pâine și sare, semn de respect, bunătate și dragoste. Bogăția unui neam se aprinde în arta lui populară. 

dc

7. Turismul

România dispune de un potențial turistic  variat cu obiecte culturale, sociale și naturale. Are o  arhitectură extraordinară și infrastructura bine dezvoltată. Obiectivele turistice sunt muzeele, mănăstirile istorice, castelele. După cum se știe, există numeroase castele cu o istorie aparte. Un punct turistic ce atrage sute  și chiar mii de turiști este Castelul Bran situat la 30 km de Brașov, care impresionează datorită „Legendei Contelui Dracula”.

wwsdc

8. Capitala României – București

  Capitala Bucuresti supranumit și „Micul Paris” este unul din cele mai importante și mai vechi orașe din Europa. București poate fi considerat un centru cultural, istoric și economic al Europei de Est. De asemenea, este un important centru turistic, prin numeroasele sale muzee, clădiri și monumente istorice, culturale și arhitecturale: Ateneul, Palatul de Justiție, Casa Poporului, Domeniul Mogosoaia etc.

wsedfgh

 9. Casa Poporului - Parlamentul României

Este cea de-a doua construcție administrativă din lume ca suprafață, după Pentagon, fiind cea mai grea şi cea mai scumpă din lume. Ceea ce-i impresionează pe străinii este dimensiunea pe care o are. Arhitectura clădirii îți taie respirația, este foarte multă istorie în această construcție, are o priveliște impresionantă, iar vizitarea acestei instituții trebuie să fie un obiectiv atins de către fiecare dintre noi.

wedf

10. România - Orizont deschis al cunoașterii!

O dezvoltare în prim-plan ar fi învăţarea limbilor străine, aceasta fiind una dintre direcţiile de dezvoltare ce ține de învăţământ. Alte oportunități sunt: numeroasele programe, organizații de tineret, proiecte, conferințe, festivaluri și multe altele realizate de tineri și pentru tineri, povestește Diana Toma pentru Stiripozitive.eu

wertfgh

 Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

România România România România România România România România România România România România România România România România România România România România România România România România România
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.