Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Coreea de Sud care pot inspira Moldova : Tatiana Mardari

10 lucruri din Coreea de Sud care pot inspira Moldova : Tatiana Mardari imprimare

25.07.2016  

Tatiana Mardari este o tânără din Moldova care locuiește de trei ani în Coreea de Sud. Este masterandă și activează în calitate de cercetător și traducător în cadrul unei companii. Pe lângă toate acestea reușește să facă voluntariat în domeniul educației. Ea a descoperit frumusețile Coreei de Sud și a ales cele mai importante 10 lucruri de aici care pot inspira Moldova.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

După o scurtă vizită în Coreea de Sud în 2012, Tatiana Mardari a decis să aplice pentru o bursă de studii finanțată de către guvernul coreean. Astfel, după ce a obținut bursa, un an de zile a urmat cursuri intensive de limbă coreeană iar următorii doi ani i-a petrecut la Universitatea Sungkyunkwan, Departamentul Educație, urmând specialitatea Administrarea Educației. Deși este în așteptarea ceremoniei de înmânare a diplomelor de masterat, deja a fost admisă în cadrul programul de doctorat la aceeași instituție.

rfh

Tatiana consideră că deși avem culturi diferite, Coreea poate oferi bune practici pentru îmbunătățirea traiului în țara noastră, de aceea a ales 10 lucruri din Coreea de Sud care pot inspira Moldova.

1. Natura – organism viu

Natura a ocupat mereu un loc esențial în cultura confucianistă a spațiului coreean. Din cele mai vechi timpuri ridicarea edificiilor, trasarea căilor de comunicații sau  funeraliile aveau loc în spații special selectate conform diverselor criterii intersecția munților, râurilor. Respectarea naturii și protejarea spațiilor verzi atât în zonele rurale cât și în zonele urbane a devenit un mod de viață pentru locuitori coreeni. Astfel deseori trecând pe stradă poți observa că în perioada rece a anului copacii sunt la propriu îmbrăcați cu veșminte, iar vara pe timpul arid copacii sunt asigurați cu saci umpluți cu apă pentru asigurarea „primului ajutor”. Natura e un organism viu care trebuie protejat.

dcjg

2. Amenajarea creativă a spațiului

Teritoriul coreean este de trei ori mai mare comparativ cu cel al Moldovei de aceea, considerându-se o țară cu dimensiuni reduse, Coreea a încercat mereu să utilizeze eficient și creativ spațiul dat. Fie că este vorba de anumite evenimente festive menite să atragă vizitatori sau că e vorba de vitalizarea spațiului, o serie de elemente creative, atât naturale cât și artificiale, au menirea să schimbe ambianța monotonă. Astfel ochiul trecătorului adeseori poate fi încântat de colaje creative pe pereți, de un copăcel floral în mijlocul unui parc sau de o jucărie enormă gonflabilă plutind pe ape.

fh

df

3. Spațiul pentru recreare

Coreenii au fost mereu caracterizați de cultura așa-zisă palli-palli” ce semnifică repezeală, grabă în activitățile preconizate. Reieșind din acest principiu, coreenii au un mod de viață foarte dinamic caracterizat printr-un orar bine pus la punct. Cu toate acestea locuitorii țării au nevoie de momente recreative pentru a-și redobândi forțele și a spori eficiența muncii. În acest sens ai putea adesea întâlni în metro acele spații de odihnă pentru călătorii obosiți, sau la locul de muncă - spații creative de odihnă destinate atât pentru vizitatori cât și pentru angajați.

gdj

4. Respectul față de interlocutor

Coreenii, locuitori ai spațiului asiatic, sunt caracterizați prin respectul profund față de interlocutor. În acest sens există o serie de formule lingvistice prin care te poți adresa considerând poziția, vârsta, raporturile sociale ale interlocutorului pentru a nu leza eticheta de conduită. De asemenea, vorbitorul trebuie sa țină cont și de elementele non-verbale, precum gesturile sau postura pentru a armoniza raporturile cu interlocutorul. Indiferent de context demonstrarea respectului e pe primul plan.

fdh

5. Voluntariat

Indiferent de vârsta pe care o au, coreenii se încadrează activ în activități de voluntariat. Acestea cuprind o serie de activități sociale în cadrul comunității, activități de prestare a serviciilor în baza capacităților profesionale, până la activități de ajutorare în afara țării. Avantajele acestor activități de voluntariat se rezumă nu doar la satisfacția spirituală pe care o simte voluntarul dar și la anumite beneficii sociale ținând cont de numărul de ore petrecute în cadrul activităților. Acest număr de ore este acumulat într-un sistem electronic bine organizat.

tfgruj

6. Tribut istoriei

Cunoașterea trecutul istoric este importantă în configurarea conștiinței naționale a poporului coreean. Evenimentele sunt bine studiate pe parcursul lecției de istorie care nu impune un manual de istorie unic, dar câteva opțiuni de manuale în cadrul învățământului preuniversitar. În acest sens locuitorii dezbat evenimentele istorice, vizitează și renovează site-urile de o importanță națională. Multe din complexele hanok (case tradiționale) sunt incluse în patrimoniul UNESCO, iar cele mai importante personaje istorice ca Marele Rege Saejong – inventatorul alfabetului coreean și Generalul Lee Sun-shin – învingător în luptele cu japonezii sunt edificate în centrele istorice.

 

gfj

sxfh

7. Muzeul viu

Muzeul viu reprezintă de fapt unul din muzeele care are la bază conceptul de tricky art”. O serie de picturi ale faimoșilor pictori și nu numai, sunt expuse în dimensiuni modificate și cu anumite corectări pentru a da posibilitate vizitatorului să pozeze în posturi adesea hazlii. În consecință rolul de vizionar pasiv al obiectelor de artă parcurge un proces de metamorfoză ce impune vizitatorul să ia o atitudine adesea sarcastică sau glumeață față de operele de artă. Consumatorul de artă devine activ în evaluarea acestor desene.

sxhdy

8. Festivaluri

Comunitatea coreeană, pe lângă faptul că muncește activ, știe și să se odihnească bine. Muntele și marea au constituit mereu puncte de atracție. În acest context autoritățile locale își asumă responsabilitatea să organizeze evenimente interesante pentru a face comunitatea mai fericită. Multe din aceste evenimente reprezintă festivaluri de flori, precum festivalul trandafirului, lalelei, florilor de cireș  sau festivaluri caracteristice zonei locale, precum festivalul portului, navei. Activitățile sunt organizate nu doar în zonele urbane, dar și în zonele rurale pentru a crește fluxul de vizitatori.

dx

dh

9. Călătorii cu familia

Multe evenimente organizate de autorități, precum și o serie de pachete turistice locale, au drept destinatari familiile care planifică o odihnă activă. Cultul familiei, pilonul stabilității societății coreene, a determinat organizatorii să ofere opțiuni de cazare (pensiuni de tip familial) centrate pe necesitățile familiale, precum și opțiuni turistice care stimulează participarea familiilor. Timpul petrecut cu familia este esențial în armonizarea relațiilor dintre membrii săi.

10. Întâlnirile

În pofida faptului că societatea coreeană a păstrat multe elemente conservative în ceea ce privește relațiile dintre sexe, indiferent de vârstă, în prezent tinerii coreeni se pot bucura de libertatea de a-și exprima sentimentele prin cele mai neobișnuite metode. De obicei, organizatorii evenimentelor vor crea anumite structuri de tip „inimioară” sau vor pregăti panouri pentru dedicații sau alte figurine de cupluri, vor organiza jocuri pentru a energiza participarea tinerilor și a susține cultul cuplului. Tinerii la rândul lor vor opta să își exprime sentimentele prin cele mai naive gesturi: inimioare făcute cu mâna, portul aceluiași tip de maiou, agățarea lăcățelelor de iubire. 

zd

Autor: Cristina DUDUCIUC 

Foto: Arhivă personală 


tedh reh edhr erh erh erh erhy rfhe ehr edhr reh dehd deh edhr re edhr erhy ehyr
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.