Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova: Cristina Crăciun

10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova: Cristina Crăciun imprimare

01.08.2016  

După ce a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Cristina Crăciun a decis să facă un masterat bilingual la Universitatea de Științe Aplicate Hochschule Fulda din Germania, Facultatea Comunicare Interculturală și Studii Europene. Cu suportul Fundației Politice Germane Konrad Adenauer, Cristina a reușit să finalizeze cu brio studiile și să aibă un schimb academic în SUA la o universitate parteneră cu Hochschule Fulda.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Recent Cristina Crăciun a participat la concursul MLOW 2016, un Forum pentru tineret în care a ținut un discurs la ONU, New York, privind obiectivele de dezvoltare durabilă. Tânăra se numără printre cei 60 de câștigători. În acest articol Cristina nu ne vorbește despre concursul MLOW 2016, ci despre Germania, țara unde a făcut masteratul.

Cristina Craciun

10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova:

1. Siguranță în viitor

Dacă ai un post de muncă bun și achiți toate impozitele la stat, ești sigur că la pensie nu o să ai probleme financiare. Pensionarii din Germania își permit să călătorească și să se bucure de o viață activă.

2. Eficacitatea sistemului de asigurări 

Sistemul de asigurări german oferă siguranță cetățenilor în viața cotidiană. Fie că e o asigurare pentru sănătate, accidente, mașină sau casă, germanii au asigurări de calitate, care îi face să trăiască mai liniștiți.

3. Sistemul educațional  

Sistemul educațional german oferă posibilități pentru toți cei care vor să obțină o calificare într-un anumit domeniu. Dacă vrei să faci studii universitare, te înscrii la o universitate, iar dacă vrei să acumulezi experiență practică, poți să aplici pentru un „Ausbildung” sau „Duales Studium” care mai e și remunerat de compania la care activezi.

Cristina Craciun

4. Practicarea sportului

În fiecare zi poți să întâlnești persoane de orice vârstă care fac jogging, merg cu bicicleta sau se antrenează în parc sau în stradă. Totodată, mulți cetățeni preferă sporturile de echipă: fotbal, volei, etc.

5. Feedback obiectiv

Germanii sunt foarte direcți și de cele mai multe ori gândesc la rece. Ei nu se sfiesc să ofere un feedback critic dacă ceva nu le place, dar și te apreciază pentru efortul depus și reușite.

6. Respectul în trafic și parcări amenajate

Deși există și anumite excepții, germanii sunt foarte respectuoși cu alți șoferi în trafic, dar mai ales cu pietonii. Parcările amenajate cu plată demonstrează un mod structurat de organizare a infrastructurii orașelor.

7. Eficiența legilor

Legea se respectă cu strictețe de către majoritatea cetățenilor. Chiar și așa există legislație eficientă care pedepsește încălcarea legii, fie cu amenzi usturătoare, fie cu reținerea la închisoarea.

8. Drumuri și automobile bune

Până și cele mai mici sate din Germania sunt asfaltate. Autostrăzile sunt probabil cele mai bune din Europa, plus că nu au taxe. De producătorii autohtoni și de calitatea celor mai renumite mărci germane de mașini cred că s-a auzit peste tot în lume.

9. Reciclarea

În supermarket-urile şi hipermarketurile din Germania găsești echipamente de procesare a deşeurilor din ambalaje. Germanii aruncă sticlele de la băuturi în gura unei maşinării care le scanează, le rulează şi le aruncă mai departe, până la gura îndepărtată a unui tunel care se deschide în faţa. La sfârșitul operaţiunii, fiecare persoană care introduce sticle în maşinărie apasă un buton şi primeşte de la automat un bon, pe care scrie valoarea ambalajelor returnate. Această chitanţă este prezentată la casele magazinului, iar valoarea ei va fi scăzută din valoarea totală a noilor produse achiziţionate.

Rciclare

10. Protecția animalelor și a naturii

Tendința de a fi vegan sau vegetarian în Germania are la bază ideea protecției animalelor și a naturii. În multe locuri mai puțin aglomerate poți întâlni iepurași care trăiesc în voia lor fără să se simtă în pericol că vor fi vânați. În Moldova aceștea probabil demult erau pregătiți pentru o friptură.

Cristina Crăciun

Foto: arhivă personală

Cristina Craciun Cristina Craciun Cristina Craciun Cristina Craciun Cristina Craciun Cristina Craciun Cristina Craciun Cristina Craciun Cristina Craciun Cristina Craciun Cristina Craciun
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.