Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Grecia care pot inspira Moldova: Svetlana Lisagor Vergis

10 lucruri din Grecia care pot inspira Moldova: Svetlana Lisagor Vergis imprimare

02.08.2016  

Svetlana Lisagor Vergis locuiește în Grecia de 13 ani. În acest timp a reușit să-și facă studiile, să se angajeze la o instituție cu activități în ecologie și mediu înconjurător, să călătorească, să cunoască și să îndrăgească Grecia într-atât de mult, încât s-a decis să devină cetățean al acestei țări.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Pentru Svetlana Lisagor Vergis, Grecia este definită în trei cuvinte: Patrie (ΠΑΤΡΙΣ), Religie (ΘΡΗΣΚΕΙΑ) și Familie (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ). Acestea sunt valorile fundamentale ale societății în care trăiesc grecii. Patrimoniul spiritual, cultural, dar și alte valori sunt atât de bogate, încât este suficient pentru a pune temelia unei lumi noi cu valori adevărate, în armonie între oameni și natură.

edg

Entuziasmată de tot ce o înconjoară și mândră de activitățile pe care le are, Svetlana a povestit 10 lucruri din Grecia care pot inspira Moldova.

1. Patriotismul  

Sărbătorile naționale la greci sunt speciale, dat fiind faptul că în acele zile, un sentiment puternic de dedicație patriotică se revarsă în toată țara. În deosebi îmi place să văd la fiecare casă cum flutură drapelul grecesc. În orice casa, atunci când intri, găsești un drapel păstrat cu grijă așteptând să fie arborat cu mare cinste de sărbători.

sf

2. Religia

Grecii ca și noi sunt creștini ortodocși. Aceeași religie dar cu obiceiuri puțin diferite. Ceea ce am remarcat aici, este faptul că începând de la vârste fragede, copiii sunt educați să cunoască, să iubească și să respecte religia. Grecii sunt foarte bine informați de simbolismul sărbătorilor calendaristice și în mare parte chiar și tineretul respectă conștiincios obiceiurile. De asemenea, pentru greci, ritualul bisericesc precum cununia sau botezul are o însemnătate mult mai mare decât petrecerile de nuntă sau cumătrii. Oaspeții sunt onorați pentru invitația la biserică și primesc o mare bucurie să asiste la slujbele Sfintelor taine, iar la petrecere de obicei, sunt invitate rudele și cei mai apropiați prieteni. Oaspeților, în semn de recunoștință și pentru binele tinerilor cununați sau pentru binele copilului încreștinat, se oferă „bombonieres” și „martirica”. La rândul lor și oaspeții oferă cadouri la biserică sau merg să le ofere acasă și cel mai important nu se pun bani pe masă.

wgd

3. Familia

În Grecia, familia este un punct forte în societate. Astfel, un grec cu familie și copii este un om respectabil indiferent de poziția socială a acestuia.

as

4. Cultura cafelei

Ceva foarte interesant și deosebit care nu veți întâlni în altă parte este plăcerea de a savura o cafea. Servitul cafelei la greci, este un adevărat ritual care ar putea dura și o ora pentru câteva înghițituri de cafeluță. Totul începe din momentul pregătii, care este minuțioasă și necesită răbdare și dibăcie. Cafeaua tradițională a elenilor, este cafeaua fiartă, pregătită în stil oriental și e gata din moment ce spuma se ridică în ibric. Cafeaua reușită se consideră atunci când are caimac, adică când spuma rămâne la suprafață după ce se servește în ceșcuță. Servitul cafelei este însoțit de ceva dulce, de obicei dulceață de fructe întregi. Se spune că consumul cafelei grecești este unul dintre secretele longevității a grecilor. Mi-ar plăcea mult să văd în cafenelele din centrul satului sau în casele oamenilor din Moldova să fie servită din când în când, în liniște, cu dragoste și respect, o cafeluță „alla ellinika”.

5. Sunținerea produselor locale

Grecii susțin consumul produselor naționale. Astfel în Ellada sunt puse în aplicare atât na nivel local, cât și la nivel național, diverse politici pentru susținerea produselor băștinașe a interprinderilor mici și mijlocii.

awwgt

6. Drepturile animalelor apărate prin Lege

În ultimii ani, la Curțile de Judecată din țară sunt puși pe banca de acuzații, cetățeni care au încălcat drepturile animalelor, în special domestice, precum câinii sau pisicile. Sentințele sunt tare aspre. Acuzații fiind nevoiți să plătească amenzi usturătoare, iar în unele cazuri vinovații sunt pedepsiți chiar și cu privare de libertate.

7. Festivalurile și târgurile

Este cunoscut că elenilor, le plac petrecerile. Această plăcere este asociată pe drept cu contribuirea, promovarea și păstrarea culturii. Chiar și cel mai îndepărtat sătuc, aflat pe vârful unui munte are și el faima sa. De numele Sfântului care poartă biserica localităților, în Grecia se dau sărbători nemaipomenit de frumoase și bogate, cu festivaluri a cântecelor, a dansurilor și se desfășoară târguri cu diferite lucrări a meșterilor băștinași sau celor din alte regiuni. La fel, puteți admira și prestații a grupului de dansuri folclorice a ansamblului „Moldoveneasca”. Membrii ansamblului sunt stabiliți în Grecia și sunt invitați deseori să participe la festivaluri sau „panighiria” cum le mai spun grecii. Aici sărbătorile se dau în centrul satelor și orașelor și se fac mese cu bucate tradiționale caracteristice fiecărei regiuni. Sunt un fel de hramuri regionale, foarte inspirate și frumoase cu tradiții și obiceiuri de sute de ani. Foarte cunoscute în Grecia, sunt și carnavalurile în preajma postului cel mare. La fel de frumos este și obiceiul zmeului de hârtie care se aruncă în Lunea Curată, prima zi a postului cel mare.

degs

fxhn

8. Sportul

Primăriile din Grecia oferă pentru locuitorii săi mai multe săli pentru sport cu programe și antrenori pentru toate vârstele, totul la prețuri foarte accesibile. Astfel, lumea este încurajată și devine tot mai cointeresată în practicarea sportului.

afs

9. Filantropia și caritatea

În campaniile de filantropie sunt implicate activ foarte multe instituții, persoane juridice și fizice. Zilnic se distribuie sute de kg de produse alimentare, haine și alte obiecte sau materiale necesare oamenilor care au nevoie. Campanii de acest gen, sunt promovate prin diverse forme și surse de informare. O contribuție foarte importantă în acest sens o au și bisericile, care oferă zilnic cel puțin o masă pentru oamenii nevoiași. De asemenea, grecii merg periodic și doneaza sânge, care înseamnă viață pentru multă lume.

10. Reciclarea

Bateriile, odata cu uzarea lor devin foarte nocive, la fel și medicamentele. De aceceea, în supermarket, în farmacii și magazine specializate au fost plasate puncte de colectare a bateriilor și becurilor, în cutii special amenajate, în care consumatorii pot lăsa obiectele uzate pentru reciclare. La fel de important este și folosirea săculețelor cu „termen de expirare”. Lumea nu se poate obișnui să meargă la market cu punguța de pânză, de aceea în Grecia funcționează săculețul care în timp foarte scurt se descompune. În așa fel chiar dacă este păstrat în dulap, peste un timp în locul lui, veți găsi doar praf care amintește de fosta sacoșă.

sga

Autor: Cristina DUDUCIUC 

Foto: Arhivă personală 

dg df fd gd gvd dg sf sf sf sf sf sf s ssf s sdg sxg sxfv sx sxgv sxgv sxg
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.