Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Italia care ar inspira Moldova: Ana Tataru

10 lucruri din Italia care ar inspira Moldova: Ana Tataru imprimare

22.08.2016  

Spiritul de observație al un jurnalist este cheia ce-l ajută să descopere cele mai interesante momente, pe care neapărat le va împărtăși cu cei din jur. Așa precum știe s-o facă și Ana Tataru, masterandă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, specialitatea Talk-show-ul radiotelevizat. Ana a ales să-și petreacă vacanța în Italia. Și cum ochiul unui jurnalist este ager, tânăra a reușit timp două luni, să descoperă o serie de lucruri, oameni și locuri interesante ale Italiei, care ar inspira Moldova:

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

De la diversitate etnică, până la libertatea de a fi tu însuți, lucruri caracteristice Italiei, Ana Tataru ne-a mărturisit multe alte momente interesante, care ar inspira Moldova:

asdr

1. Diversitate

La o simplă plimbare prin orice oraş din Italia o să aveți posibilitatea să vedeți reprezentați a diferitelor popoare şi să auziți oameni vorbind în diverse limbi.  Nimeni n-o să-i condamne pentru acest fapt şi nici n-o să-i privească ciudat, pentru că au o anumită culoare a pielii sau un alt stil vestimentar. Aceşti oamenii au învățat să se respecte reciproc, noi încă nu ne putem decide cine e rus, român sau moldovean. Noi încă ne certăm cu prietenii la masă pentru că nu ştim ce limbă vorbim. Noi suntem gata să ne scoatem ochii, pentru că unii sunt românofobi, iar alții rusofobi. Şi asta e trist!

asdert

2. Respect fața de oamenii vârstnici

Aşa o situație: În apropiere de casa noastră se află strada principală din oraş, aceasta este mai lată decât restul stradelelor şi are o circulație mai aglomerată. La o trecere de pietoni, un bătrân traversează agale strada, toată această activitate durează în jur de 10 minute.  În acest timp,  pe toate cele trei benzi s-a creat un ambuteiaj serios, inclusiv de biciclete, dar nimeni nu claxonează şi nu înjură, ba dimpotrivă, toți îi zâmbesc în semn de respect.

Acum un exercițiu de imaginație: ce-ar fi dacă v-ați încumeta să treceți o strada din Chișinău timp de 10 minute? Aici bătrânii au parte de respect atunci când ies din casă, la noi sunt priviți deseori cu răutate.

asdcx

3. Diversificarea gunoiului

Chiar dacă la început nu înțelegeam de ce atât pe stradă, cât şi în casa noastră există câte patru coşuri pentru gunoi, ulterior această idee mi s-a părut foarte bună. În Italia gunoiul se aruncă conform unui grafic: luni e pentru plastic şi ceramică, marți - hârtia şi resturile alimentare, miercuri - poliesterolul, joi - resturile alimentare şi sticla, vineri - metalul şi lemnul, iar duminica se aruncă doar resturile alimentare. Maşina colectează gunoiul în fiecare dimineață între orele trei şi patru, cu excepția zilei de sâmbătă. Dacă ați scos un alt timp de gunoi, decât cel indicat în ziua respectivă, bucurați-vă atunci când gunoierii au avut amabilitate să vi-l lase la poartă. Dacă l-au luat, vă așteaptă o amendă.

WERTY

QAWSEDRF

4. Spirit civic                                                                    

O să vă povestesc o întâmplare care nu-mi face neapărat cinste, dar care spune multe despre spiritul civic al italienilor. În prima seara, după cină, m-am oferit să duc gunoiul, trebuia să-l scot la poartă. Habar n-aveam că prietenii mei aveau tomberoane în spatele casei şi că gunoiul trebuia sortat. Eu am luat cei patru saci de gunoi din casă şi i-am scos în fața porții, văzând că acolo mai erau câțiva. În acel moment observ cum frânează brusc o maşină, din care coboară un domn şi îmi spune amabil să iau sticla şi plasticul pentru că astăzi se duce doar hârtia şi resturile alimentare. Am roşit, am luat cei doi saci şi am intrat în curtea blocului, dumnealui s-a întors, a pornit maşina şi s-a făcut nevăzut! Şi acum mă întreb: câți dintre moldoveni ar fi oprit maşina pentru ai spune unui „neica nimeni” că acolo nu se aruncă gunoiul?!

aqwe

5. Parcările pe străzi

Deşi în Italia străzile sunt foarte înguste, pe marginea lor o să vedeți mereu locuri pentru parcarea automobilelor. Există doua tipuri de astfel de parcări: gratuite şi contra cost. Parcările gratuite sunt de regulă disponibile până la o anumită oră în funcție de zonă. Aici n-o să vedeți niciun șofer plângându-se că e prea puțin spațiu pe stradă, exact aşa cum n-o să vedeți pe nimeni parcând pe trotuar. Deci, avem ce învăța!

asd

asdf

6. Măiestria de a fi şofer

Eu nu ştiu cum fac oamenii aceștia, dar nu încetează să mă surprindă. Dacă în oraş, străzile vi se par înguste, atunci înseamnă că nu ați fost în regiunile montane. În Costiera Amalfitană, străzile sunt atât de strâmte, încât ai impresia că nu încape nicio maşină, nemaivorbind de două autocare cu pasageri. Dar am văzut că se poate circula chiar dacă intr-o parte te mai desparte doar un singur centimetru de un alt autovehicolul, iar în cealaltă parte aceeași distanță te ține departe de munte. E minunată această senzație, dar de apreciat este calmul şi profesionalismul de care dau dovadă șoferii locului. Iar amabilitatea şi căldura cu care îți răspund la orice întrebare este de lăudat!

wsd

7. Comoditatea în transportul public

În Italia se circulă mult cu trenul, iar pentru comoditatea pasagerilor au fost instalate dispozitive de unde puteți cumpăra bilete la orice oră, fără implicarea unei persoane terțe. Noi din păcate, încă mai avem persoane la casele gărilor sau autogărilor, „amabilitatea şi rapiditatea” cărora de multe ori ne poate strica ziua. Biletele pentru a circula cu microbuzul şi cu autocarul pot fi cumpărate de la aparatul instalat lângă şofer. Cel din urmă are doar responsabilitatea de a conduce autovehiculul, nu şi de a aduna banii! Un alt dispozitiv interesant, este butonul care anunță șoferul că doriți să coborâți la următoarea stație, evitându-se astfel strigătele de genul „La Ștefan, vă rog!”

asd

asd

8. Bucătăria

Italienii mănâncă mult şi bine, cel puțin în regiunea în care mă aflu, dar ştiu şi cum să-şi promoveze şi să-şi respecte bucătăria. E adevărat au o pizza delicioasă, gustul căreia nu are prea multe în comun cu cea pe care o mâncăm în Moldova. Mai au şi paste gustoase şi dulciuri. Pun mare accent pe bucătăria autohtonă şi nu prea se lasă dominați de altele. Şi noi avem plăcinte delicioase, dar mâncăm mai des pizza. Simțiți diferența de atitudine?!

awesdrtfgyy

awsd

qawsd

9. Turismul

Italia e o țară magnifică! Are munți, mare şi locuri unde se întâlnesc munții cu marea, dar toate aceste locuri sunt accesibile pentru transport. Ți-e mai mare ciuda când vezi că aceşti oameni au reuşit să construiască autostrăzi şi scări prin munți, iar noi nu am reuşit să le facem pe câmpiile şi  pe dealurile Moldovei. Mi-e ciudă pe noi, moldovenii, nu pe ei, pentru că avem locuri atât de frumoase, dar nu ştim să le valorificăm. În Italia îți vine să fotografiezi fiecare clădire, pentru că ei păstrează  le fațadele neschimbate, în timp ce în țara noastră multe monumente  arhitecturale sunt lăsate la voia întâmplării. Şi asta doare!

wert

qawsedtrfgyu

qaedrtyu

10. Libertatea de a fi diferit

Eu am o „problemă” locomotorie şi asta nu mai e un secret pentru nimeni din anturajul meu. Păi iată, în 23 de ani de când țin umbra acestui pământ, niciodată nu m-am simțit mai liberă şi mai om decât în aceste două luni de când mă aflu în Italia. Au fost două luni în care nu m-am simțit nici „copil cu necesități speciale”, nici „calică”, nici „fata aceea de la jurnalism care şchiopătează”, luni în care nu mi s-au aruncat priviri de compătimire sau de dispreț şi nu am mai auzit în urmă „uite-o şi pe asta cum merge!” Aici m-am simțit liberă, am trăit sentimentul de a mă pierde în mulțime,  aici nu mi-a fost frică şi nici ruşine să merg la plajă în costum de baie, pentru că de la 10 ani nu am mai făcut-o şi nici să hoinăresc prin munți,  pentru că aici nu interesa pe nimeni cum merg. Dacă cineva, vreodată a întors capul în urma mea, ulterior am înțeles că era român, rus sau ucrainean! Le mulțumesc oamenilor locului pentru oportunitatea de a mă simți un simplu om şi atât. Fără etichete, fără catalogări, fără măşti şi fără teamă! În țara mea, din păcate mai avem de lucrat la acest capitol.

qaWERTY

Şi lista ar putea continua... Totuşi, Italia nu este o țara perfectă, dar când vezi atâtea lucruri bune, parcă cele rele îşi pierd din semnificație!

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: arhivă personală

Pentru a afla mai multe impresii, gânduri și viziuni ale Anei Tataru despre ceea ne înconjoară apasă Aici.

Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru Ana Tataru
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.