Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  Datorită programului FLEX, Laura Ciocanu s-a întors din SUA cu o valiză plină de experiențe

Datorită programului FLEX, Laura Ciocanu s-a întors din SUA cu o valiză plină de experiențe imprimare

28.09.2016  

Laura Ciocanu are mulți prieteni, majoritatea din ei sunt profesori americani, care muncesc la o școala din Idaho, Statele Unite ale Americii. A reușit să lege aceste prietenii datorită programului FLEX. Laura a studiat în SUA un an și s-a întors acasă cu experiențe frumoase și cu dorința de a ajuta țara noastră să devină mai bună.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

După ce am aflat de la Nicu Gaibu și Liliana Cerchez despre cum e să trăiești și să înveți un an în Statele Unite ale Americii, datorită programului FLEX, astăzi a venit rândul să cunoaștem povestea Laurei Ciocanu.

Laura Ciocanu

 - Cum a început povestea ta în cadrul Programului FLEX?

Am aflat despre programul FLEX încă în anul 2004, când sora mea plecase în State tot cu acest program. Respectiv, încă de mică îmi doream să pășesc pe urmele surorii mele. În anul 2015 am avut ocazia să trăiesc și eu această poveste.

Laura Ciocanu

- Ce experiențe ai trăit în Statele Unite ale Americii?

Una din cele mai memorabile experiențe a fost implicarea activă în cadrul Consiliului Tineretului al Primărie orașului Nampa, astfel, una din oportunitățile pe care le-am avut a fost o întâlnire cu guvernatorul statului Idaho și a majorității senatorilor.
Laura Ciocanu
O experiență la fel de frumoasă a fost să trăiesc într-o familie gazdă. E un lucru minunat, mai ales că în prezent am două familii care se află în două colțuri diferite ale lumii. Obiceiurile familiei gazdă din SUA sunt totul diferite de cele a familiei mele de aici. Am avut experiențe deosebite și am participat la evenimente specifice americanilor. Tot în SUA mi-am făcut mulți prieneti, majoritatea sunt profesori din școala unde am învățat. Un lucru de care am fost mirată este faptul că fiecare adolescent are experiență de muncă. Ar fi bine ca în societatea noastră să fie susținuți tinerii ce vor să acumuleze practică în sectorul muncii. Un alt lucru ce aș vrea să îl văd și la noi este - activismul social și îndeplinirea obligațiunilor de cetățean, mai ales în prag de alegeri.
Laura Ciocanu

- Ce ai învățat de la oamenii din Idaho?

De la oamenii din Idaho am învățat că pentru a avea succes trebuie să ai doar 10% talent și 90% să depui muncă. Poți deveni un specialist în orice domeniu, atât timp cât investești un efort enorm și dai dovadă de motivație.

Laura Ciocanu

- Cu ce te ocupi în prezent?

-  Sunt implicată în mai multe proiecte de voluntariat, precum Donezi-Contezi, care a apărut la inițiativa absolvenților programului FLEX. De asemenea, sunt City Representative pentru FLEX și mă ocup cu promovarea proiectului la Chișinău. Fiind voluntar ADC, îmi aduc aportul și la campania națională Eu aleg Moldova. În cadrul senatului Liceului Teoretic „Mircea Eliade” încerc să implementez lucrurile învățate în America. Vreau să informez tinerii din localități despre oportunitățile programului FLEX, pentru că fiecare merită o șansă de a-și schimba viața. FIECARE elev trebuie să aplice la acest program, pentru că un an trăit în SUA face cât 10 ani trăiți aici. Nu numai că vezi și treci prin experiențe inedite, creezi conexiuni cu oameni din întreaga lume, dar și înveți cum să devii lider în comunitatea de acasă.

Laura Ciocanu

***

Consiliile Americane pentru Învăţământ Internaţional au deschis înregistrarea pentru o nouă ediţie a programului de schimb academic pentru liceeni – FLEX 2017-2018.

Programul FLEX este finanţat în întregime de Guvernul SUA şi oferă elevilor dinRepublica Moldova posibilitatea de a petrece un an academic în SUA.

AICI te poți înregistra.

Foto: arhivă personală

Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu Laura Ciocanu
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.