Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  Victoria Bodean | O experiență de studii în SUA, acolo unde există incluziune

Victoria Bodean | O experiență de studii în SUA, acolo unde există incluziune imprimare

11.10.2016  

Victoria Bodean și-a realizat unul dintre cele mai frumoase visuri datorită programului FLEX. Ea și-a dorit să ajungă în Statele Unite ale Americii pentru a gusta din frumoasa experiență de-a învăța într-un liceu american, de-a trăi într-o familie gazdă și de-a avea posibilitatea să se deplaseze de una singură acolo unde își dorește. În Moldova nu își poate permite să se deplaseze singură, deoarece aici persoanele cu dizabilități nu au acces în toate locurile publice.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Victoria Bodean este o adolescentă din Moldova care a aflat despre programul FLEX de la o prietenă care a fost și ea în America. Victoria a rămas impresionată de cele auzite, astfel, ea a dorit să simtă pe pielea ei cum e să trăiești, să înveți și să te dezvolți într-o asemenea țară.

Victoria Bodean

Tânăra a trăit într-o familie gazdă, ceea ce i-a oferit posibilitatea să cunoască obiceiurile, tradițiile și cultura americană. A învățat în orașul Mercersburg, statul Pennsylvania, la liceul „James Buchanan”, iar relația dintre profesor și elev este una amicală.

 Victoria Bodean

„În Moldova trebuie să ai o relație distantă cu profesorul, iar în America profesorul îți poate fi prieten. La școală ai multe posibilități, nu te complică cu multe teme pentru acasă. Tot la școala americană se petrec diferite activități, spre exemplu: „Ziua Costumului Fantomă” sau „Ziua Regilor și Reginelor”, unde trebuia să ne îmbrăcăm haios și astfel să mergem la școală”, zice Victoria Bodean.

 Victoria Bodean

După experiența trăită în SUA, Victoria Bodean intenționează să creeze posibilități de deplasare pentru oamenii cu dizabilități din Republica Moldova.

Victoria Bodean

„Oamenii cu dizabilități din Statele Unite ale Americii au posibilitatea de-a se deplasa unde își doresc, fără a întâlni dificultăți. Ei pot merge la cumpărături, la școală, la sport și chiar într-un parc de distracții. Ușile se deschid automat, la fiecare clădire există rampe, nu lipsește ascensorul dintr-o instituție, iar drumurile sunt bune. Eu vreau să demonstrez moldovenilor că poți schimba situația, important este să ai dorință”, povestește Victoria Bodean. 

Victoria Bodean

Victoria Bodean

De la americani, Victoria a mai învățat că nu trebuie să-ți fie frică să fii tu însuți și că trebuie să oferim ajutor indiferent de situație. A început să gândească matur, iar părinții au încetat să vadă doar un copil.

Victoria Bodean

Foto: arhivă personală

Bodean Victoria Valentin (FLEX) Bodean Victoria Valentin (FLEX) Bodean Victoria Valentin (FLEX) Bodean Victoria Valentin (FLEX) Bodean Victoria Valentin (FLEX) Bodean Victoria Valentin (FLEX) Bodean Victoria Valentin (FLEX) Bodean Victoria Valentin (FLEX) Bodean Victoria Valentin (FLEX)
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.