Bloggerița Loredana Gamurari povestește frumos despre descoperirile sale turistice pe blogul personal, http://gamurari.com/. Am convis-o să povestească și echipei Stiripozitive 10 lucruri din Lituania care pot inspira Moldova:
Transportul public
„Se zice că o țară este cu adevărat bogată, nu atunci când toți au câte o mașină, ci atunci când transportul public oferă comoditatea deplasării. Lituania este un exemplu bun pentru gestionarea și păstrarea unui sistem modern de transport public.

Armonia cu natura
Spre deosebire de Codrii noștri, pădurile din Lituania prosperă și dăinuie. E greu să nu rămâi uimită de măreția lor. Deși nu au prea multe resurse naturale, lituanienii știu să aibă grijă de ele și să le păstreze pentru generațiile următoare.
Identitatea
Limba lituaniană este practicată de doar trei milioane de oameni, însă ei se mândresc mult cu aceasta și nu au acceptat niciodată să fie asimilați sau să utilizeze o altă limbă decât cea nativă. Cred că e un exemplu bun de studiat și urmat și pentru Moldova.

Economie.
Deși, nu este prea bogată în resurse, Lituania a fost considerată „tigrul baltic” datorită creșterii sale economice până la criza euro. Chiar dacă creșterea economică a încetinit, lituanienii dezvoltă noile tehnologii și investesc în resursele umane.
Uzupis
Este republica liberă a artiștilor din Vilnius - o modalitate originală de a promova arta. Uzupis atrage turiști și oferă un cadru liber de creație pentru non-conformiști și gânditorii liberi, care revin cu plăcere la amintirile de acolo de fiecare dată.

Diversitate
Primul lucru care m-a uimit în Vilnius sunt bisericile. Găsești și biserici în stil tradițional lituanian și polonez și rus. Lituania are o societate multiculturală și îmbină armonios toate etniile și confesiunile. Într-o perioadă, Vilnius-ul era denumit Ierusalim-ul de Nord, datorită numărului mare de evrei și importanța lor pentru comunitate.

Bucătăria
Liutanienii erau un popor de vânători, iar bucătăria lor a fost profund influențată de cea poloneză. Dacă vă plac bucatele cu vânat, abundență de carne și mirodenii, dar și deserturile originale, printre care sakotis și spurgos, veți îndrăgi Lituania. Lituanienii au multe restaurante tradiționale și știu să ademenească turiștii cu specificul lor național. Mai mult, cred că noi subestimăm interesul potențialilor turiști față de paradisurile gastronomice printre care se regăsești și Moldova.

Tradiții
În timpul pe care l-am petrecut acolo, am fost la Uzgavenes, Kaziukas și Festivalul Sfântului Ion. Lituanienii au îmbinat tradițiile lor păgâne cu cele creștine și au păstrat frumusețea și simplitatea lor. Ei nu trebuie să inventeze sărbători noi și să investească în popularizarea lor, ci se pot bucura de ritualuri, care sunt adânc imprimate în memoria colectivă.

Păstrarea patrimoniul cultural
Lituanienii nu au distrus statuile din perioada comunistă, ci le-au adunat în parcul Grutas, unde vizitatorii pot simți o parte din trecutul țării. Autoritățile au înțeles că nu poți șterge o perioadă din istorie, ci trebuie să înveți din ea.

Nivelul european al studiilor
Studenți din toată Europa aleg să petreacă un an de studii la universitățile din Lituania. Acestea au un nivel competitiv bun, comparabil cu cel mediu european, dar prezintă și avantajul costului de viață mai mic decât în alte state europene. Dacă am investi în sistemul nostru educațional, am putea avea succese similare”, povestește Loredana Gamurari pentru Stiripozitive.eu.
Autor: Cristina Zeamă
Sursă foto: Arhivă personală
Pentru a descoperi mai multe destinații turistice văzute de către Loredana Gamurari, acesează blogul ei personal.