Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  Portugalia văzută prin ochii Cristinei Burduja

Portugalia văzută prin ochii Cristinei Burduja imprimare

07.03.2017  

Din aproximativ 200 de cereri depuse pentru a face voluntariat în Portugalia, în cadrul programului Servizio Volontario Europeo din Aveiro, doar două persoane au fost selectate. Moldoveanca Cristinei Burduja crede că este: „Noroc!”. Cristina se află în Portugalia de jumătate de an, însă a reușit să simtă, să guste și să se îndrăgostească de această țară.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

„Experiența mea lusitană a început acum 6 luni, când am decis să mă înrolez în serviciul european de voluntariat în Portugalia. Deci, în vara anului 2016, aflandu-mă la o „răscruce de drumuri” am dat peste o postare pe Facebook, în care se recrutau voluntari pentru un proiect în cadrul SVE în Aveiro, și anume la un centru de zi pentru copii. Din circa 200 de cereri depuse, am fost selectată eu și încă o persoana din Ungaria, ce noroc! 

Cristina Burduja, martie 2017

Am ajuns aici la începutul lui septembrie, primul lucru care m-a încantat chiar în primele minute dupa aterizare, a fost orașul Porto, chiar dacă-l văzusem prin geamurile trenului. Un oraș care topește inima oricui, a fost dragoste la prima vedere, fără a cunoaște măcar ceva despre Porto, mi-am dat seama că e un oraș ce păstrează în sine atâta istorie, prin tot ansmablul de culori, străduțe, monumente, edificii, poduri, etc., vedeam cum anii și-au lăsat amprenta. Am vizitat orașul de nenumărate ori, dar tot nu i-am dat de capăt, continuă să mă surprindă de fiecare dată. Mi-am făcut și o listă cu orașele pe care le-am vizitat, cum ar fi Braga, un oraș din nordul țării cunoscut și sub numele A Cidade da Juventude – Orașul Tinerilor. I se mai spune de altfel și Roma Portugheză, pentru că are sute de biserici și monumente istorice pe km pătrat, e de o frumusețe rară. Guimaraes – orașul în care s-a născut această țară mirifică. Aveiro – Veneția portugheză

Cristina Burduja, martie 2017

Aici a și  început marea mea aventură. Despre Aveiro pot să spun că e un orașel foarte liniștit, curat și numai bun de crescut copii. Aici găsești și scoli de calitate, și universitate, și cultură (muzee, teatre) și plaja nu e departe, se află doar la 10 km. E super drăguț și ospitalier. Nu mai vorbesc de Lisabona, Cascais, Sintra, Coimbra, care pur și simplu m-au lăsat cu gura căscată. Dacă m-ar întreba cineva care e orașul meu preferat din Portugalia, nu cred că aș putea da un răspuns definitiv, pentru că fiecare loc este unic în felul său, și încă sunt atâtea de văzut.

Cristina Burduja, martie 2017

Proiectul meu de voluntariat înseamnă o grămadă de oameni interesanți cu care interacționez zilnic, și anume datorită faptului că ne implicăm activ în viața socială a orașului. Deci, ne-am gândit să organizăm la Aveiro un eveniment social săptămânal „Language Exchange Meetings”, unde lumea vine la un pahar de ceai și două de vorbă, vine să învețe o limbă nouă, să cunoască alte culturi, stiluri de viață, etc. E incitant să fii gazda unui asemenea eveniment și să vezi cum vin unii ca la școală, străduindu-se să nu absenteze măcar o singură dată. Vin foarte mulți portughezi, pun o grămadă de întrebări, manifestă mereu interes și niciodată nu ratează ocazia să meționeze: Aaa, Moldova, pois, eu ja conheci uma moldava! (Aaa Moldova, am cunoscut cândva o moldoveancă). Vin persoane foarte deschise, prietenoase, inteligente și cu un simț al umorului.

Mi s-a întamplat în una din serile de Language Exchange când încercam să dezmorțesc un pic lumea, propunând jocuri, idei, și probabil cu ritmul meu alert i-am „stresat”, pentru că am primit de la un portughez un avion de hârtie pe care scria: RELAXA, (relaxează-te). Deci… am învățat să merg mai încet pe stradă. Am învățat că atunci cand ești cu copiii, este destul să te așezi pe iarbă și să-i privești, nu trebuie să faci mai mult nimic, ceea ce pentru mine era imposibil de la început, credeam că dacă petrec vreun minut fără să le impun vreo activitate, o să cadă cerul.

Cristina Burduja, martie 2017

Tot aici, în Portugalia am avut prima mea lecție de capoeira, am rămas surpinsă de mixtura aceasta dintre istorie, tradiție, cultură, dans, muzică, acrobație, flexibilitate și artă. Practic capoeira deja de o lună. O altă provocare pe care am avut-o aici a fost alpinismul (escaladas). Portugalia are multe regiuni special dotate cu toate cele necesare pentru acest tip de sport. 

Iată noi, cei din Europa de Est ce am putea să îi învățăm pe portughezi?! Îmi amintesc că mă întrebase cineva care-i salariul minim în Moldova. Când le-am spus, au rămas șocați, nu le venea să creadă. Probabil asta ar putea învăța de la noi, cum să se descurce cu un salariu atât de mic.  

Și da! Cu siguranță ar putea învăța de la noi un pic de punctualitate și respect față de timpul unei persoane. Eu cred că ei au o noțiune foarte bizară a timpului.

Deci, șase luni în Portugalia mi-au dat de înțeles că după cum mă așteptam, țara asta mi-a căzut tronc la inimă. Mi s-a schimbat viziunea asupra multor lucruri, am învățat câteva lucruri noi, am adus și eu câte ceva nou, cum ar fi: mamăliga, mărțișorul, hora. Tot în acestă perioadă am fost nevoită să încalc niște promisiuni pe care le-am făcut părinților când eram mică: să nu vorbesc cu străinii pe stradă, să nu mănânc bomboane de la străini, să nu deschid ușa nimănui, și cel mai strașnic, să nu mă urc în mașini necunoscute! Am încălcat toate aceste reguli, pentru că doar așa viața mea a devenit mai plină de substanță, am întâlnit lume „jos pălăria”, oameni deschiși, generoți, buni la suflet, fericiți, care pur și simplu te fac să crezi că lumea poate fi mai bună”, povestește Cristinei Burduja, voluntară în cadrul programului Servizio Volontario Europeo din Aveiro, Portugalia.

Cristina Burduja, martie 2017

Sursă foto: arhivă personală

Cristina Burduja, martie 2017 Cristina Burduja, martie 2017 Cristina Burduja, martie 2017 Cristina Burduja, martie 2017 Cristina Burduja, martie 2017 Cristina Burduja, martie 2017 Cristina Burduja, martie 2017
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.