Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  Chișinău-Suceava: un parteneriat viabil pentru o educație de calitate

Chișinău-Suceava: un parteneriat viabil pentru o educație de calitate imprimare

24.05.2018  

Recent, un grup de 45 de tineri specialiști din mun. Chișinău, ghidați de reprezentanții Direcției generale, educație, tineret și sport au făcut o vizită de studiu în Suceava. Schimbul de bune practici s-a desfășurat în baza Memorandumului semnat între Guvernele Republicii Moldova și României, Protocolului de colaborare semnat între ministerele educației a acestor două state, precum și în baza unui Acord de colaborare semnat între Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

Unul dintre obiectivele propuse este inserția tinerilor specialiști în sistemul educațional.  

La moment, municipiul Chișinău se confruntă cu problema migrației tinerilor peste hotare, mulți dintre aceștia fiind profesori, tineri specialiști, proaspeți absolvenți ai instituțiilor de învățământ cu profil pedagogic. Pentru a-i motiva pe tineri să rămână în sistem, Direcția generală educație, tineret și sport lansează, anual, diverse proiecte, cum ar fi schimb de bune practici cu colegii noștri din țară și de peste hotare.

În acest an, 45 de tineri specialiști (educatori, învățători, profesori la diverse discipline școlare) au fost ghidați de reprezentanții DGETS: Veronica Donțu, specialist principal, secția Resurse umane, responsabil de proiect, Daniela Garbuz, șef interimar al Secției Management preuniversitar și subsemnata.

Delegația din Republica Moldova a fost primită cu brațele deschise încă de la intrarea în orașul Suceava de Lidia Acostoaie, inspector școlar pe proiecte educaționale europene din cadrul IȘJ Suceava. Doamna inspector a însoțit delegația pe tot parcursul programului, creând toate circumstanțele ca oaspeții să se simtă ca în familie și să beneficieze de toate oportunitățile pentru creșterea profesională și culturală. În acest context, ținem să-i mulțumim pentru deschidere, profesionalism și căldura sufletească.

 Pentru a se familiariza cu sistemul și procesul educațional județean, delegația de la Chișinău a avut o întâlnire oficială reprezentanții IȘJ Suceava. În cadrul întrunirii s-a discutat despre proiecte educaționale județene, naționale și europene, despre procesul de încadrare în câmpul muncii a profesorilor debutanți, precum și despre performanțele și succesele obținute de învățământul sucevean. De asemenea, reprezentanții ambelor părți au stabilit un plan de acțiuni comune pentru lansarea și implementarea proiectelor educaționale pe diverse nivele și domenii de interes. În acest context, a fost semnat un Protocol de colaborare pentru următorii 3 ani.

La această întâlnire au participat și directorii mai multor instituții de învățământ din Suceava, care au interacționat direct cu reprezentanții Chișinăului.

Ulterior, tinerii specialiști au fost repartizați  în diverse instituții după domeniile de interes: Şcoala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod" (director prof. Marlena Moscal); Şcoala Gimnazială „Jean Bart" (director prof. Gabriela Alionte), Şcoala Gimnazială Nr. 10 (director prof. Dumitru Chiuariu), Şcoala Gimnazială „Miron Costin" (director prof. Dumitru Moraru), Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu" (director prof. Alexandra Bejinaru),  Palatul Copiilor Suceava (director prof. Beatrice Coleva), Grădiniţa cu Program Normal „Țăndărică" (director prof. Iuliana Alecsa), Grădiniţa cu Program Prelungit „1-2-3" (director prof. Niculina Niță) și Centrul Județean de Resurse și Asistenţă Educațională Suceava (director prof. Maria Pavalescu).

Aici, tinerii au făcut schimb de experiență cu colegii de breaslă vizavi de inserția profesională a cadrelor didactice în primii ani de activitate, precum și au asistat la activități educaționale/școlare, în scopul de a vedea o alternativă de predare și abordare a curriculumului educațional, diferit de cel din Republica Moldova. Acest schimb de experiență le-ar putea oferi tinerilor posibilitatea de a-și forma o viziune clară despre procesul educațional din România și, desigur, vor implementa bunele practici preluate în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău.

De exemplu, la Școala gimnazială nr.10, reprezentanții Chișinăului au făcut cunoștință cu multiple proiecte europene implementate în instituție, cum ar fi programul în cadrul proiectului Erasmus + „We School Europe".

O altă frumoasă experiență am remarcat-o la Grădinița „1-2-3", care are un program prelungit și oferă posibilități de afirmare a copiilor încă de la vârstă mică grație rezultatelor obținute în cadrul proiectelor: „Să învățăm despre pădure" (LeAF - program internaţional), "Şteffy" (proiect internaţional), „Să citim pentru mileniul III"  („Cartea - prietena copiilor"- program naţional), „Voinicelul" (program naţional de  educaţie pentru dezvoltarea personală a copiilor, domeniul  cultural - artistic), „Penelul  Fermecat"  (program naţional de educaţie pentru dezvoltarea personală a copiilor, domeniul  cultural - artistic), „De la joc la educaţie financiară" (proiect naţional de educaţie financiară), „Mănânc sănătos - cresc frumos!" (proiect judeţean de educaţie nutriţională destinat părinţilor şi copiilor preşcolari) etc. Apropo, în această grădiniță am fost profund impresionați de laboratoarele de creație a copiilor, sala de informatică, colțișorul pentru citit al copiilor și alte săli care diferă de la o grupă la alta prin colorit, încărcătura imaginilor și lecțiile asimilate de copii încă din holuri. Foarte relevant este că holurile acestei grădinițe sunt decorate cu desenele copiilor așa cum le-a dictat imaginația.

Nu mai puțin importantă a fost vizita și la Centrul școlar de educație incluzivă Suceava (director  prof. Lupașcu Mihaela Gabriela), unde am descoperit săli înzestrate cu tot utilajul și materialele necesare destinate educației și antrenarea sănătății copiilor cu nevoi speciale.

La Universitatea „Ștefan cel Mare" din Suceava ne-am întâlnit cu basarabeni care ne fac onoare prin rezultatele la învățătură. Aici am vizitat un târg de carte, cu expoziții și prezentări, ghidate de prof. Sanda Maria Ardeleanu.

De asemenea, vizita la Suceava, județ de o mare importanță istorică, a  oferit posibilitatea tinerilor să își cunoască mai bine trecutul prin vizitele la mănăstiri și Cetatea de Scaun.

Pe tot parcursul programului, alături de delegația chișinăuiană au fost profesorii, metodiști pe proiecte europene: Clucerescu Lăcrămioara, Moscal Marlena și Zimbru Rodica, care au avut grijă ca să nu le lipsească nimic. De asemenea, ținem să mulțumim pentru facilitarea acestui proiect dlui prof. Constantin Moldovan, primarul Mănăstirii Humorului, Suceava, partener de încredere al DGETS mun. Chișinău în diverse activități.

Trebuie să menționăm că, în ideea îmbunătățirii procesului educațional și promovării cadrelor didactice și elevilor, precum și în scopul lansării și implementării proiectelor educaționale, DGETS a mun. Chișinău a încheiat acorduri de colaborare cu mai mulți parteneri educaționali din România, cum ar fi Inspectoratele Școlare Județene din Iași, Dâmbovița, Cluj-Napoca, Botoșani etc. De asemenea, DGETS este partener în diverse proiecte cu: Centrul Cultural Bucovina, Suceava; Primăria Mănăstirea Humorului; Fundația „Romeo și Julieta la Mizil", Prahova; Casa Corpului Didactic din Botoșani; Casa Corpului Didactic din Iași; Direcția educație din Cernăuți, Ucraina; Direcția educație din Sankt Petersburg, Rusia etc.

Elena VOROTNEAC

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.