Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  Surpriza El Prado la Cetatea de la Ankara: 2 tablouri de Cezara Kolesnik

Surpriza El Prado la Cetatea de la Ankara: 2 tablouri de Cezara Kolesnik imprimare

Orice copil are nevoie de viitor

21.03.2014   Rodica SOCOLOV | Ankara

Rodica Socolov: „Cetatea de la Ankara m-a impresionat prin felul în care poți vedea şi auzi de la înalţimea zidurilor ei capitala Turciei, dar şi pentru că galeria de artă El Prado, amplasată pe teritoriul ei, mi-a oferit o surpriza extraordinară".

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Cetatea de la Ankara, la poalele căreia se întinde un sătuc aproape lipsit de viaţă, înconjurat de un oraş, ce forfoteşte zi şi noapte, este o reflectare, cât se poate de exactă, a interdependenţei dintre trecut şi prezent.

Considerată astăzi simbol al capitalei Turciei şi una dintre cele mai populare destinaţii turistice de la Ankara, cetatea ademeneşte vizitatorii să facă o incursiune în trecutul istoric al acestor meleaguri, dar şi a multor civilizaţii, care s-au perindat una după alta de la Epoca de Bronz încoace.

Experienţa merită atenţie. Pentru mine personal, ea mi-a oferit acces nelimitat la vederi incredibile, iar la plecare - o surpriză.

Am urmărit de pe zidurile cetăţii sub adierea unui vântişor primăvăratic, suficient pentru aţi pierde echilibrul, două lumi absolut diferite, care, nici nu ştiu cum se împletesc, atât de aproape şi, în acelaşi timp, atât de distant, într-o singură realitate.

În depărtare se vedeau edificii gigante iar în apropiere şoferul unui camion jerpelit chema oamenii din satul de la poalele Cetăţii sa cumpere legume.

Ce situaţie cunoscută. M-am simţit pentru o clipă transferată la noi în sat, unde cineva striga „Hai la var" iar la radio se auzea triumfator imnul Uniuni Sovietice.

Multe dintre casele din satul de la poalele Cetăţii de la Ankara sunt déjà părăsite. Multe au acoperişuri prăvălite şi nu mai seamănă deloc a case. Puţine, însă, au panouri solare.

Am urmărit detalii până ce vocea şoferului  se stinse în tumultul provocat de nesincronizata chemare la rugăciune, lansată prin amplificatoare de orice moschee existentă în capitală.

Ce ecou! Ce experienţa neverosimilă!

Să fi aruncat ancora nu la timpul şi nici la locul potrivit? Nu cumva Ankara (numită o dată Ankyra, ce se traduce din greacă ancoră) mi-a jucat fiesta?

Am mers să cutreierăm satul. Nu erau prea multe de văzut. Doar o realitate dură, aceeaşi contopire de trecut şi prezent într-un tot întreg în care viitorul era de neîntrezărit.

Nişte copii se jucau de-a raţa împuşcată. O mătuşă scutura covoare. Uşe deschise. Afişe în prag de alegeri locale. Alimentare pline de tot felul de produse agricole, casnice, îngheţată.

Surpriza mă aştepta la El Prado, o galerie de artă nu prea chemătoare din stradă dar neaşteptat  de bogată în interior, unde erau expuse nenumărate lucrări, printre care şi două tablouri autoarea cărora fără îndoială era Cezara Kolesnik.

După cum am aflat mai târziu, tablourile Cezarei Kolesnik au fost achiziţionate de galeria El Prado la Istanbul în cadrul expoziţiei de artă contemporană Artbosphorus în 2010.

Ambele lucrări reprezintă feţe îngândurate de copil, triste într-un fel aparte şi foarte asemănătoare cu cele pe care le-am văzut pe stradelele sărăcăcioase la poalele Cetăţii de la Ankara. 

M-am bucurat mult să văd tablourile Cezarei Kolesnik în colecţia El Prado. Cred că alegerea n-a fost întâmplătoare. În atmosfera în care interdependenţa dintre trecut şi prezent se resimte atât de mult la Ankara, aceste două lucrări lansează un mesaj absolut necesar: "Orice copil are nevoie de viitor!"

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.