Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  100 de imagini ale unei zile în Cappadocia, Turcia, cu Stiripozitive.eu

100 de imagini ale unei zile în Cappadocia, Turcia, cu Stiripozitive.eu imprimare

Jurnal de călătorie, de Rodica SOCOLOV

26.03.2014   Rodica SOCOLOV

Impresii la înălţime: jurnalul unei călătorii cu balonul cu aer cald în regiunea Cappadocia din Turcia, considerată astăzi una dintre cele mai spectaculoase destinații turistice din lume

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Călătoria cu balonul cu aer cald

Dacă am fi trăit pe timpurie lui Jules Verne, noutatea că portalul Stiripozitive.eu a fost acceptat la bordul unui balon cu aer cald ar fi putut inspira scriitorul francez să mai scrie o nuvelă. Jules Vernes, la sigur, s-ar fi aventurat de rostul aflării unei platforme de informare pozitivă la bordul unui aparat de zbor.

Compania de pilotaj Kaya Balloons, care ne-a ridicat la o altitudine de aproximativ 2500 metri deasupra nivelului mării în regiunea Cappadocia din Turcia, nu ne-a pus prezența la îndoială. În zorii zilei de zbor ne-am deplasat la punctul de start, unde ni s-a oferit un dejun ușurel și posibilitatea de a urmări umflarea baloanelor cu aer cald până la punctul în care acestea mai țin legătura cu pământul.

Apoi am sărit în coș și semnat în registru. Eram programați să urmărim din zbor răsăritul soarelui și mă cam nelinișteam că vom pierde momentul. Dar pilotul Kaya Balloons preferă să se asigure că aparatul de zbor e gata de decolare înainte de a pompa suficient aer cald, pentru a ne dezlipi de pământ.

Călătoria cu baloul cu aer cald în regiunea Cappadocia din Turcia este astăzi considerată una dintre cele mai spectaculoase destinații turistice din lume. Caracterul unic al acestei experiențe, după cum ne-am convins, se datorează atât priveliștii, care se deschide în fața ochilor pasagerilor, cât și climei acestei regiuni, care permite zborurile să se efectuieze aproape tot anul împrejur.

Felul în care cea mai veche tehnologie de zbor continuă să fie aplicată în Cappadocia ar fi surprins frații Montgolfier, care au construit primul balon cu aer cald în 1782, căci Stiripozitive.eu a fost la bordul balonului pilotat de compania Kaya Balloons, care deține întâietatea pentru nivelul de siguranță pe care îl oferă pasagerilor săi.

Kaya Balloons are diferite tipuri de zboruri. În afară de cele standard mai sunt private, deluxe, confort. Compania, înființată ca business de familie în 2005, pe atunci, doar cu două baloane cu aer cald, a predat controlul unor profesioniști, intrând în posesia a 13 coșuri de tehnologie înaltă iar din 2010 inițiind o organizație de zboruri de antrenament (FTO), pentru a suplini numărul necesar de piloti în Cappadocia și oriune în lume ar fi nevoie de astfel de specialiști.

Stiripozitive.eu s-a ridicat în aer deasupra Cappadociei în compania a aproximativ 80 de baloane cu aer cald. În regiunea Cappadocia astăzi operează în total 19 companii care dețin în total 90 de baloane cu aer cald.

A fost un zbor de tip standard și totuși deosebit. În momentul în care ne-am ridicat din craterul cu formațuni vucanice echipa de suport, aflată la sol, întinse un mesaj pentru noi, cei de la bord. Până a auzi traducerea din turcă, o exclamație de fericire umplu văzduhul: „evet, evet, evet...". „Evet" în turca înseamnă „da". Era o propunere de căsătorie? Evet.

Aterizarea a fost ușoară, dar nu fără de efortul întregii echipe, care a reusit cu iscusință să atașeze coșul aparatului zburător de platforma remorcii vehiculului pe care am coborât.

Apoi, în mod tradițional toți au servit șampaie iar pasagerii au ridicat certificate, ca să-și aducă mereu aminte de o călătorie, care poate captiva pe oricine, indiferent de vârstă, pentru că da frâu imaginaței și uimeste prin felul în care natura și timpul au pus stăpânire pe un teren odată vulcanic cu lave până la 100m grosime împietrite de mii de ani.

Valea imaginației

Valea Devrent ne-a trezit curiozitatea, pentru că, probabil deja ați înțeles, Cappadocia, în esență, este un aliaj de creație a naturii și ingeniozitate umană.

Situată doar la 10 minute cu mașina de la satul Goreme, valea ne-a impresionat prin numărul de formațiuni vulcanice din care timpul, apa și vântul au modelat tot felul de sculpturi: boneta lui Napoleon, cămile, pești și chiar silueta fecioarei Maria cu Isus Hristos în brațe.

Valea ne-a oferit un test al imaginației. Acolo, am descoperit pentru Stiripozitive.eu un cucoș și un melc giganți, o domnișoară cu evantai și un cuplu dansând.

Valea călugărilor

La valea călugărilor am ajuns repede, pentru că e situată doar la 1.5 km de centrul satului Goreme. De fapt, acesta este un complex monastic, unde în perioada secolelor X-XII creștinii și-au găsit refugiu de romani.

Dacă am face o incursiune în istorie ar trebui să ne amintim și de orașele subterane, care au fost construite în Cappadocia pe timpul Imperiului Hatit și lărgite pe timpurile în care creștinismul era o confesiune neacceptată.

Complexul monastic demult nu mai ademenește pelerinii și nici pe cei răuvoitori care în secolul XX au încercat să distrugă frescele zugrăvite odată asiduu. Din 1984 valea călugărilor a fost luată sub protecția UNESCO și declarată muzeu în aer liber.

În valea călugărilor am vizitat mai multe chilii și biserici rupestre, cioplite de creștini în stânci vulcanice. Am încercat să ne imaginăm Cappadocia de cândva cu toate provocările, dar și farmecul de a te simți liber.

Sentimentul care ne-a însoțit pe orice cărărușă aleasă a fost că timpul le lecuiește pe toate. Desigur, dacă e pace, dragoste, fericire și cutezanță pentru a te simți liber și pentru a crea lucruri frumoase.

Cum ar fi fost posibil, de altfel, îndrăgostiții să-și poată uni viețile într-o călătorie cu balonul cu aer cald deasupra terenurilor pârjolite cu mii de ani în urmă de lave abundente și afectate de atâtea ori de războaie între culturi și credințe?

Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia. Cappadocia, Turcia.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.