Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  De azi TINCO este şi în Moldova

De azi TINCO este şi în Moldova imprimare

08.07.2014   Rodica Socolov | Marea Britanie

Un grup de iniţiativă al diasporei moldovenilor din mai multe ţări împreună cu ONG-ul TEKEDU şi Biroului pentru Relaţii cu Diaspora din Republica Moldova şi-au unit eforturile pentru a organiza în următoarele 5 săptămâni la Bardar, Ialoveni, o tabără de informatică pentru copiii Şcolii Internat nr.2 din Chişinău.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

De ce TINCO?

Victor Buzu, doctorand în cosmologie la Universitatea Harvard, şi Eugeniu Plămădeală, doctorand în fizică la Universitatea Santa Barbara din California, împreună cu organizaţia TEKEDU, au avut iniţiativa de a introduce un nou curriculum naţional la informatică.

„În discuţii am ajuns la concluzia să organizăm mai întâi o tabără estivală, pentru a testa acest curriculum înainte de a începe un dialog cu Ministerul Educaţiei, ca să vedem în ce măsură sugestiile noastre pot fi aceptate”, spune Dan Perciun, membru-fondator al Asociaţiei Moldovenilor din Marea Britanie.

Tinco

Implică-te!

Pentru realizarea proiectului TINCO organizatorii au lansat o campanie publică de colectare de fonduri dar şi de calculatoare, care la sfârşit vor rămâne Şcolii. Acoperirea cheltuielilor prin aşa-numita modalitate de crowdfunding ar fi bine să prindă rădăcini şi în Moldova, căci astfel ar putea fi finanţate multe cauze sociale, susţine grupul de iniţiativă al diasporei.

Cine va preda?

Tabăra de informatică de la Bardar, Lăpuşna, este o obţiune absolut voluntară atât pentru copii cât şi pentru profesori. Câte 6 ore pe zi timp de 5 săptămâni au aceptat să predea fără vre-o recompensă materială reprezentanta TEKEDU, absolventă de informatică a UTM, Oksana Grajdyan şi profesorul de securitate informaţională al UTM, Alex Railean.

De ce informatică?

Organizatorii TINCO consideră că abilitatea de a utiliza calculatorul este esenţială pentru succesul fiecărui profesional în secolul XXI. În era tehnologiilor informaţionale, potrivit lor, lipsa cunoştinţelor de acest fel privează tinerii de posibilitatea de a se afirma şi îi dezavantajează în competiţia pentru un loc de muncă bine remunerat. Informatica este o şansă reală pentru o viaţă mai bună, dar scopul TINCO nu e să pregătească programatori, dar să ofere copiilor un set de cunoştinţe de bază în programare şi utilizare generală a calculatorului.

Tinco

Ce importanţă are pentru ţara noastră?

În opinia organizatorilor TINCO, domeniul Tehnologii Informaţionale ar trebui să fie prioritar pentru Republica Moldova şi din acest motiv Guvernul ar trebui să facă mai multe atât pentru  asigurarea unui nivel înalt de alfabetizare digitală a populaţiei cât şi pentru susţinerea pregătirii specialiştilor în acest domeniu şi a companiilor care activează în acest sector. Tehnologii informaţionale este unul dintre puţinele domenii în care putem fi cu adevărat competitivi. 

Semnificaţia TINCO

De azi TINCO există şi în Moldova. Nu are vreo legatură directă cu TINCO din Australia, cea mai largă companie de livrare a cutiilor de tinichea şi nici cu TINCO din Africa, companie lider în extragerea metalului de culoarea alb-argintie din care se confecţionează obiectele de tinichea. 

În legătură indirectă, dar destul de semnificativă, copiii pentru care TINCO s-a lansat au toate şansele să avanseze în domeniul tehnologiilor informaţionale şi asemeni unor mineri să demonstreze prin muncă asiduă, că ţara lor poate face concurenţă aprigă celor mai versaţi specialişti din lume în domeniul tehnologiilor informaţionale şi nu numai.

Tinco Tinco Tinco Tinco Tinco Tinco Tinco Tinco Tinco Tinco Tinco Tinco Tinco Tinco
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.