Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  Primăvara este mai frumoasă pe „Stânca Dragostei” de pe malul Ciuhurului

Primăvara este mai frumoasă pe „Stânca Dragostei” de pe malul Ciuhurului imprimare

Loc de pelerinaj al tinerilor îndrăgostiţi mai ales în perioada Dragobetelui și a zilei de 14 februarie

28.03.2012  

În această primăvară, îndrăgostiții ar putea face o călătorie până la „Stânca Dragostei”, simbol al iubirii și sacrificiului. Ca și celebrul său concurent – balconul personajelor shakespeariene Romeo și Julieta din Verona, stânca de pe meleagurile Râșcaniului aduce la ea tot mai multe perechi de inimi.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Pelerinii ajunși pe culmile „Stâncii Dragostei" din raionul Râşcani au parte de o priveliște pitorească formată din recife calcaroase, cândva martori ai acelei povești de iubire, întreruptă pe vârf de stâncă.

Dragoste interzisă

Iată şi povestea din spatele stâncii. Au fost o dată ca niciodată doi juni, care au jurat unul altuia că vor fi veșnic împreună. Se iubeau nebunește, iar dragostea le-a fost interzisă, deoarece fata era dintr-o familie săracă, iar el, ditamai fecior de viță boierească, cel mai înstărit din tot Văraticul. Ca să ascundă dragostea lor de gurile rele ce aveau să-i bârfească, ei se întâlneau pe ascuns în preajma stâncii de peste râu, pe moșia de astăzi a satului Duruitoarea Veche. Se plimbau ore în șir, vorbindu-și unul altuia cu drag, iar lacrimile fetei îi umezeau uneori obrajii, făcând-o tot mai frumoasă. Cuvintele blajine ale flăcăului semănau speranță în sufletul iubitei sale, chiar dacă ambii înțelegeau că nu vor fi acceptați niciodată de către boier.

Luni întregi s-au tot iubit în secret, până când nu au mai putut îndura împotrivirea părintelui. Și-au dat întâlnire într-o dimineață pe muchia unei stânci imense, un sărut le-a îndulcit ultimele clipe ale vieții, ca mai apoi în liniște să se arunce în hău...

Sătenii afirmă că fata s-a prefăcut în stâncă, iar băiatul s-a transformat în apă, rămânând astfel pe veci împreună. Și astăzi apele Ciuhurului mângâie stânca, semn că nici un om nu poate sta în fața iubirii, iar aceasta a fost numită „Stânca Dragostei", în memoria celor doi îndrăgostiți.

Loc de pelerinaj

Multă apă s-a vărsat de atunci pe Prut, însă până azi se spune că în anumite nopți, când luna domină cu lumina sa cerul, iubiții își redobândesc trupul și străbat dealurile ca pe timpuri. Și nu care cumva să zărească pe cineva, căci într-o clipă îl transformă în bolovan, pentru a nu destăinui cuiva ce a văzut. De aceea, cuplurile de îndrăgostiți care vin pe vârful „Stâncii Dragostei" evită să rămână și noaptea, alegând să contemple priveliștile pe timp de zi.

Ajunși pe muchia „Stâncii Dragostei", pelerinii rămân impresionați, în primul rând, de landșaftul pitoresc format din stânci, apele Ciuhurului și lacul de acumulare Costeşti-Stânca. Frumoasa tradiție a cuplurilor de a se ridica pe stânca de la Duruitoarea Veche, pentru a-i cinsti pe cei doi iubiți care au sfidat regulile societății, este păstrată mai ales în perioada Dragobetelui și a zilei de 14 februarie.

Ştiripozitive.eu | Elena Vrancean-Șterbate

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.