Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  Top 5 înălțimi demne de a fi cucerite în Moldova

Top 5 înălțimi demne de a fi cucerite în Moldova imprimare

„Colina Casca” din Cremenciug, „Stânca Țiglău” din Corjeuți, „Holmul” Horodiștei, „Movila Măgura” din Țâghira şi „Stânca Izvorului” din Molovata

01.04.2012  

Între Nistru și Prut, munții noştri Himalaya şi Carpații sunt înălțimile pitorești. Privite de pe aceste înălţimi, stâncile, dealurile şi landșafturile așternute în față sunt de o frumusețe demnă de a intra în albume.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Câteva coline, stânci şi movile de la Soroca, Briceni, Râşcani, Ungheni şi Dubăsari au intrat în acest top 5 al înălţimilor demne de a fi cucerite în Moldova, celelalte fiind la fel de demne de a fi vizitate, fotografiate şi împărtăşite cu bucurie lumii.

Cremenciug

Soroca. „Colina Casca" din Cremenciug

Această stâncă în formă de cască de militar se află pe malul Nistrului, în satul Cremenciug, localitate aflată între orașele Soroca şi Otaci. Versantul ce se ridică semeț deasupra satului, împădurit cu diverse specii de arbori dar mai ales cu conifere, este numit și „Regatul pinilor". De cum ajungi pe vârful dezgolit al colinei, la 106 metri înălțime, admiri peisajul montan așezat la poale.

Priveliștile de aici concurează cu landșaftul ucrainean, ce se întinde peste Nistru, dar bineînţeles că împrejurimile noastre sunt mai frumoase.

Corjeuti

Briceni. Stânca „Țiglău" din Corjeuți

Una dintre creațiile spectaculoase ale naturii înfrumusețează moșia satului Corjeuți. Privit de jos, gigantul satului sfidează cerul și este cu un „cap" mai sus decât toate stâncile din împrejurimi. De pe pisc, se vede ca în palme o bună parte din ținut, iar Lopatnicul pare un fir argintiu ce străbate nordul Moldovei. Odinioară era gazdă a competiţiilor sportive la alpinism, iar astăzi este carieră neautorizată de extragere a pietrei...

Vârful stâncii neordinare, ce veghează liniștea satului, este un loc potrivit pentru odihnă, meditație și recăpătarea energiei.

Holm

Râșcani. „Holmul" Horodiștei

În vestul ţării, o movilă enigmatică aşezată în Horodişte îndeamnă vizitatorii să urce până sus. Localnicii au câteva legende despre ea: una dintre ele spune că peștera din interiorul „Holmului" este stăpânită de necuraţi, iar alta sugerează că pe o pantă a movilei un boier a îngropat mulți galbeni.

De pe înălţime se deschide o priveliște minunată în care Ciuhurul şerpuieşte printre stânci în drumul său lung spre Prut.

Movila Măgura

Ungheni. „Movila Măgura" din Țâghira

A doua înălțime din Republica Moldova, după Bălănești, are o altitudine absolută de 388 de metri. Acest deal mare și izolat, cunoscut cu numele „Movila Măgura", a inspirat toponimia a patru localități din regiune - Măgura Nouă, Măgurele, Slobozia Măgura și Măgura.

Pe vârful dealului se mai află o movilă de 14 metri, posibil o necropolă sau mormânt militar străvechi, iar pe culmea movilei e instalată o cruce de inox, ce se vede din depărtare. „Movila Măgura" domină regiunea, fiind vizibilă pe o rază de câteva zeci de kilometri.

După ce urci sus de tot, peisajul ce se aşterne în faţă este împodobit de dealuri și văi, iar satele mici sunt răsfirate ca niște mărgăritare. Această creație a naturii, precum și potenţialul întregii zone eco-turistice este nevalorificat, deocamdată. Regiunea este, totuși, demnă de a fi o atracție turistică deosebită atât pentru conaționali, cât și pentru turiștii străini.

Dubăsari. „Stânca Izvorului" din Molovata

Pe creasta „Stâncii Izvorului" există un loc numit de către băștinași „La pietre". Pentru a urca până acolo, ai nevoie de curaj și de ceva experiență în escaladarea stâncilor. După ce treci de panta prăpăstioasă, se deschide, fireşte, o panoramă deosebită, în care Nistrul ce are aici o lățime de peste un kilometru face o cotitură la stânga.

Este un loc minunat pentru delectarea cu priveliştea superbă și frumusețile stâncoase.

Ştiripozitive.eu | Elena Vrancean-Șterbate

Cremenciug. Cremenciug. Regatul pinilor. Stânca „Țiglău” din Corjeuți. Stânca „Țiglău” din Corjeuți. Vedere de pe Corjeuți. „Holmul” Horodiștei. „Holmul” Horodiștei. Vedere de pe „Holmul” Horodiștei. „Holmul” Horodiștei
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.