Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  Un vulcan dintr-o mie: vulcanul noroios din Bărboieni, Nisporeni

Un vulcan dintr-o mie: vulcanul noroios din Bărboieni, Nisporeni imprimare

Vulcanul noroios așteaptă momentul erupției, pentru a oferi un spectacol al naturii, splendid şi unic

23.04.2012  

Printre cei peste o mie de vulcani noroioși din întreaga lume, câțiva se află în inimile noastre, pentru că sunt din Republica Moldova. Iar unul dintre ei se află în balta de la marginea satului Bărboieni, raionul Nisporeni.

Ştiripozitive.eu | Elena Vrancean-Şterbate

Vulcanii noroioși nu sunt la fel de înfiorători ca frații lor mai mari ce erup lavă, în schimb, atunci când sunt activi, creează un fenomen spectaculos. Iată de ce vulcanul noroios din Bărboieni este privit cu uimire de către săteni şi, fiindcă le este simpatic, l-au botezat „Buricul Susanei".

Vulcanii noroioși

Vulcanul noroios este, conform DEX-ului, o ridicătură conică formată prin erupția la suprafața solului a unor gaze ce antrenează apă și nămol. Se zice că acestea apar în locurile în care se găsesc zăcăminte de hidrocarburi sau gaze de sondă.

De obicei, vulcanii noroioși apar astfel: pe un șes obișnuit se ridică ca din senin o movilă cu crater în care bolborosește noroiul. Uneori , aceste fenomene naturale au la bază ieşirea apelor arteziene alcaline de la suprafaţa scoarţei terestre. Argila ajunsă la suprafață amestecată cu nămol se solidifică la contactul cu aerul, transformându-se în niște movilițe ce seamănă, la scară redusă, cu un vulcan.

Aceștia apar, în special, în zona rupturilor scoarței terestre, astfel în timpul cutremurelor de pământ vulcanii noroioși reînvie, erupând nămol. În Europa, aceste fenomene sunt rare și de cele mai multe ori atrag turiștii în perioada în care vulcanii noroioși sunt în stare activă. Vulcanii noroioși se găsesc doar în unele zone din România, Ucraina, Rusia, Italia, dar și în Republica Moldova.

Vulcanul noroios din Bărboieni, Nisporeni.

„Buricul Susanei"

Craterul neobișnuit ce apare la suprafața apei i-a fascinat mereu pe localnicii de la Bărboieni. Unii bătrâni mai țin minte băile de nămol pe care le făceau în copilărie, alții își aduc cu grijă aminte de faptul că ochiul de glod a înghițit într-o clipită oi și porci, pe atunci când în loc de balta de acum se întindea una dintre pășunile satului. Marginile craterului sunt înșelătoare: deși par solide, acestea pot cu ușurință să tragă pe oricine în nămol. Tinerii încercaseră cândva să măsoare adâncimea vulcanului, așa că au legat o piatră cu o ață foarte lungă, firul s-a terminat dar acesta a continuat să se afunde...

Sătenii au numit acest vulcan noroios „Buricul Susanei", în cinstea unei sătence pe nume Susana, ce-și avea pe timpuri casa în preajmă. Întreaga mahala a fost botezată mai apoi Buricoasa, nume ce s-a păstrat și astăzi. Deși acest vulcan este mic în comparație cu vulcanii obișnuiți sau chiar față de unii vulcani noroioși, până acum câteva zeci de ani vulcanul noroios din Bărboieni impresiona sătenii prin bolboroseala sa, ce scotea un sunet de parcă ar clocoti un ceaun.

În perioada activă, vulcanul noroios erupea humă prin cele trei ochiuri ale sale, care încă s-au mai păstrat și azi. De altfel, în fiecare ochi al vulcanului se află humă de culoare diferită, de la cenușiu la galben. Insulița-vulcan s-a surpat parțial în urma inundaţiei din 2010, după ce apele Prutului s-au revărsat și în această zonă. Totuși, vulcanul noroios așteaptă momentul oportun al erupției, pentru a oferi un nou spectacol al naturii, pe cât de splendid, pe atât de unic.

Vulcani noroioși în Republica Moldova

Arealele de răspândire a vulcanilor noroioşi se găsesc în bazinul Prutului și afluenților săi. „Ochiurile de glod", după cum mai sunt numite de localnici, se află la noi în preajma satului Mălăiești, raionul Râșcani; pe malul Răutului, ceva mai sus de municipiul Bălți; în apropierea comunei Pârlița, raionul Ungheni, și anume în vecinătatea râului Delia; lângă râul Larga, pe meleagurile Constantineștiului, raionul Cantemir; în imediata apropiere a Prutului, în balta dintre satele Bărboieni și Grozești, din raionul Nisporeni.

Huma vulcanului

Huma extrasă din „Buricul Susanei" de la Bărboieni  a fost mereu prețuită de către săteni. Unii dădeau cu ea pereții și prispele, alții și până azi o folosesc în scopuri tămăduitoare. Sătenii sunt convinși că huma vulcanului noroios este benefică pentru dureri ale oaselor și reumatism. Deși vulcanul „a adormit" de ceva timp, bătrâni îi roagă și astăzi pe copii să le aducă câte o căldare de humă pentru a face baie de nămol.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.