Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  Vila cu parc din Mândâc de la Drochia

Vila cu parc din Mândâc de la Drochia imprimare

Unde dragoste nu e, nici parc nu e. La Mândâc a fost și una, și alta

25.04.2012  

Pe drumul ce duce dinspre Mândâc spre Cotova, sate așezate pe meleagurile Drochiei, o potecă întoarce spre dreapta. O pupăză veghează din copaci privind curioasă spre trecătorii care se aventurează prin aceste părți.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Ştiripozitive.eu | Elena Vrancean-Şterbate

În față apare un conac, împrejmuit de câteva acareturi ale fostei curți boierești. Aici se află Vila cu parc din Mândâc, renumită cândva printre casele aristocraților din nordul Basarabiei.

Kaetan Ohanowicz

Întreaga moșie a aparținut, până în anii celui de al Doilea Război Mondial, familiei de nobili polonezi Ohanowicz. Se spune printre localnici că acest loc este unul plin de mistere, iar legendele învăluie conacul boieresc încă de la înființarea sa. Bazele complexului arhitectonic „Vila cu parc Mândâc", odinioară reședință boierească, au fost puse în cea de a doua parte a veacului XIX.

Nobilul Kaetan Ohanowicz l-a invitat la Mândâc pe arhitectul Alexandru Bernardazzi, ca să-i proiecteze un conac pe cinste, cum nu s-a mai văzut pe la casele boierești. La dorința proprietarului, edificiul urma să aibă și elemente specifice arhitecturii tradiționale poloneze. În același timp, au fost construite și alte clădiri ca anexele gospodărești, casele argaților ș.a.

Conacul are două nivele și pereți groși construiți din cărămidă adusă la comandă de peste Prut. La bază se găsește și un beci imens, numai bun pentru păstrarea bunătăților. Se spune că reședința boierească ar avea cinci intrări, iar Kaetan Ohanowicz era foarte prudent, așa că nu ieșea niciodată pe ușa pe care a intrat. Am dat doar de două intrări, celelalte parcă au intrat în pământ. Dar poate așa și este, fiindcă legendele locale spun că din conac ieșea și un tunel ce ducea spre parc, iar apoi se ramifica spre cavou și altă trecătoare ducea către o fântână.

Conacul avea odinioară o livada și câteva lacuri, iar parcul a fost proiectat aidoma grădinilor clasice din vechea Romă, cu meri și nuci negri. Lângă aleea cu fagi, în preajma unui izvor, la dorința lui Kaetan Ohanowicz a fost sculptată o masă și un scaun în piatră la care se odihnea nobilul și familia sa. Acestea s-au păstrat și până în ziua de astăzi.

Mai târziu, conacul cu parc a fost naționalizat, devenind sediul unui centru piscicol. Peste ani complexul a fost transformat în tabără pentru pionieri, clădirile fiind adaptate noilor necesități, fără a se ține cont de faptul că acesta este un monument de istorie şi arhitectură peisagistică.

Acum, complexului arhitectonic „Vila cu parc Mândâc" este filială a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chișinău.

Cavoul

Cei care ajung la Mândâc țin neapărat să vadă și cavoul din piatră de gresie. Construcția funerară are forma unui prostil arhaic roman, doar că dimensiunile sunt mai mici în comparație cu vechile temple. Patru coloane ce înfrumusețează intrarea în cripta funerară atrag atenția oricui. Pe frontispiciu este inscripționat numele dinastiei căreia îi aparține această criptă cu arhitectura sobră. Trecătoarea spre subsolul cavoului este betonată, ca nimeni să nu aibă acces în încăpere. Acest lucru a fost făcut recent din cauza profanării cavoului.

În interior sunt șase locuri pentru depunerea sicrielor, dar nu se cunoaște la sigur cine și-a găsit somnul de veci în cavoul dinastiei Ohanowicz. Unii localnici afirmă că în criptă se găsea cândva un text: „Nu-i treziți pe cei  ce și-au găsit sălaș veșnic aici, căci mare va fi mânia lor împotriva tulburătorilor". Puțini însă au dat ascultare acestei inscripții.

Unul dintre misterele cavoului este transmis sătenilor din tată-n fiu. Se zice că în unul dintre sicrie, unde fusese înmormântată o tânără, a fost găsită o floare vie păstrată într-o soluție necunoscută. La scurt timp după scoaterea florii din sicriu, aceasta s-a ofilit. Unul dintre conducătorii gospodăriei, venit aici în anii de după război, a pângărit cavoul și osemintele fără pic de scrupule. Fiica sa a decedat la puțin timp, amărât de cele întâmplate activistul și-a înmormântat fetița în aceeași criptă, pe care a hulit-o.

Unde dragoste nu e, nici parc nu e

Parcul de la Mândâc a fost sădit într-un timp record pentru acele vremuri. Kaetan Ohanowicz, aflând că peste patruzeci de zile urma să sosească în Basarabia amanta sa din Polonia, a dat indicații ca până atunci conacul să fie împrejmuit de un parc de toată frumusețea. Ohanowicz dorea neapărat să o uimească prin frumusețea acestui parc, astfel timp de cinci săptămâni au fost aduși puieți din diferite colțuri ale lumii, dar și copaci mari cu cogeamite rădăcini din parcul Țaul, pentru a fi plantați pe moșia boierului. Din cele peste 40 de specii de copaci, 20 sunt arbori și arbuști exotici. Tot atunci, Ohanowicz a poruncită ca în lacurile vilei să se aducă prima oară în Basarabia crapul-oglindă.

Blestemul

Argații boierului auziseră într-o seară cum o femeie din Mândâc îl blestema pe Kaetan Ohanowicz. Boierul pusese ochii pe fiica sa, iar după ce aceasta a rămas însărcinată, i-a întors spatele. Tânăra de frică și rușine s-a sinucis. Se pare că blestemul s-a abătut asupra întregii seminții. Într-o perioadă scurtă Kaetan Ohanowicz și-a pierdut ambii copii, iar din acest motiv a înnebunit. Sofia Ohonowicz, soția boierului, s-a refugiat în Brașov, unde a și trăit până la sfârșitul vieții. Blestemul țărăncii s-a abătut și asupra proprietăților, vila și întregul parc ajungând într-o stare în care nici nu-ți poți închipui că aici s-a aflat una dintre cele mai fastuoase reședințe boierești.

Imagine copertă: Timpul.md

 

sursa imagine://www.timpul.md
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.