Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  Top 5 peșteri din Moldova

Top 5 peșteri din Moldova imprimare

Peștera „Emil Racoviță”, Peștera Surprizelor, Peștera Răposaților, Peștera Duruitoarea Veche și Grotele de la Brânzeni

28.04.2012  

Suntem înconjurați de peisaje pitorești și locuri nemaipomenite. Pe pământ. Însă la fel de impresionante sunt și frumusețile subterane de pe la noi. Iată un top 5 al peșterilor din Moldova pe care le putem parcurge, uneori, aplecați, spre amuzamentul liliecilor de acolo.

Votează: 2.8/5 (5 Voturi )

Știripozitive.eu | Elena Vrâncean-Șterbate

Prezentăm aici câteva dintre grotele pe care le puteți vizita în Moldova, dar să țineți cont de faptul că aveți nevoie de echipament special, iar în Peștera „Emil Racoviță" și în cea a Surprizelor se recomandă de a intra doar cu speologi calificați.

Briceni. Peștera „Emil Racoviță"

Peștera din apropierea satului Criva este una dintre cele mai mari din lume, fiind a treia ca mărime în topul subteranelor de gips și a opta în clasamentul general al grotelor descoperite sub pământ. Peștera „Emil Racoviță" are lungimea de peste 89 de kilometri, iar multe dintre sălile sale spectaculoase au și fost botezate pe măsură: „Sala de o sută de metri", „Sala Cenușăresei", „Sala cu coloane", „Catedrala", „Sala Pinguinului" ori „Sala Hipopotamului". Tot aici putem admira și câteva lacuri subterane: „Lacul Verde", „Lacul Albastru", „Lacul Împăratului" sau „Lacul Dinozaurilor".

Intrarea în peșteră a fost descoperită acum jumătate de secol, în urma unor explozii în cariera de gips de la Criva. După câteva expediții speologice cercetătorii i-au dat calificativul de monument al naturii de importanţă mondială.

Criuleni. Peștera Surprizelor

O destinație turistică importantă, situată la o distanță relativ mică de Chișinău, este „Peștera Surprizelor". Ascunsă într-o fâșie de pădure de la marginea orășelului Criuleni, peștera a fost descoperită în anii 70. Caverna naturală a fost săpată de curenţii de apă acum 10 milioane de ani, iar la extinderea ei au contribuit și cutremurele de pământ. În cele trei niveluri ale peșterii descoperim un labirint cu numeroase săli precum „Sala Mare", „Cinematograful" sau „Metroul". Se crede că peștera are o lungime de 1700 de metri, deși aceasta nu a avut încă parte de o cartografiere ca la carte.

„Peștera Surprizelor" este a doua ca mărime în Republica Moldova, după peştera „Emil Racoviţă", iar pentru a o străbate, speologii amatori pot parcurge ore în șir prin tunel, ba pe brânci, ba aplecați spre amuzamentul liliecilor ce se ivesc din beznă.

Cei care vizitează pentru prima dată Peștera Surprizelor au parte, pe lângă pericole, și de multe surprize, iar cea mai minunată luminița de la capătul labirintului.

Pestera Raposatilor.

Soroca. Peștera Răposaților

Sub cimitirul satului Rudi se întinde Peștera Răposaților, o cavernă naturală cu o lungime de peste 70 de metri în stanca de calcar sarmatian. Localnicii cred că ea este mult mai lungă și ajunge până la apele Nistrului, dar fiindcă aceasta se îngustează după câteva zeci de metri, nimeni așa și nu a pătruns mai adânc. Peștera se numește a Răposaților datorită faptului că deasupra ei sunt așezate morminte.

De cum intrăm în „Sala de primire" și până în „Sala Crocodilului", trecerea este mult mai ușoară în comparație cu cele din Peștera „Emil Racoviță" și Peștera Surprizelor.

Pestera Duruitoarea.

Râșcani. Peștera Duruitoarea Veche

Următoarele din clasament sunt peșteri de suprafață care prezintă mai interes istoric decât geografic. Peștera din Duruitoarea Veche este amplasată în spatele satului, la o altitudine de peste 30 de metri. În caverna de origine naturală s-au găsit rămăşiţe de animale, fragmente ale unor unelte, dar și urme ale omului primitiv, cele mai vechi dintre acestea datează de peste 300 mii de ani.

Grota are trei camere, cu o lungime totală de aproape 50 de metri. Peștera din Duruitoarea Veche are trei intrări, una dintre ele a fost blocată de săteni, pentru că era periculoasă pentru copiii care își făceau aici teren de joacă. În preajma peșterii, un localnic a descoperit mandibula unei femele de mamut, fragmentele dezgropate se păstrează la muzeul școlii din Costești.

Stanca Morii.

Edineț. Grotele de la Brânzeni

În valea râului Racovăț, la mică depărtare de satul Brânzeni, „Stânca Morii" găzduiește câteva grote, dintre care una este destul de mare încât să se vadă din depărtare. În rezervaţia paleontologică „Grotele Brânzeni" s-au găsit unelte de muncă, fragmente de schelete preistorice și alte obiecte de preț pentru cercetători.

Astfel, pe lângă faptul că stânca cu grote este un monument al naturii de o frumusețe rară, această este o mărturie a civilizațiilor anterioare încă din epoca bronzului și paleolitic. Împreună cu celelalte stânci de pe moșia satului, rezervaţia paleontologică formează un muzeu istorico-geologic în aer liber.

 

Râșcani. Peștera Duruitoarea Veche. Soroca. Peștera Răposaților. Soroca. Peștera Răposaților. Soroca. Peștera Răposaților. Edineț. Grotele de la Brânzeni.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.