Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  Satul Moldova din Estonia

Satul Moldova din Estonia imprimare

Moldova, situată la doar 145 km de capitala Estoniei

20.08.2012  

Departe de Moldova, în Estonia, la 145 de kilometri de Tallinn, familia Ambasadorului Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, a descoperit o localitate care poartă numele „Moldova”.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

„După ce ai vizitat capitala estoniană a castraveţilor muraţi - Kasepää, ai cumpărat roşii, ceapă şi alte legume adevărate direct din grădina gospodarului şi ai mers pe uliţele unui sat în care toată lumea ştie pe toată lumea şi toată lumea salută pe toată lumea, aproape că te simţi ca acasă. Acasă, în Moldova", este mărturia Vioricăi Guzun, soţia Ambasadorul moldovean în Estonia.

Viorica Guzun | Tallinn

„Păstrezi plăcuta senzaţie şi mergi mai departe. Totuşi, nu atât de departe. Doar cât să fii mai aproape de Moldova. Dar nu Moldova de acasă. Pentru că Estonia îşi are propria Moldova - un sat situat în partea de nord-est a ţării, în regiunea Ida-Viru, la 145 km distanţă de Tallinn.

Desigur, la prima vedere ar părea că pare. Dar nu - e adevărat. Scrie clar şi răspicat: Moldova. Aşa că zâmbeşti, fotografiezi, îţi pui întrebări şi porneşti în căutări. Ce legătură are satul Moldova cu Republica Moldova? De unde provine acest nume? Câţi concetăţeni vei întâlni în acest sat? Şi, dacă nu există vreo legătură, cum a luat viaţă... coincidenţa?

Ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, a mers, acum un an, într-acolo, în Moldova. Paradoxal ori ba, cei peste 20 de locuitori din Moldova estoniană se consideră estonieni din talpă, afirmând că nu prea ştiu despre presupuşii lor strămoşi de pe plaiurile mioritice.

Mai ieri însă, după o nouă vizită în Moldova Estoniei, am reluat şirul de întrebări. Un articol apărut în presa estoniană în aprilie 2009, în publicaţia „Põhjarannik", vorbeşte despre acelaşi lucru: în Moldova au trăit, din toate timpurile, estonieni, iar denumirea localităţii ar putea proveni de la cuvântul „muldvall", ceea ce ar însemna, în traducere, „movilă" sau „fortificaţii de pământ", construite pe vremuri pentru apărarea de atacuri inamice. Mai răspândită însă ar fi ipoteza că denumirea satului estonian Moldova este datorată familiei Moldau, reprezentanţii căreia au trăit, în număr mare, în satul Moldova.

Apariţia respectivului nume de familie în zonă ar fi susţinută de o legendă care face legătură directă cu Principatul Moldovei din vremea lui Ştefan cel Mare. Potrivit acesteia, satul Moldova, situat pe coasta Mării Baltice, ia naştere în a doua jumătate a sec. al XV-lea. În acea perioadă, trimisul în Principatul Moldovei era moşierul din localitatea Aa, aflată în vecinătatea viitorului sat Moldova. În misiunea sa, acesta era însoţit de un slujitor care i-a salvat stăpânului său viaţa de trei ori, în luptele cu otomanii. Graţie acestui fapt, la întoarcerea acasă, în semn de recunoştinţă, moşierul l-a eliberat pe curajosul său slujitor, pe care avea să-l numească Moldau, şi i-a oferit în dar o localitate cu păşuni verzi şi păduri dese. Astfel, viteazul Moldau a început o nouă viaţă pe aceste meleaguri, care au căpătat numele de Moldova, astăzi satul Moldova, aflat pe teritoriul Republicii Estonia".

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.