Prima pagină / Evenimente / Business  /  Cinci companii din regiunea de sud a țării au prezentat planul de export în urma cursului realizat cu suportul Uniunii Europene

Cinci companii din regiunea de sud a țării au prezentat planul de export în urma cursului realizat cu suportul Uniunii Europene imprimare

23.07.2020  

Recent, Vinăria Kara-Gani, orașul Vulcănești, a fost gazda evenimentului de închidere a cursului privind lansarea producătorilor autohtoni din regiunea de sud a țării pe piața internațională. Cele cinci companii participante sunt membre ale Asociației Oamenilor de Afaceri „NEXT” și au avut drept scop studierea posibilității de lansare a produsului propriu peste hotarele țării. „NEXT” împreună cu Gateway & Parteneri au desfășurat timp de 3 luni programul „Accelerator de Export” destinat sprijinirii antreprenorilor din Găgăuzia.

„Evenimentul de astăzi este dedicat finalizării instruirilor la subiectul exportului de mărfuri din cadrul „NEXT” care a fost posibil de realizat datorită proiectului Business Hub finanțat de Uniunea Europeană și Fundației Est-Europene. Cinci companii membre ale Asociației au trecut aceste instruiri și au prezentat planul propriu de export care va permite lansarea produsului pe plan internațional”, a precizat directorul executiv al Asociației Oamenilor de Afaceri „NEXT”.

Această colaborare într-un final a dus la realizarea planurilor individuale de export pentru companiile participante la atelier. În decursul instruirilor participanții au avut parte de mentori cu o experiență vastă în domeniul afacerilor. Unul din mentorii din cadrul acestei Academii pentru exportatorii producători din regiunea de Sud a țării, Andrei Crigan a menționat că una dintre greșelile cele mai frecvente a producătorilor din Moldova este că aceștia nu studiază suficient piața internă.

Cele cinci companii participante au în spate o experiență diversă, unele au reușit să-și lanseze produsul pe plan internațional, altele sunt abia la începutul activității sale.

 „Am obținut foarte multă informație utilă pentru afacerea noastră, s-ar părea că le cunoști pe toate, dar specialiștii care au fost foarte buni, mentorii noștri, ne-au oferit informații detaliate despre exportul produselor noastre. Eu consider că viitorul Moldovei se bazează pe export, mie îmi trezește interes piața UE și în special România. Noi am discutat despre cum să căutăm parteneri, despre piața de desfaceri și cum să comunici cu clienții”, Ludmila Anastasova, Directoare Fabricii de mobilă „Goliat - Vita”.

Iulia Bîcova, managera „ASW” o altă beneficiară a proiectului, continuă afacerea familiei despre care afirmă:

„Produsul nostru este foarte popular pentru că acum oameni se preocupă de sănătatea lor și condimentele de calitate îi pot ajuta. De aceea am vrea să extindem piețele noastre de desfaceri, să mergem înainte și să prezentăm produsul nostru lumii întregi, cu suportul Fundației aceasta a devenit posibil. Acum noi înțelegem în ce direcție trebuie să ne îndreptăm, cum să ne dezvoltăm, cum putem să ne lansăm în UE, cum să organizăm întregul proces, din motiv că pentru noi este oricum ceva nou.”

 „Am început participarea în instruiri despre ieșirea pe piața internațională în perioada mai dificilă pentru economia a întregii lumi. În perspectivă exportul pentru noi este foarte important, la moment acumulăm cunoștințe, studiem subtilitățile și particularitățile. Acest curs a fost mai mult practic decât teoretic, pentru că ni s-au propus mecanisme concrete pentru acumularea și asimilarea informației” a relatat Vitalie Kivirjic, Fondatorul „Sweetland”, despre experiența de participare.

 „În mare parte, noi avem o experiență bogată în import, acum am hotărât să ne axăm mai mult pe export. În export tot avem experiență, dar am vrut să actualizăm informațiile și să extindem activitatea noastră peste hotarele țării”, Ivan Nedov, director SRL „Batstractor”.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene . Vinăria, locul în care s-au făcut prezentările finale, are o experiență de colaborare cu Fundația Est-Europeană încă de la instituirea acesteia.

 „Noi eram conștienți că pentru a produce un vin calitativ este nevoie de utilaje și specialiști, pentru că noi la momentul când am început nu eram nici tehnologi, nici vinificatori și am înțeles că avem nevoie cineva să ne consulte. În a treilea rând, trebuia o persoană care să lucreze la crearea și promovarea brandului. Această susținere am obținută din partea USAID, din partea Uniunii Europene sub formă de granturi care ne-au permis să procurăm utilajul necesar de producere a vinului, panourile solare care sunt o sursă de obținere a energiei regenerabile și desigur consultanții care însoțeau beneficiarii grantului. Din cauza că producem o capacitate insuficientă de vin, nu aveam posibilitatea să îl exportăm, totul se vindea aici. Acum înțeleg că avem posibilitatea să producem vin de aceeași calitate în cantități mai mari și avem nevoie de noi piețe. Studiind noile piețe din Moldova, noi vrem să ieșim cu produsul nostru și peste hotarele acesteia, începând cu țările noastre vecine”, a relatat fondatoarea „Kara-Gani Winery”, Larisa Cervin.

Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene.

Reporter:  Vlada Popsuico

Imagini video: Alexei Gurduza

Sursa copertă: Fb/https://www.facebook.com/gagauzia.next

 

 

 

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.