Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Reconstituirea unei locuințe din perioada cucutenilor la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei

Reconstituirea unei locuințe din perioada cucutenilor la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei imprimare

15.05.2014  

În ajunul Zilei Internaționale a Muzeelor, de pe 18 mai, am mers la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei ca să vedem o locuință preistorică, de 6000 de ani, reconstituită.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

La Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, câţiva cercetători de aici împreună cu colegii de la Institutul Patrimoniuluil Cultural au reconstituit în curtea muzeului o locuință preistorică, care aparținea culturii cucuteni-tripolie. 

„În interiorul acestei locuinței noi vom amenaja, probabil, un altar, așa cum exista el și cum a fost descoperit în timpul săpăturilor; un cuptor pentru gătit și sigur câteva dintre vasele pictate, realizate cu mâna, dar care și astăzi încă mai provoacă nedumeriri sau uimire pentru cei care contemplează”, afirmă Dr. Ion Tentiuc, șeful sectorului Arheologie Antică a Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.

Ion_Tentiuc

Toată această muncă a precedat Ziua Internațională a Muzeelor. Iar Eugen Mistreanu, cercetător științific în arheologie ne-a zis că: „Sectorul de arheologie din cadrul muzeului respectiv a încercat și încearcă să expună publicului ceva inedit, ceva ce nu a mai fost, ceva ce nu s-a mai repetat în Republica Moldova, chiar. Noi am ales desigur unul dintre cele mai mici modele de case, pe care le aveau purtătorii aceste culturi arheologice. Casa respectivă are o dimensiune de 3 pe 4 metri.” și ne-a explicat etapele construcției acestei locuințe.

Eugen_Mistreanu

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.