Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Artistul moldovean Paul Braila a mers la Viena cu maşina. Cu maşina de scris

Artistul moldovean Paul Braila a mers la Viena cu maşina. Cu maşina de scris imprimare

„Tribut maşinii de scris…” şi „Pantofi pentru Europa” din Chişinău la Muzeul Tehnic din Viena

28.03.2012  

Artistul din Republica Moldova, Paul Braila, a ajuns la Viena cu maşina de scris şi cu locomotiva: o instalaţie intitulată „Tribut mașinii de scris. Amprentele digitale pe panglica de cerneală” și un film „Pantofi pentru Europa”.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Paul Braila din Moldova este prezent astfel, la Muzeul Tehnic din Viena, cu două lucrări, alături de Daniel Knorr din România, Anna Jermolaewa din Rusia și Ulrike Lienbacher din Austria, care au transpus în creații artistice procesele de muncă. Spectrul artistic al acestei expoziţii, care va rămâne deschisă între 23 martie 2012 şi 3 martie 2013, a fost completat cu filme realizate de Harun Farocki, Adrian Paci și Anne Tallentire. 

Instalaţia „Tribut mașinii de scris. Amprentele digitale pe panglica de cerneală" istoria maşinii de scris, de la industria de inginerie militară, politică, literatură, teoria mass-media până la munca orientată spre societate. Iar filmul „Pantofi pentru Europa" ilustrează artistic diferenţele istorice de ecartament între căile ferate aplicate în Rusia sau Uniunea Sovietică şi în Europa de vest de frontieră, datorită cărora vagoanele de cale ferată trebuie să fie schimbate pe boghiuri adecvate.  

Expoziţia cu participarea artistului moldovean, cu genericul „AT YOUR SERVICE - ART AND LABOUR" prezintă modul în care abordează artiștii transformarea rapidă a proceselor muncii, accentul fiind pus pe  impactul  mecanizării asupra vieții oamenilor, potrivit unui comunicat de presă al Fundaţiei ERSTE şi Technisches Museum din Viena.

Artistul moldovean Pavel Brăila s-a născut la Chişinău și locuieşte acum în Berlin şi Chişinău. Şi-a făcut studiile în artă la Jan van Eyck Academie din Maastricht, Olanda, şi Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains, în Tourcoing, Franţa.

Shoes for Europe, 2002, © Pavel Braila Shoes for Europe, 2002, © Pavel Braila Künslterportrait, © Pavel Braila A Tribute to the Typewriter, © Rainer Iglar A Tribute to the Typewriter, © Pavel Braila
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.