Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Spectacolul „Omul Pernă” jucat de studenții AMTAP

Spectacolul „Omul Pernă” jucat de studenții AMTAP imprimare

12.10.2017  

Studenții anului IV ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice organizează pe data de 11, 12 și 13 octombrie, în incinta universității, începând cu ora 17:00 un spectacol de teatru „Omul-Pernă” de Martin McDonagh.

În prima zi a spectacolului au venit mulți tineri dornici să consume arta contemporană. Sala a fost neîncăpătoare, iar atenția lor s-a îndreptat doar asupra scenei și a jocului actorilor. Personajele piesei sunt jucate de către Cătălin Lungu în rolul lui Katurian, Constantin Ipati - Ariel, Lilia Chiperi – Tupolski , Cristian Golovco - Michal.

Omul-Pernă este o artă teatrală contemporană construită sub forma unei povești macabre și pe jumătate naive. Într-un stat totalitar fictiv, un scriitor este interogat în legătură cu poveștile lui de groază și o serie de crime petrecute în oraș. Timp de două ore, publicul devine martorul unei anchete conduse de doi detectivi excentrici. Personajele nu sunt ceea ce par a fi, nu poți înțelege unde este limita dintre realitate și ficțiune, sunt prezentate multe răsturnări de situație. O ghicitoare al cărui răspuns se transformă în permanență și totodată apar noi date ce îți bulversează mintea. Este o încercare de a demonstra că plăcerea jocului dictează regulile. Actorii s-au identificat cu personajele, au avut carisma, talentul necesar de a se transpune în rol și a transmite mesajul expresiv. Ieși de la spectacol vrăjit, pe alocuri îngrozit și cu o mulțime de întrebări ce au răspunsuri relative.

Piesa a fost jucată în trei acte, după fiecare act, spectatorii au avut o pauză de 10 minute. Între timp s-au făcut schimbări în sală, orientând spectatorul către o nouă scenă. După spectacol actorii și-au împărtășit impresiile și emoțiile, astfel am aflat de au ales să joace această piesă și cum a răsărit ideea de a juca un spectacol în fața oamenilor încă de pe băncile studențești.

„Am simțit că trebuie să facem ceva, în fiecare seară după ore ne adunăm aici, nu ne gonește nimeni din urmă și repetăm. Am ales această piesă, pentru că oamenii rezonează mai mult în ultima perioadă cu opera contemporană și am vrea ca tinerii să empatizeze cu ceea ce se întâmplă pe scenă”, a spus actorul Cătălin Lungu.

Spectacolul a avut premiera în luna aprilie, observând că a prins la public, iar reacțiile au fost pozitive, studenții au decis să mai organizeze încă o dată, pentru ca cei care n-au reușit să vină atunci să o facă acum. Pentru a prezenta un joc actoricesc frumos ei au pierdut mult timp în sala de repetiție.

„Repetițiile cap-coadă au fost multe, în total au durat 2 luni, dar fiecare spectacol e diferit, astăzi îți iese, mâine nu. Noi lucram în timpul nostru liber, atunci când profesorii ne permit, după ora 18:00. Nu am fost impuși de nimeni, o facem din propria noastră inițiativă. Pe mine m-a prins această piesă, pentru că am rămas cu multe întrebări după ce am lecturat-o și vrei să-ți răspunzi la ele. Eu mi-am pus următoarea întrebare: de ce fetița mută e vie, de ce scriitorul a mințit? Din text nu primești absolut nicio informație. O să lăsăm lumea să perceapă în felul lor mesajul”, a mărturisit  actorul Cristian Golovco.

Piesa a fost presărată cu cuvinte vulgare plasate în context, astfel încât să nu producă dezgust ci mai degrabă folosite cu scop artistic. Vulgaritatea și înjurătura sunt parte integrantă a comportamentului și sunt utilizate de către om să atragă atenția, de aceea autorul operei le-a folosit.

„Mesajul este complicat, însă actorii sunt minunați. Au reușit să transmite o mulțime de emoții și sentimente prin voce, prin mișcările lor, piesa mi-a creat tot felul de stări. Mi-a plăcut cum au echilibrat părțile comice cu cele dramatice”, și-a împărtășit impresiile spectatoarea Ana Barbu.

 

Cei care nu au reușit să meargă în prima zi a spectacolului, atunci au posibilitatea să o facă astăzi și mâine. Piesa vă va face pielea de găină și veți fi plăcut surprinși de jocul actorilor, care sunt încă studenți, dar care au dorit să inspire și să arate publicului opera contemporană.

Marina Casian

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.