Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  60 de ani de artă, cuprinși în brațele unei cărți

60 de ani de artă, cuprinși în brațele unei cărți imprimare

13.02.2019  

Criticul de artă Ludmila Toma a analizat şase decenii de pictură, grafică și sculptură și și-a prezentat viziunile în monografia sa „Procesul artistic în Republica Moldova (1940-2000)”, lansată recent la Muzeul Naţional de Artă. Volumul cuprinde ilustrarea, datarea şi expunerea viziunilor proprii asupra picturii, graficii şi sculpturii din perioada respectivă, dar şi o relatare a faptelor la care Ludmila Toma a fost martor ocular.

 

Monografia „Procesul artistic în Republica Moldova (1940-1960)” este un suport de studiu unic şi mult aşteptat pentru cei care activează în domeniu artelor, fiind şi o lucrare didactică bine structurată, amplă ca informaţie şi destul de concisă ca volum.

„Chiar în timpul studiilor de licenţă îmi lipsea o astfel de carte, care să cuprindă o informaţie atât de vastă într-un mod laconic şi bine structurat. Erau doar informaţie amplasate fragmentar printre cărţi şi articole, dar o carte care să cuprindă istoria artei basarabene pentru perioada din a II-a jumătate a secolului XX, nu era. Carte cuprinde şi contextul istoric, social chiar şi psihologic ceea ce permite să studiem mai aprofundat toate procedeele artistice din perioada dată. Această carte este scrisă într-un limbaj foarte simplu şi artistic, încât poate fi citită uşor nu doar de persoanele specializate în domeniul artelor.” ne-a relatat, Ana Nedelca, masteranda Ludmilei Toma.

Monografia „Procesul artistic în Republica Moldova (1940-1960)” este disponibilă în limbile română și rusă, fiind accesibilă în citire şi pentru cei care nu cunosc terminologia de specialitate, dar doresc să cunoască patrimoniul cultural al ţării. Ludmila Toma este critic de artă, doctor în studiul artelor, laureată a Premiului Naţional în anul 2015 pentru colecţia de albume în 14 volume „Maeştri basarabeni din secolul XX”.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.