Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  La depănat povești

La depănat povești imprimare

03.03.2019  

Ajuns la cea de-a IV-a ediție, concursul povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, desfășurat în cadrul Zilelor Creangă, a adunat de această dată circa 100 de elevi din mai multe licee din Chișinău. Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, care organizează acest concurs, a creat toate condițiile necesare ca fiecare să-și poată spune povestea. Din cele două săli pline cu elevi, însoțiți de profesori și părinți, se tot auzeau voci de copii, mai mari și mai mici, care povesteau despre șotiile, năzbâtiile, peripețiile lor sau ale părinților și bunicilor.

Toți cei prezenți au fost salutați de Eugenia Bejan, director adjunct al BNC „Ion Creangă”, care a menționat că în aceste zile, în perioada Festivalului „Zilele Creangă”, se organizează mai multe activități culturale pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv la Iași, la Bojdeuca lui Ion Creangă. „La prima ediție a acestui concurs, participanții au venit cu fragmente din „Amintiri din copilărie”. De la a doua ediție și până la cea curentă, ne-am zis că este mai bine să perpetuăm acest spirit crengian și să încurajăm generația în creștere să-și etaleze talentul de povestitor și să povestească despre întâmplările din copilăria lor, a părinților sau a bunicilor. „Nu ne-am așteptat la atât de mulți participanți! Concursul merită să fie organizat la nivel național ca să readucem în prezent plăcerea povestitului”, a adăugat doamna Bejan.

Liliana Bejenaru, învățătoare la liceul „Mihai Eminescu”, a venit la concurs cu  patru elevi. Trei dintre ei au povestit întâmplări despre căpșunele, pere și roșii. Iar Vlad Gherghelaș, elev în clasa a IV-a, care a venit îmbrăcat în costum național, a ales o întâmplare amuzantă de la pescuit. „Pentru că la oraș Vlad nu prea are parte de multe peripeții, a plecat la țară, acolo unde are o bunică, dar și o străbunică. Deci, a avut de unde să se inspire! Împreună cu bunica a așternut pe hârtie întâmplarea de la pescuit, apoi a cerut și ajutorul meu. Am lucrat cu fiecare elev în parte, iar aceasta este prima dată când ei participă la un astfel de concurs”, spune învățătoarea.

„Într-o primăvară, când am plecat la țară, am avut parte de o surpriză – am văzut că bunica are 30 de puișori micuți, moi și drăgălași, care mi-au plăcut foarte mult! Când am rămas singură acasă, fiind fată responsabilă, am decis să le fac o baie, cu săpun. Le-am pus așa de mult săpun că din galbeni s-au făcut albi. Trebuiau uscați, desigur! Ce imagine mai era! În mijlocul ogrăzii, stau întinși pe sfoară 30 de puișori...” este o mică spicuire din povestea Alexandrei Kuzacova, elevă în clasa a VIII-a la liceul „Mihai Eminescu”.

După tocmai 100 de povești interesante, membrilor juriului, format din angajați ai BNC „Ion Creangă”, jurnaliști și scriitori, le-a fost dificil să desemneze câștigătorii. Pe Locul I s-au clasat următorii elevi: Amelya Sîngereanu (clasa a IV-a, LLMTI „Socrate”);  Polina Cebotari (clasa a III-a, LT „Elena Alistar”); Andreea Druță (clasa a VI-a, LT „Orizont”); Alexandru Savva (clasa a VII-a, IPLT „Da Vinci”).Locul II:Simion Xenofontov (clasa a IV-a, Școala Primară „Prometeu-Junior”);  Dumitru Roșu și Ecaterina Roșu (clasa a III-a, IPLT „Principesa N. Dadiani”); Victor Zbancă (clasa a V-a, IPLT „Da Vinci”);  Oana Crețu (clasa a VIII-a, LT „Prometeu”). Locul III:Paula Pavilescu (clasa a III-a, LT „V.Vasilachi”);  Sofia Lazarenco (clasa a III-a, LT „Elena Alistar”); Valeria Todică (clasa a VI-a, IPLT „Da Vinci”); Bianca Moldovanu (clasa a VIII-a, LT „Ion Creangă”).

Una din câștigătoare, Amelya Sîngereanu de la Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate” a fost ajutată de o profesoară de artă teatrală, dar cea mai mare susținere a avut-o de la mama sa care a însoțit-o la concurs. S-a inspirat dintr-o întâmplare de-a bunelului, de pe când era copil, care trebuia să ducă covata unei rude de la care o împrumuta-se. Pe drum, așa cum putea să facă și un oarecare alt ștrengar, s-a urcat în covata mare de lemn și s-a jucat în ea până a crăpat-o. După acest concurs, Amelya spune că va continua să scrie și alte povești.

„Să continuați să discutați cu părinții, cu bunicii voștri, ca să aflați mai multe despre viața, copilăria și tinerețea lor. Iar toate aceste povestiri, vă sugerez să le scrieți și să le păstrați în arhiva de familie. Peste ani vor fi de o mare valoare”, le-a spus elevilor Maria Harea, șef secție „Dezvoltare în biblioteconomie și știința informării”, BNC „Ion Creangă”, membru al juriului.

„Să nu învățați poveștile doar pentru concurs, dar pentru plăcerea proprie. Vă dau un sfat bun: Să nu stați cu telefonul în mână, cu ochii la calculator și cu urechile la televizor. Să vă duceți la țară cât mai des posibil, să alergați desculți și să citiți în natură”, i-a îndemnat pe „povestitori” unul din membrii juriului, scriitorul Constantin Dragomir.

Președintele juriului, scriitoarea Claudia Partole, spune că fiecare își are povestea sa, dar e minunat să mai și putem s-o spunem și altora: „Cu ajutorul vostru, dragi copii, parcă am trecut din nou prin anii copilăriei. În multe năzbâtii chiar m-am regăsit și eu. Mi-ați amintit de jocul cu anotimpurile pe care îl uitasem. Bunicii noștri erau mari povestitori! Când își povesteau copilăria, parcă erau frați cu Ion Creangă”.

Toți participanții au primit diplome și cadouri și au plecat acasă cu gândul: „Oare ce poveste vor spune la următoarea ediție a acestui concurs!?”

 

Autor: Andrei Bordian 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.