Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Arta unește oameni la Festivalul Cronograf & Art Fusion

Arta unește oameni la Festivalul Cronograf & Art Fusion imprimare

24.05.2019  

La data de 23 mai a avut loc deschiderea Festivalului Cronograf & Art Fusion, muzica rock și hohotele oamenilor răsunau pe strada pietonală din Chișinău. Evenimentul se va desfășura timp de 4 zile, unde va fi loc pentru film, muzică și alte tipuri de artă.

Odată cu venirea la festival, mulțimea se aduna în jurul expoziției „Fotografia stradală”, făceau poze, schimb de impresii și dispoziție. Tinerii au învățat să vadă estetica în orice, iar Mihaela Turchin este una dintre aceștea „Mesajul acestor fotografii este să observăm mai mult oamenii din jurul nostru și lucrurile mici care sunt pe stradă, cum ar fi luminile sau umbrele, pentru că ele sunt foarte frumoase”.

La câțiva pași avea loc un Plein Air, un grup de elevi de la Colegiul de Arte Plastice "Alexandru Plămădeală" mișcau creionul din mână pe o foaie albă în ritmul piesei The Beatles – Let it be, care începuse în acel moment să răsune. Fiecare cu stilul său aparte, cineva desena clădirea din față, alții strada, iar o domnișoară privea atent copacii „Desenez fragmente vegetale, ne inspirăm din diferite peisaje din oraș. Profesorii și-au propus dezvoltarea elevilor, iar cea mai bună modalitate este ieșirea în aer liber”, susține Barda Alexandra.

O altă parte a străzii, părinții și copii au ocupat-o petrecând timpul în compania jucăriilor cu filozofie EDU joc, care țin să dezvolte imaginația și iscusința copiilor. Doamna Novac a scos un cub și a încercat să demonstreze cum se construiește acesta, oferind provocarea celor prezenți. „La toate festivalurile noi aducem aceste jucării pentru copii și ei se joc gratis, o facem din plăcere”.

La apusul soarelui muzica a început să se audă și mai tare, iar pe scenă a urcat Tiana Toporovschi, micuța pasionată de percuție, ce a creat o atmosferă de poveste atât pentru copii, cât și pentru cei maturi. Un alt performance pe scenă au demonstrat tânăra trupă de rock „Delta pe Obraz”, provocând oamenii la dans.

„Cireașa de pe tort”, considerată de prezentatorul evenimentului Nicu Țărnă, a fost proiecția filmului King Skate. Acest film de producție cehă a tras în acțiunea sa și a captivat atenția spectatorilor procesând o temă care este aparent îndepărtată. „Filmul mi-a plăcut, interesant, istoric. Sunt multe cadre frumoase din trecut 1980-1990, am văzut tendința oamenilor spre libertate și exprimare” a spus Cristian Bucarciuc.

Evenimentul este organizat în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF 2019, care se va desfășura în perioada 22-28 mai, la Chișinău.

 

Ionela Mamulat

Fotografii: Ionela Mamulat

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.