Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  „Culorile toamnei”

„Culorile toamnei” imprimare

Masterclass de acuarelă cu pictorul Adrian Moraru

28.09.2019  

Masterclass-ul de acuarelă „Culorile toamnei”, ghidat de pictorul Adrian Moraru, s-a desfășurat recent la Biblioteca Națională. Aproximativ 20 de tineri, înregistrați prealabil, au beneficiat de un atelier de creație condus de pictorul Adrian Moraru, revenit acasă pentru o perioadă scurtă de timp.

Participanții din diferite categorii de vârstă și pregătire au fost în egală măsură de entuziasmați și nerăbdători de a-și realiza lucrările:

„Este o idee foarte bună să putem desena împreună cu așa pictor, este o experiență deosebită și ne permite să aflăm mai multe și să înțelegem mai bine cum trebuie să realizăm o lucrare”, afirmă Daniela Costin.

 „Îmi place foarte mult acest masteclass, particip pentru prima dată la un masterclass de pictură și consider că este o posibilitate bună pentru toți care vor să se dezvolte în acest domeniu”, precizează Amalia Bordeanu. 

 Un al participant, Maxim Bejenar spune: „mă ocup cu pictura nu prea de mult timp, am aflat de această lecție de pictură de la prietenul meu, împreună cu care am și venit. Sunt entuziasmat și curios să aflu ce va urma”.

Copii au încercat să reproducă tabloul marelui artist plastic al neamului nostru, Igor Vieru, „Toamna la Cernoleuca”. În acest context Adrian Moraru a îndemnat elevii săi să-și păstreze individualitatea și să picteze așa cum văd ei această lucrare.

 „Am acceptat cu drag propunerea, deoarece consider că artele plastice trebuie promovate începând din școală și pe întreg parcursul procesului de învățământ. Am organizat în Moldova mai multe masterclass-uri de acest gen, cât pentru copii, atât și pentru maturi, în perioada anilor 2009-2014, cât am stat la Chișinău, acum fiind mai mult la New York. Acest gen de evenimente sunt foarte importante, ele vin să sustragă tinerii de la gadgeturile care le-au captat atenția, este un fel întoarcere la stilul clasic de percepere. Adaptez modul în care va decurge atelierul la vârsta participanților, cu cât sunt mai maturi cu atât desfășor mai mult mesajul și problema picturii care urmează a fi reprodusă” ne-a relatat Adrian Moraru.

Alături de Adrian Moraru a fost tatăl său, Ion Moraru, care a precizat: „am încurajat inițiativa de a participa la o astfel de activitate, chiar dacă unii din elevii lui Adrian de astăzi nu o să devină pictori profesioniști, pentru cultura generală al fiecărui om mult înseamnă și a percepe și arta plastică Este foarte important să simți mesajul epocii, mesajul artistului, ceea ce te face mai dornic de viață, mai dornic de frumos, de a promova și păstra frumosul”.

Admiratorii artelor plastice care nu au reușit să se implice în acest masterclass se pot bucura de expoziția de grup al familiei Moraru expusă până la data de 1 octombrie, în blocul central al Bibliotecii Naționale.

Reporter: Vlada Popsuico

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.