Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Expoziția aniversară „Culori din ghemurile Mamei”

Expoziția aniversară „Culori din ghemurile Mamei” imprimare

15.10.2019  

O nouă expoziție marca Timotei Bătrânu așteaptă iubitorii de artă în cadrul Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși”.

„Dacă m-am născut la sat și cunosc tema foarte bine, cum aș putea trece la alta? Am fost în multe țări și orașe cu o frumusețe extraordinară, dar totuși Moldovioara noastră e frumoasă. Necăutând că e săracă și așa cum e, că noi o știm, dar locurile de baștină mereu te atrag și te inspiră la lucrări noi. Am amintiri cu mama mea, când colora lâna. De acolo am prins acel interes. Aveam 3-4 ani și mă miram cum mama făcea din două culori – patru sau cinci nuanțe. Prima acuarelă mi-a cumpărat-o mămica când eram în clasa întâi și am „tămojit-o” și îmi părea rău că s-a terminat așa repede. În clasa a doua am căpătat niște creioane colorate, iar în clasa a treia am confecționat un scăunel, că pe atunci mă ocupam cu lemnăritul, care l-am vândut unei doamne cu trei ruble din care mi-am luat mai apoi o acuarelă și iată atunci am început a lucra” relatează pictorul.

Expoziția aniversară a pictorului este în totalmente dedicată satului de baștină care este o sursă infinită de inspirație pentru acesta, iar consătenii, colegii și prietenii au analizat și chiar recunoscut locurile copilăriei artistului transpuse pe pânză.

„E un pictor foarte bun, a început cu pictatul icoanelor și toate culorile lui, fără exagerare, vin din covorul nostru tradițional, fără culori țipătoare, predomină negru, roșu din plante. În tablourile lui este toată atmosfera din Nemțeni, din Bălăurești și alte sate din vecinătate. E un om care nu pictează din aer, el pictează din viață, ceea ce face și știe” spune poetul Constantin Dragomir.

La moment, Timotei Bătrânu se poate mândri cu numeroase expoziții organizate în Republica Moldova, dar și peste hotare. Iar un lucru valoros pe care l-a făcut acesta este și fondarea Școlii de Arte Plastice pentru copii din orașul Hâncești. 

Expoziția aniversară „Culori din ghemurile Mamei” va fi deschisă până pe 27 octombrie.

 

Reporter: Ana Fomov

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.