Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Concert „Europa la tine acasă” de Ziua Europei 2020: Împreună mai puternici, suntem solidari pentru sănătate!

Concert „Europa la tine acasă” de Ziua Europei 2020: Împreună mai puternici, suntem solidari pentru sănătate! imprimare

11.05.2020  

Cu prilejul Zilei Europei, la 9 mai 2020, atunci când Uniunea Europeană marchează 70 de ani de la Declarația Schuman, s-a desfășurat în mediul on-line un concert unic, susținut de „Moldovan National Youth Orchestra„ și proiectul „La La Play Voices”, cu participarea a 200 de muzicieni din Republica Moldova și Uniunea Europeană. În premieră, Ziua Europei este marcată în Republica Moldova timp de o lună la TV, Radio, on-line.

Concertul „Europa la tine acasă” a fost deschis de către Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, care a declarat: „Muzica a șters mereu hotarele dintre țări și oameni. Muzica ne ajută astăzi când stăm acasă, solidari pentru sănătate, să călătorim și să descoperim lumea. Vom celebra unitatea și diversitatea europeană, împreună cu copiii talentați din proiectul „La La Play Voices”, reuniți din toate raioanele țării, și cu muzicieni din Republica Moldova și Uniunea Europeană sub bagheta lui Andriano Marian și a Orchestrei Naționale de Tineret, 200 de interpreți și instrumentiști se vor contopi într-o voce unică ce ne vor aduce 27 de melodii din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene”.

Andriano Marian, fondator al „Moldovan National Orchestra”, a fost cel care a dirijat acest concert, menționând că „prin muzică vom arăta cât de mult iubim cultura și valorile fiecărei țări din Uniunea Europeană. Este o mare onoare să participăm la acest concert. „La La Play Voices” reprezintă cel mai complex proiect de incluziune socială prin muzică din Republica Moldova, fondat în 2018 împreună cu UNICEF Moldova, Fundația Est-Europeană, Suedia și Ministerul Educației Culturii și Cercetării din Moldova”.

În timpul concertului „Europa la tine acasă”, 28 de copii din „La La Play Voices”, au prezentat informații utile și curiozități din toate cele 27 țări din Uniunea Europeană, iar interpreții și instrumentiștii au cântat melodii ce reprezintă fiecare țară din cele 27 de țări-membre ale Uniunii Europene.

Despre Moldovan National Youth Orchestra, Andriano Marian a spus că aceasta „a luat ființă în 2011, pe atunci cu suportul Ministerului Tineretului și Sportului, iar pe parcursul a circa 10 ani de existență am realizat peste 300 de concerte în Moldova, Ucraina, România și Germania, în toate aceste concerte au făcut parte peste 500 de tineri muzicieni, inclusiv 70 de tineri din țările Uniunii Europene”.

Un cuvânt de final a avut Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko: „Valorile pe care este întemeiată Uniunea Europeană, comune țărilor Uniunii, precum respectarea demnității umane, libertății, democrației, egalității statului de drept și respectarea drepturilor omului, inclusiv drepturilor persoanelor care aparțin minorităților într-o societate în care prevalează incluziunea, toleranța, justiția, solidaritatea și nediscriminarea – aceste valori stau la baza societății europene caracterizată prin pluralism, suveranitate și egalitate între femei și bărbați. Uniunea Europeană a fost creată pentru a asigura pace durabilă, obiectivele Uniunii sunt promovarea păcii, a valorilor europene și a bunăstării cetățenilor. Relația de asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova se bazează pe valori comune incluse în acordul de asociere, aceste valori ne duc spre obiective comune de asociere politică și integrare economică”.

Printre protagoniștii prezenți la eveniment au fost: Stela Botez, Olia Tira, Dan Brumă, Iacob Rotari, Elena Javelea, Emilia Russu și alți muzicieni autohtoni și de peste hotarele țării.

Concertul a fost încheiat cu interpretarea imnului Uniunii Europene de către cei 130 de copii din trupa „La La Voices”.

#ZiuaEuropei #ÎmpreunăMaiPuternici #SolidariPentruSanatate #70AniDeclarațiaSchuman #EchipaEuropa

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.