Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Veta Ghimpu - Munteanu: „Această carte vine ca o datorie morală pentru mine”

Veta Ghimpu - Munteanu: „Această carte vine ca o datorie morală pentru mine” imprimare

Lansarea cărții despre viața și activitatea lui Petre Teodorovici

09.10.2020  

„Melancolia dorului etern” este cartea lansată recent de Veta Ghimpu-Munteanu. Biblioteca „Onisifor Ghibu” de la Chișinău a fost gazda evenimentului la care au participat cei care au ajutat la scrierea cărții, cei care l-au cunoscut pe compozitorul Petre Teodrovici și cei care au fost curioși să-l cunoască dincolo de imaginea artistică.

„Aceasta carte vine ca o datorie morală pentru mine, Petre Teodrovici a fost bunul prieten al regretatului meu soț - Simion Ghimpu. Ne cunoaștem de foarte mult timp, l-am cunoscut din toate aspectele, nu doar din poziția de artist. Petre Todorovici a fost unul din artiștii de la care am avut mereu ce învăța și care era remarcat prin poziția civică foarte pronunțată. Prin această lucrare vreau să demonstrez că sunt artiști veritabili nu doar ca artiști, dar și ca oameni cu poziție cetățenească fermă”, a menționat în mesajul său de început autoarea cărții, Veta Ghimpu - Munteanu.

Jurnalista Luminița Dumbrăveanu, prezentă la eveniment și al cărei interviul cu Petre Teodorovici a fost inclus în carte, a remarcat importanța acestui eveniment pentru cultura și arta noastră, dar și în plan istoric:

„Colega noastră de la Teleradio Moldova, Veta Ghimpu-Munteanu, artista îndrăgită, face un act de dreptate lui Petre Teodorovici, care știm prea bine că a fost un mare compozitor, un artist cu personalitate. El a interpretat cântece, a fost patriot în fapte concrete și s-a dedicat în totalitate fratelui, de aceea el a rămas în umbră”.

Cartea „Melancolia dorului etern” cuprinde articole publicate în presă, descifrări ale unor emisiuni radio și TV, amintiri din viața și activitatea lui Petre Teodorovici,  galerie foto din anii de viață a compozitorului. În interiorul cărții este atașat un CD cu cele 70 de cântece semnate de Petre Teodorovici. Selecția muzicală are un caracter simbolic și semnifică cei 70 de ani de la nașterea compozitorului.

Vlada Popsuico, reporter

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.