Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Anim’est 2013, la 24-27 octombrie, la Cinema Gaudeamus

Anim’est 2013, la 24-27 octombrie, la Cinema Gaudeamus imprimare

17.10.2013  

Suntem şi în acest an aproape de miracolul animaţiei. Portalul Stiripozitive.eu s-a asociat, la fel ca anul trecut, ca partener media la Festivalul Internaţional al Filmului de Animaţie Anim’est Chișinău, care se desfăşoară între 24 şi 27 octombrie 2013, la Cinema Gaudeamus.  

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Un program destul de ofertant promit - şi se vor ţine de cuvânt - organizatorii celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Filmului de Animaţie Anim’est Chișinău, care loc între 24 şi 27 octombrie 2013, la Cinema Gaudeamus. 

Anim’est Chișinău este organizat de Estenest și ALTFilm, cu sprijinul oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român şi având ca parteneri Alliance Française de Moldavie, Primăria Municipiului Chișinău, Moldcell. Parteneri media: JurnalTV, KissFM, Radio Europa Liberă, Adevărul, Timpul, Radio Chişinău, Ziarul de gardă, Ziarul Naţional, Evenimentul zilei, Unimedia, Allfun.md, Locals.md, FEST.MD, Stiripozitive.eu.

Anim’est 2013

Animaţia franco-belgiană „Ernest et Célestine” deschide oficial Anim’est Chișinău, joi, 24 octombrie, de la ora 19:00. Cunoscuţi pentru „Panique au village”, regizorii Stéphane Aubier şi Vincent Patar împreună cu Benjamin Renner au lansat anul trecut această animaţie bazată pe îndrăgita serie de cărţi pentru copii a scriitoarei Gabrielle Vincent, cu un scenariu semnat de scriitorul francez Daniel Pennac. Acest scenariu care se pretează de altfel la multiple interpretări, pentru toate vârstele.

Rezultatul e un film 2D care îi va unge pe suflet pe fanii animaţiei old school cu un vizual fidel stilului ilustraţiilor seriei de cărţi și cu personaje adorabile ce par desenate în acuarelă. Célestine este o șoricică de la orfelinat, unde învaţă constant să se teamă de urși, inamicul numărul unu al speciei ei, dar ajunge să se împrietenească fix cu unul dintre ei, muzicianul Ernest – un uriaș blând cu vocea actorului Lambert Wilson.

În epoca filmelor 3D, Anim’est propune o animaţie cu un farmec clasic, o poveste îndrăgită de cinefilii tineri, și savurată de spectatorii adulţi care își vor aminti cu siguranţă de desenele animate și cărţile ilustrate ale copilăriei. Ernest et Célestine a avut premiera anul trecut la Cannes, în competiţia Quinzaine des Réalisateurs, unde a primit și o menţiune specială, dar cea mai importantă distincţie a sa a fost premiul César pentru Cel mai bun film de animaţie în 2013. Printre festivalurile care l-au avut în selecţie se numără și Toronto IFF, Hong Kong IFF sau Animafest Zagreb.

Programul Anim’est Chișinău include și „ParaNorman”, regizat de Sam Fell („The Tale of Despereaux”, „Flushed Away”) și Chris Butler, al doilea proiect de anvergură lansat pe ecrane de studioul Laika, după succesul Coraline; sau Couleur de peau : Miel/ Approved for Adoption (r. Laurent Boileau, Jung), povestea orfanului coreean adoptat de o familie belgiană, cu un melanj de animaţie 2D și 3D și imagini de arhivă. Filmul a primit numeroase distincţii, precum Marele Premiu și Premiul Publicului la Zagreb 2013 sau Premiul publicului și Premiul Unicef pentru scenariu la Annecy în 2012.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.