Prima pagină / Evenimente / High Tech  /  Femeile creative din Suedia vor ajunge la Chișinău

Femeile creative din Suedia vor ajunge la Chișinău imprimare

„FEMEI CREATIVE. Realizările femeilor-inventatoare din Suedia”

12.10.2013  

Realizările femeilor-inventatoare din Suedia vor ajunge, la Chișinău, la 22 octombrie 2013, în expoziția „Femei creative”.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Expoziția cu genericul „Femei creative” - organizată de Ambasada Suediei la Chișinău și Institutul Suedez în parteneriat cu Fundația Est-Europeană, Academia de Studii Economice a Moldovei și operatorul Moldcell, născut în Moldova - își va deschide ușile pentru vizitatori în perioada 22 octombrie 2013 – 30 noiembrie 2013.

Această expoziție mobilă a Institutului Suedez și a Muzeului Național de Știință și Tehnologie din Stockholm va fi deschisă în incinta Academiei de Studii Economice a Moldovei, pe strada Mitropolit Bănulescu Bodoni 59, bloc F, etaj 2, de luni până sâmbătă, între orele 10:00 și 18:00.

Deschiderea oficială a expoziției este anunțată pentru 22 octombrie, ora 13.30.

Exponatele expoziției - circa 40 de obiecte - reprezintă invenții și inovații atât consacrate, cât și mai puțin cunoscute, create pentru soluționarea problemelor de ordin social și medical, dar și din viața cotidiană.

Pe parcursul expoziției vor fi organizate ateliere de lucru și seminare cu diverse tematici, moderate de experți din Suedia și din Republica Moldova.

Iată câteva dintre invențiile ce vor fi prezente în expoziția „Femei creative”.  

Defibrilatorul

Inima unei persoane care suferă de fibrilație articulară poate bate atât de rapid încât aceasta poate fi fatal. Un defibrilator plasat înăuntrul corpului poate înregistra bătăile inimii și supune corpul unui șoc, în cazul în care inima începe să bată prea repede. Datorită șocului, inima începe să bată mai regulat. Aceasta poate provoca senzații foarte neplăcute, însă poate salva viața.

Karin Jarverud activează în calitate de cercetător în cadrul companiei St. Jude medical AB. În 1996 ea a inventat modalitatea prin care defibrilatorul va putea face o distincție între bătăile inimii periculoase și mai puțin periculoase.

Invenția lui Karin permite evitarea șocului inutil și de asemenea duce la îmbunătățirea tratamentului. Compania ei deține brevetul de invenție și intenționează să utilizeze noua funcție în produsele sale viitoare. 

Book Blanket. Pătura pentru lectură

Inger Larsson este o arhitectă liber profesionistă căreia îi place lectura. Pentru ea a fost mereu o provocare să citească așezată în pat, rămânând în același timp cu umerii și brațele acoperite sub pătură, ca să nu-i fie frig.

Ideea unei pături pentru lectură i-a venit lui Inger atunci când a primit în dar un capot. Capotul era fabricat din fleece de poliester și era ușor, moale și călduros. Inger a întors capotul cu partea din spate în față și l-a folosit ca pătură cu mâneci. Ideea a mers, chiar dacă nu era perfectă. Astfel a apărut ideea păturii cu mâneci. Acest lucru s-a întâmplat în 2003.

Pătura pentru lectură poate fi îmbrăcată și dezbrăcată cu ușurință. Și toată lumea înțelege cum se folosește. Pătura pentru lectură este o marcă comercială înregistrată și o invenție protejată. Pătura pentru lectură este produsă în Italia și se vinde în Suedia, Norvegia și Germania.

Potcoava de cauciuc

De mii de ani caii sunt potcoviți cu potcoave de fier. Lone Pedersen s-a întrebat oare de ce. Ea s-a gândit că pentru cai trebuie să fie incomod și chiar dăunător să poarte potcoave de fier.

În locul acestora, Lone a încercat să confecționeze potcoave din cauciuc de la roțile de tractor. Ea a observat că și cailor le-au plăcut noile potcoave și în anul 1993 ea a obținut un brevet de invenție pentru potcoava de cauciuc.

Trei ani mai târziu, o fabrică de cauciuc din Halmstad a cumpărat brevetul aducând și unele îmbunătățiri invenției. În prezent potcoavele de cauciuc sunt folosite de armata thailandeză, dar și pentru a potcovi caii Președintelui Rusiei.

Șaua pentru bicicletă prevăzută pentru fuste

Inventatoarei Kerstin B Olsson îi place să meargă pe bicicletă. De asemenea, ei îl pace să poarte fuste. Dar să porți o fustă pe bicicletă este adesea dificil și incomod. Și de multe ori fusta se rupe. Astfel, Kerstin a inventat o șa care ușurează mersul pe bicicletă în fustă.

Kersten a făcut un prototip pentru a testa ideea. Cu această șa puteți purta chiar și cea mai mulată fustă! Șaua este atât de confortabilă și moale, încât și femeile care au născut recent sau au avut o intervenție chirurgicală o pot folosi. Kersten lucrează acum asupra lansării producerii în serie a invenției sale.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.