Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Prezentarea rezultatelor Studiului „Sănătatea adolescenților, factorii determinanți comportamentali și sociali”

Prezentarea rezultatelor Studiului „Sănătatea adolescenților, factorii determinanți comportamentali și sociali” imprimare

01.04.2016  

Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova și echipa națională de cercetare a comportamentelor de sănătate a adolescenților, au prezentat pe 30 martie 2016, în cadrul unei conferințe de presă rezultatele primului Studiu național „Sănătatea adolescenților, factori determinanți comportamentali și sociali”.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Studiu trans-național „Sănătatea adolescenților, factori determinanți comportamentali și sociali” (The Health Behaviour in School-aged children (HBSC)) se realizează din 1983 în colaborare cu Rețeaua de cercetări HBSC și Biroul Regional OMS pentru Europa și include la ora actuală 44 de țări și regiuni din Europa și America de Nord. Republica Moldova a aderat la rețeaua internațională în octombrie 2013.

Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali”

„Această cercetare este desfășurată în mai multe țări și reprezintă un studiu în rândul copiilor de vârstă școlară. Cercetarea include informație despre sănătatea, mediul social din care provin și comportamente de sănătate ale copiilor cuprinși între vârsta de 11, 13 și 15 ani, atât fete cât și băieți. Deci această cercetare ne oferă o varietate de date cu privire la o multitudine de subiecte: relațiile între colegi, suportul ce vine din partea familiei și a mediului social, migrația, la fel abuzul de alcool și tutun, comportamentul sexual precum și cel aferent alimentației, diferența dintre genuri. Studiul ne arată că unii copii rămân dezavantajați din diferite motive, de exemplu din cauza genului și aceste dezavantaje se reflectă pe întreg parcursul vieții copiilor, atât în implicarea socială, cât și în domeniul bunăstării și a ocupării forței de muncă. Acest raport la nivel european ne-a arătat că consumul de alcool printre copii și adolescenți în regiunea europeană a scăzut, la fel a scăzut și discriminarea dintre genuri.  Studiul dat este important, deoarece pentru majoritatea oamenilor, copii sunt cei mai valoroși și cei mai prețioși oameni din viață și de aceea vrem să îi asigurăm cu un mediu care să le ofere oportunitatea de a se dezvolta, de învăța și de a crește, iar pentru aceasta trebuie să înțelegem care sunt necesitățile lor și care sunt probleme cu care se confruntă la această etapă critică de tranziție”, afirmă Haris Hajrulahovic, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali”

Studiul a fost realizat în 2014 și a cuprins 6,642 de respondenți (49% - băieți, 51% fete) din 118 de instituții de învățământ (90 de instituții de tip gimnazial/liceal și 38 de colegii/școli profesionale) și 386 de cuiburi (clase/grupe de studiu). Studiul din Republica Moldova a inclus și grupul de vârstă de 17 ani, la cele de 11, 13, 15 ani.

Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali”

Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali”

„Aceasta este prima colectare de date care a avut loc în Republica Moldova, în calitate de membru al Rețelei Internaționale de cercetare a comportamentelor de sănătate a elevilor de vârsta școlară. În raportul național au fost inclus și grupul de vârstă de 17 ani, care este opțional pentru studiul internațional. Datele obținute vor servi drept repere în elaborarea viitoarelor programe de intervenții în domeiul sănătății și dezvoltării adolescenților. Totodată, acestea pot fi comparate la nivel internațional. Adolescenții din RM de o parte raportează mai frecvent ca alte țări starea mai precară a sănătății și semne subiective de boală, în special printre fete, pe de altă parte - un nivel mai înalt de satisfacție față de viață, în special printre băieți. Tinerii din Moldova mai des utilizează alcool și mai rar țigări și cânepă decât în alte țări”, zice Galina Leșco, Cercetător Principal al Grupului Național de Cercetare HBSC Moldova, Șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”.

Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali”

Rezultatele studiului ne prezintă următoarele date cheie: 

Comportamentele de sănătate și de starea de sănătate:

Majoritatea adolescenților respondenți (77,4%) și-au apreciat pozitiv stare de sănătate, indicând-o ca bună și excelentă.

- Cu toate că majoritatea adolescenților au indexul masei corporale (IMC) in limitele normei de vârstă și gen (67%), la fiecare al 8-lea adolescent s-a constatat exces de masă corporală, iar la fiecare al 5-lea - deficit de masă corporală. 

- Obiceiurile alimentare se agravează odată cu vârsta: frecvența consumului micului dejun, consumul de fructe și luarea masei cu familia scad o dată cu vârsta de la 11 către 17 ani. Numai jumătate (50,2%) din respondenți au indicat că iau dejunul.  30,1% din adolescenți au indicat că mănâncă odată pe zi și mai des dulciuri și 10% din ei - beau Coca-Cola sau alte băuturi răcoritoare cu zahar, o dată pe zi sau mai des.

Nivelul de activitate fizică este foarte scăzut în toate grupele de vârstă, în special printre fete. La 11 ani doar 39% de băieți și 26% de fete, iar către 17 ani - numai 17% de băieți și 10% fete au practicat activităţi fizice cu o durată totală de cel puţin 60 de minute pe zi în decursul ultimii săptămâni.

Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali”

Comportamentele de risc:

- 8% din toți respondenții au indicat că fumează în prezent - 13,6% dintre băieți și 2,4% dintre fete, iar în mod constant (o dată în săptămână și mai des) fumează 6,1% (10,5% băieți și 1,9% fete). Băieții se expun acestui risc în proporție impunătoare odată cu avansarea în vârstă în comparație cu fetele.

- Fiecare al 8-lea adolescent de 11 ani a consumat alcool în ultimele 30 de zile. Băieții mai des decât fetele consuma alcool pentru toate vârstele. Fiecare al 10-lea respondent de 11 ani și fiecare al 4-lea de 13 ani s-a îmbătat cel puțin o dată în viață.

- 4,9% dintre respondenți au indicat că au consumat canabis în decursul vieții, iar 1,4% - recent, în decursul ultimii luni. Băieții de 3 ori mai frecvent decât fetele au relatat despre această experiență.

- 18,7% adolescenți respondenți au fost implicați în mod repetat în agresiuni fizice în decursul ultimului an, iar băieții - de 5 ori mai frecvent ca fetele. Odată cu avansarea în vârstă implicarea băieților în mod repetat în bătăi se reduce, iar la fete rămâne fără devieri importante.

Materialul video de la evenimentul de prezentare a rezultatelor Studiului „Sănătatea adolescenților, factorii determinanți comportamentali și sociali” (HBSC) îl puteți viziona aici: www.privesc.eu.

Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali” Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali” Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali” Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali” Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali” Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali” Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali” Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali” Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali” Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali” Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali” Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali” Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali” Prezentarea rezultatelor Studiului „Sanatatea adolescentilor, factorii determinanti comportamentali si sociali”
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.