Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Fundația Est-Europeană a prezentat studiul privind calitatea apei potabile din Republica Moldova

Fundația Est-Europeană a prezentat studiul privind calitatea apei potabile din Republica Moldova imprimare

04.10.2016  

Monitorizarea calității apei potabile în sisteme de apeducte din Republica Moldova a fost subiectul discutat în cadrul unui Club de Presă, organizat de Fundația Est-Europeană. Analiza privind calitatea apei s-a desfășurat în toate raioanele, inclusiv trei municipii și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, în perioada iulie – septembrie 2016. Probele apelor subterane și de suprafață s-au prelevat din 45 de localități ale țării.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Studiul privind monitorizarea calității apei din Republica Moldova, realizat de Fundația Est-Europeană, a fost discutat în cadrul unei ședințe, desafășurată la 4 octombrie 2016, cu participarea reprezentanților Fundației Est-Europene și experților în domeniul cercetării calității apei.

wsertyu

Potrivit Președintelui Fundației Est-Europene, Sorin Mereacre, scopul realizării acestui studiu este informarea societății privind calitatea apei consumate. Prin această monitorizare se urmărește ca populația să înțeleagă importanța păstrării apei și reducerea poluării. De asemenea, Sorin Mereacre a subliniat importanța realizării mai multor proiecte privind monitorizarea calității apelor subterane și de suprafață din Moldova.

Probele au fost prelevate în marea majoritate din apeductele centralizate (apa de la robinet) ale instituţiilor publice (instituţii medico-sanitare publice, instituţii preşcolare etc.), precum şi de la persoane fizice. Probele de apă au fost prelevate independent de către monitorii proiectului în prezenţa reprezentanţilor organizaţiilor responsabile de distribuţia apei în regiuni (în majoritatea localităţilor), conform instrucţiunilor oferite de către laboratorul „Geolab” al Institutului de Chimie al AŞM, laboratoarele microbiologice a CSP Cahul, CSP Bălţi şi Laboratorul încercări produse agroalimentare al Î.S. „Centrul de Metrologie Aplicată şi Cercetare”. Monitorii au dispus de echipamente de prelevare şi recipiente specifice fiecărui loc de prelevare.

Experții privind studiul calității apei potabile, prezenți în cadrul ședinței au adus exemple reale, date exacte privind factorii ce influențează starea apei, cât și soluțiile ce ar diminua pericolul apariției neconformităților sanitare.

qw3e4rr5t6y7

„Societatea trebuie să înțeleagă că poluarea apelor este influențată 80 % de factorul uman. Natura poluanților este antropogenă, de aceea prin acest studiu oamenii trebuie să conștientizeze că ei sunt responsabili de propria lor sănătate. Ei trebuie să respecte anumite norme sanitare. Orice construcție gospodărească ce ar influența calitatea apei trebuie să fie izolată. Trebuie să ne igienizăm nu numai sufletul, ci și locul unde trăim, e o soluție pentru prevenirea poluării apei”, precizează Tudor Lupașcu, director al Institutului de Chimie al AȘM.

Calitatea apei a fost cercetată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului cu privire la instituirea Sistemului informaţional automatizat „Registrul de stat al apelor minerale naturale, potabile şi băuturilor nealcoolice îmbuteliate” nr. 934 din 15.08.2007. Conform parametrilor fizico-chimici investigați, 30 de probe (30,6 %) corespund cerințelor de calitate prevăzute de HG nr. 934 din 15.08.2007. În 66 de probe unii parametrii fizico-chimici depășesc valorile admise în legislație. Studiul a fost realizat în baza a două etape: prelevarea probelor și analiza rezultatelor.

aqwetrgyu

„Un aspect pozitiv în urma monitorizării calității apei este că noi am luat în calcul toate regiunile țării, și de la nord, și sud, și centru. De asemena, am ținut cont de toate aspectele. În timpul analizei am discutat cu oamenii despre ce apă consumă, le-am oferit alternative de unde ar trebui să consume apă potabilă. Soluțiile în acest sens ar fi atât colaborarea dintre Centrul de Sănătatea Publică, Ministrul Sănătății, cât informarea consumatorilor”, afirmă Valentin Ciubotaru, ecologist.

wer5t6y7uii

Studiul complet de monitorizare a calității apei îl găsiți în fișierul atașat.

Acest studiu a fost realizat de Fundaţia Est-Europeană în cadrul proiectului „Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova cu cele din Uniunea Europeană”, finanțat de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, Guvernului Suediei, Sida sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Prezentarea rezultatelor Studiului „Monitorizarea calităţii apei potabile distribuite în sistemele de apeducte centralizate din oraşele Republicii Moldova” o puteți urmări în clipul de mai jos:

Autor: Cristina Zeamă

Trasmisiune live: privesc.eu

est est estest est est est
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.