Prima pagină / Evenimente / Societate  /  (Video) IM Moldova - 10 ani de promovare a egalității și incluziunii persoanelor cu dizabilități

(Video) IM Moldova - 10 ani de promovare a egalității și incluziunii persoanelor cu dizabilități imprimare

17.10.2016  

Cu ocazia celor 10 ani de activitate în Republica Moldova, SOIR Moldova a organizat un eveniment unde organizațiile partenere și tinerii autoreprezentanți au povestit despre realizările frumoase și veștile bune care sunt rezultatul muncii productive cu echipa SOIR Moldova. Tot cu această ocazia organizația și-a anunțat noul nume pe care îl va purta în continuare, acesta fiind – IM Swedish Development Partner.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

400 de copii cu cerințe educaționale speciale frecventează școala și grădinița; 70 de școli comunitare susținute să devină mai accesibile și incluzive; 420 de părinți informați și împuterniciți să solicite accesul la drepturi a copiilor lor; 450 de învățători instruiți să asigure un process calitativ de educație incluzivă; a fost creat un serviciu național de asistare în angajarea persoanelor cu dizabilități, mai multe servicii operează la nivel local - acestea sunt doar câteva dintre reușitele echipei IM Moldova pe parcursul celor 10 ani de activitate.

IM Moldova

„Toți oamenii sunt egali, au aceleași drepturi, iar noi ne dorim să avem o societate bună și incluzivă pentru fiecare om. Echipa IM Moldova crede în valori europene, în valori bazate de drepturile omului, astfel ne propunem să susținem acei parteneri locali care împart această idee”, afirmă Silvia Apostol, Director IM în Moldova.

IM Moldova

Ann Svensén este Secretar General al IM cu o vastă experiență în spate. De 3 ani deține această funcție, însă de 30 de ani muncește în domeniul societății civile și încearcă să facă lumea mai bună.

IM Moldova

IM Swedish Development Partner  lucrează în toată lumea pe mai multe domenii, lucrează atât cu oamenii cu dizabilități, cât și pe abilitarea economică, drepturile femeilor și pe încadrarea copiilor în educația incluzivă. Dacă nu ar fi fost IM în aceste țări, atunci cu siguranță acolo era implicată o altă organizație a societății civile. Eu mi-aș dori să trăiesc într-o lume bună, unde nu ar trebui să se implice IM sau alte organizații asemănătoare, iată aceasta ar fi o lume perfectă, unde guvernele sunt responsabile și ar exista o societate civilă vibrantă. Dar din păcate probleme sunt atât de multe, încât IM și alte organizații au de muncit foarte mult”, zice Ann Svensén, Secretar General al IM.

IM Moldova

Dumitru Focșa se deplasează cu ajutorul scaunului cu rotile de când se ține minte, însă acest lucru nu l-a împiedicat să se angajeze la serviciu și să se dezvolte în fiecare zi. La realizarea acestui vis a contribuit Asociaţia „Motivaţie”, care de ani de zile sprijină persoanele cu nevoi speciale.

IM

IM în Moldova

Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina în parteneriat cu IM Moldova au creat o mulțime de proiecte frumoase pentru copiii cu necesități speciale. Președintele asociației, Ana Zincov confirmă cu mândrie și fericire acest fapt:

„Putem să ne numim comunitate incluzivă, pentru că avem dezvoltat un spectru larg de servicii în parteneriat cu IM Moldova pentru copiii și tinerii cu dizabilități. La noi în comunitate există educație incluzivă în școala primară și în liceu. Împreună cu partenerii noștri am reușim să facem adaptări de infrastructură pentru ca orice persoană din comunitate să poată avea acces la primărie, la poștă, la instituțiile de învățâmânt, etc.”, povestește Ana Zincov, președintele Asociației de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina.

IM în Moldova

Organizația IM a fost fondată în anul 1938 în Suedia, unde și se află biroul central. Programele operaționale sunt implementate în 13 țări: El Salvador, Guatemala, Malawi, Zimbabwe, Zambia, India, Nepal, Iordania, Liban, Palestina, Moldova, România și Suedia.

Sursă foto: IM Swedish Development Partner

Reporter: Xenia CHIRILOV

Video: Alexei GURDUZA

IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova IM – 10 Ani de Parteneriate pentru Dezvoltare în Moldova
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.