Prima pagină / Evenimente / Societate  /  „Fashion Acceleration Program” și-a desemnat câștigătorii. Cele mai reușite două start-upuri de modă au primit premii

„Fashion Acceleration Program” și-a desemnat câștigătorii. Cele mai reușite două start-upuri de modă au primit premii imprimare

29.09.2017  

„Fashion Acceleration Program” a fost lansat în februarie 2017 de Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii ZIPhouse în colaborare cu Fashion Technology Accelerator Milan și Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS), fiind susținut de USAID și Guvernul Suediei prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova.

Desfășurat în premieră în Republica Moldova, programul de accelerare a startup-urilor din industria modei „Fashion Acceleration Program" s-a încheiat cu desemnarea și premierea câștigătorilor. Cele șase branduri accelerate au prezentat evoluția afacerii pe parcursul ultimei jumătăți de an în fața unui juriu de specialitate.  „Fashion Acceleration Program" a fost lansat în februarie 2017 de Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii ZIPhouse în colaborare cu Fashion Technology Accelerator Milan și Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS), fiind susținut de USAID și Guvernul Suediei prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova.

 „Fashion Acceleration Program" a presupus un program intensiv de training-uri ținute de experți locali și internaționali pentru 6 branduri din domeniul fashion din Moldova cu un mare potențial de dezvoltare. Astfel de programe sunt extrem de importante, întrucât în urma acestora designerii au înregistrat mai multe progrese, ceea ce, implicit, contribuie și la dezvoltarea sectorului industriei ușoare care acum se transformă într-o industrie de modă.", a precizat manager-ul superior de proiecte, USAID Moldova, Sergiu Botezatu. 

Finaliștii programului au fost selectați în baza performanțelor înregistrate în ceea ce privește dezvoltarea capacității și potențialului de export, dezvoltarea modelului de afacere, branding și marketing,  creativitate și capacitate de inovare în soluționarea problemelor,  evoluția echipei, dar și capacitate de prezentare a afacerii.  Echipele brandurilor MOVE și Sophie au înregistrat cele mai înalte performanțe pe durata „Fashion Acceleration Program" și s-au ales cu premii de valoare ce vor contribui mai departe la consolidarea brandului:

  • Premiul Mare - Grand Prix - va asigura participarea echipei MOVE la un Program de training-uri, mentorship și networking timp de 1 săptămână în cadrul Fashion Technology Accelerator Milan (Italia). Costul studiilor se ridică la 3.000 de dolari USD.

 

  • Premiul 2, oferit echipei Sophie include suport financiar în valoare de 1.000 de dolari USD pentru următoarele 6 luni, pentrudiverse oportunități educaționale, participări la expoziții sau pentru crearea și dezvoltarea imaginii de brand.

 „Sunt încântată că am câștigat premiul mare al programului de accelerare. Pentru brandul MOVE a fost o perioadă foarte dinamică și am crescut mult, am beneficiat de mult suport din partea mentorilor și fiecare sesiune a însemnat un pas înainte pentru MOVE. Pe parcursul „Fashion Acceleration Program" am învățat cum să creștem echipa și cum s-o gestionăm. De asemenea, am definit și mai puternic ADN-ul brandului nostru de haine pictate manual care spun o poveste, am dedicat mai mult timp strategiei de vânzări și am distribui rolurile în echipă, deoarece acesta este un domeniu crucial pentru dezvoltarea noastră. ", a spus creatoarea brandului Move, câștigătoarea premiului mare, Lilia Surdu.

 Mentorii programului Fashion Acceleration Program m-au consiliat pe partea de management, dar am avut parte și de training în domeniul designului, mai ales în ce privește calitatea și construirea corsetului. Am făcut mai multe ajustări în ce privește colecția și stilul și am încercat să creez mai multe siluete clasice. Au fost niște lecții foarte utile și impresionante. La fel, am reușit să participăm cu brandul Sophie la Salonul de mariaj de la Paris.", a spus creatoarea brandului „Sophie", câștigătoarea premiului doi, Elena Zbârnea.

Ala Lerner şi Carolina Tulgara, creatoarele brandului B'Queen", câștigătoarele premiului special: „Fashion Acceleration Program" ne-a ajutat pas cu pas să ajungem la realizarea scopului nostru: crearea unui brand de lenjerie de lux în Republica Moldova. Acești pași au fost destul de accelerați, pentru că de fiecare dată trebuia să facem o anumită dare de seamă, să obținem anumite rezultate la care, sprăm noi, am ajuns cu ajutorul acceleratorului respectiv.La fel, de la începutul programului am reușit să lansăm prima colecție pentru care am realizat 15 modele, iar un simplu calcul ne arată că deja am realizat 250 de piese timp de 4 luni. Acest lucru ne face să fim foarte mândre. ", au menţionat creatoarele brandului „B'Queen", câștigătoarele premiului special, Ala Lerner şi Carolina Tulgara. 

La fel, toate echipele care au finalizat programul vor beneficia pe parcursul următoarelor șase luni de acces gratuit la facilitățile Centrului „ZIPhouse".

 „În cadrul Fashion Acceleration Program am lucrat cu mentorii în primul rând la structurarea echipei, la partea de marketing și PR, după care am realizat un mic rebranding, am schimbat logo-ul, conceptul vizual. Toate cele enumerate m-au ajutat să-mi ating scopul de a intra corect pe piața internațională cu o imagine profesionistă.  Pe lângă faptul că a fost util, programul a fost și un pic dificil pentru că trebuia să atrag foarte multă atenție la partea tehnică și calculabilă, nu doar la aspectele ce țin de creație cu care deja sunt obișnuit.", a precizat  creatorul brandului „EHO", Evgheni Hudorojcov. 

„Fashion Acceleration Program" este un program dedicat antreprenorilor din sectorul industriei ușoare, care le oferă oportunitatea de a-și accelera afacerea prin dezvoltarea modelelor de business și a produselor sub îndrumarea unui grup de mentori și experți locali, precum și internaționali.

Deschis cu suportul USAID și al Guvernului Suediei, „ZIPhouse" reprezintă un centru inovațional specializat în design și tehnologii în industria ușoară. Acesta oferă studenților, tinerilor designeri și specialiștilor din industria ușoară un mediu creativ, resurse tehnice avansate și asistență instructivă de performanță, în consonanță cu cele mai bune practici internaționale. Misiunea „ZIPhouse" este de a contribui la formarea atât a competențelor și abilităților speciale ale beneficiarilor în domeniu, cât și a viziunii globale și culturii profesionale, a atitudinii conștiente și flexibilității acestora. Centrul stimulează potențialul de creație și spiritul antreprenorial în domeniul modei și al designului, fapt care va favoriza eficace dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Inspirat din modele de centre similare de succes din SUA și Europa, „ZIPhouse" este amplasat pe o suprafață de circa 800 m2, conceput într-un stil eco-industrial și dotat cu echipamente media, IT și utilaje specializate de producere. 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.