Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Vești bune din Raportul Național de Dezvoltare Umană 2012, lansat astăzi la Chișinău

Vești bune din Raportul Național de Dezvoltare Umană 2012, lansat astăzi la Chișinău imprimare

„Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova”

07.12.2012  

Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2012, intitulat „Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova” și lansat la 7 decembrie 2012 la Chișinău, aduce mai multe vești bune: efectul benefic al liberalizării regimului de vize dintre Moldova și Uniunea Europeană, influența pozitivă a integrării europene asupra dezvoltării umane în Moldova etc.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Integrarea europeană, care „este probabil expresia utilizată cel mai frecvent în discursul politic din Republica Moldova" şi care „pare a fi cea mai bună opţiune strategică ce ar putea susţine puternic ţara pentru atingerea obiectivelor sale de dezvoltare", afirmă Raportul Național de Dezvoltare Umană 2012, al 11- raport din această serie lansată în 1995.

Mesajul pozitiv pe care îl transmite analiza impactului liberalizării regimului de vize dintre Moldova și Uniunea Europeană este că acesta va avea un efect benefic pentru ţară, „intensificând contactele dintre persoane și dintre afaceri și reabilitând legăturile sociale deteriorate dintre cei care muncesc peste hotare și cei rămaşi acasă".

„Integrarea europeană va influenţa în mod pozitiv procesele dezvoltării umane în Moldova", afirmă autorii Raportului „Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova".

Raportul Național de Dezvoltare Umană 2012 a fost elaborat la comanda Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup", specializat în cercetări economice și de politici publice.

Conexiunea dintre aspirațiile europene ale Moldovei și dezvoltarea sa umană este descrisă de autorii Raportului Național 2012 cu o metaforă: aceasta „este asemenea urcării într-un arbore, când, pentru a ajunge în vârf, nu este posibil de a sări direct într-acolo, ci trebuie de pășit alternativ pe crengi aflate tot mai sus". „Prin implicarea în procesul de integrare europeană, Moldova ar putea atinge treptat standarde mai înalte ale dezvoltării umane, fapt care va ajuta ţara... să facă faţă provocărilor economice și sociale", afirmă Raportul, menționând că „acesta este cel mai fezabil mod în care Moldova ar putea urca în „arborele modernizării". 

Dosarul de presă al Raportului Național de Dezvoltare Umană 2012 - „Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova" este AICI.

Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2012 – „Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova”: „INTEGRAREA EUROPEANĂ ESTE CEA MAI BUNĂ OPŢIUNE PENTRU DEZVOLTAREA UMANĂ”

Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2012 – „Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova”: REALIZĂRI ȘI PROVOCĂRI, SITUAȚIA CURENTĂ ȘI TENDINȚE

Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2012 – „Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova”: IMPACTUL ECONOMIC ȘI COMERCIAL AL INTEGRĂRII EUROPENE

Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2012 – „Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova”: RISCURI ȘI BENEFICII ALE LIBERALIZĂRII REGIMULUI DE VIZE DINTRE REPUBLICA MOLDOVA ȘI UNIUNEA EUROPEANĂ

Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2012 – „Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova”: NEVOIA DE ALINIERE LA STANDARDELE EUROPENE ALE DREPTURILOR OMULUI ȘI JUSTIȚIEI

Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2012 – „Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova”: CONCLUZII ȘI RECOMANDĂRI

Raportul Național al Dezvoltării Umane 20012 și dosarul de presă complet în limbile engleză, română și rusa este accesibil pe pagina web PNUD Moldova.

 

 

 

 

 

Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2012 – „Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova”. National Human Development Report 2012 – „European Aspirations and Human Development of the Republic of Moldova”.
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.