Prima pagină / Evenimente / Societate  /  (Video) Masa rotundă „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice” la Rezina

(Video) Masa rotundă „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice” la Rezina imprimare

10.12.2018  

Rezina a găzduit cea de-a treia masă rotundă din cadrul proiectului „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice”. Această inițiativă care cuprinde organizarea unei serii de mese rotunde axate pe dificultățile și soluțiile diferendului transnistrean este realizată de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova și Fundației Hanns Seidel.

Masa rotundă de la Rezina a reunit, la fel ca evenimentele similare de la Varnița și Coșnița, femei de pe malul drept și malul stâng al râului Nistru, care au discutat și au identificat împreună soluții practice la problemele cotidiene din contextul diferendului transnistrean, iar propunerile vor fi prezentate la Chișinău – de asemenea în cadrul unei mese rotunde – reprezentanților instituțiilor statului responsabile pentru soluționarea pașnică a diferendului transnistrean.  

Președinta Asociției „Institutul Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, relevă scopul acestui eveniment: „Masa rotundă de la Rezina, cu participarea femeilor din dreapta și din stânga Nistrului, urmărește consultarea opiniei cetățeanului vis-a-vis de soluționarea diferendului transnistrean”.

Galina Davîdic, directoarea Bibliotecii Publice „Mihai Eminescu” din orașul Rezina, afirmă că locuitorii se confruntă zilnic cu diferite probleme: „Locuitorii din Rezina și din Râbnița, precum și din regiunea transnistreană în general, se confruntă cu problema taxelor mari la convorbirile telefonice, mai ceva ca în Europa și noi avem prieteni, avem rude cu care trebuie să mai comunicăm”.

Prin implicare activă și dedicare, femeile abordează problemele și identifică soluțiile astfel încât să fie posibilă reintegrarea Republicii Moldova.

Conform afirmației primarei comunei Saharna Nouă, Maria Macvei, „cetățenii din cele trei sate ale comunei: Saharna, Saharna Nouă și Buciușca - se confruntă cu probleme doar la trecerea frontierei, atunci când trebuie de completat un bilet de migrare. Noi prezentăm actele de identitate și ni se eliberează un bilet de migrare în care trebuie să indicăm pe ce termen și unde ne deplasăm”.

Directoare Executivă a Asociației pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru, care a fost una dintre moderatoarele mesei rotunde, este de părere că organizarea acestor serii de evenimente este o modalitate de cunoaștere a problemelor cauzate de diferendul transnistrean: „Este foarte important pentru a putea avea o comunicare deplină, dar și pentru a beneficia de tot ceea ce oferă atât administrațiile publice locale, cât și oportunitățile turistice, oportunitățile economice, de a avea dreptul la libera circulație”.

Femeile participante la eveniment susțin că odată cu implementarea unor proiecte în localitățile lor, oamenii au devenit mult mai receptivi atât din punct de vedere al identificării, cât și soluționării unor probleme comune.

Gheorghe Gîncu, viceprimarul orașului Rezina, spune că prin realizareaunor proiecte, locuitorii devin mai activi: „Noi tot prin Asociația Habitat am propus un proiect comun pentru partea dreaptă și stângă a Nistrului. Făcând proiectul dat, lumea a început să se mai implice.”

Potrivit gradului de implicare a participanților la masa rotundă, Președinta „Institutul Virtutes Civilis” punctează: „Astăzi am avut un public foarte deschis, care ne-a confirmat că de fapt oamenii comunică de la persoană la persoană foarte bine, se străduiesc să evite tensiunile și le-ar plăcea mult să nu aibă bariere de circulație”.

Femeile care au participat la masa rotundă de la Rezina au încurajat locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului să propună inițiative și diverse idei în soluționarea pașnică a problemelor cotidiene cu care se confruntă comunitățile.

După identificarea problemelor cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, Galina Davîdic sugerează idei și propuneri de soluționare ale acestora: „Aș scoate vama de pe podul de la Nistru, aș lăsa doar vama pentru mașinile de mare tonaj, aș facilita telefonia, aș lăsa să cirule ambele valute, să fie mai ușor pentru ei și pentru noi”.

Viceprimarul orașului Rezina susține că și comunitatea locală a progresat: „Am implementat foarte multe proiecte în Rezina. Spre exemplu, în domeniul eficienței energetice, iluminatul stradal, termoizolarea a două grădinițe, reparație de acoperișuri”

Prin acest eveniment, Asociația „Institutum Virtutes Civilis” și partenerii săi valorifică potențialul femeilor ca o resursă importantă în soluționarea diferendului transnistrean.

„Organizația noastră a acordat atenție deosebită acelor necesități care sunt în negocierile în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean. Transmiterea informației autorităților, participarea la transparența procesului decizional și al procesului de negociere sunt practic acele activități pe care noi le facem deja de foarte mult timp și vom continua să le facem astfel în cât toate problemele să ajungă la urechile autorităților care sunt factorul de decizie și care în ultimă instanță participă la luarea deciziilor” susține directoarea executivă APE.

Proiectul „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice” este implementat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și al Fundației Hanns Seidel. Seria de evenimente au drept scop identificarea și soluționarea problemelor ce țin de conflictul transnistrean, dar și punerea în valoare a potențialul femeilor, contribuind la implicarea acestora în rezolvarea problemelor din comunitate.

Reporter: Ana Fomov

Imagini: Alex Gurduza 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.