Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Indexul Egalităţii de Gen

Indexul Egalităţii de Gen imprimare

12.03.2019  

Recent a avut loc conferinţa de presă cu subiectul: Indexul Egalităţii de Gen. Măsurându-se nivelul egalităţii dintre femei şi bărbaţi pe 6 domenii cheie. Indexul este calculat în baza a 31 de indicatori de impact, grupaţi în şase categorii relevante: Piaţa Muncii, Politică, Educaţie, Accesul la Resurse, Percepţii şi Stereotipuri, Sănătate.

 

Rodica Ivaşcu susţine că valorile mai bune ale Indexului se bazează în special pe schimbările de percepţie şi stereotipuri care există în societate, şi mai puţin pe reformele care au fost implementate la nivel de stat. Autoarea susţine că progrese s-au înregistrat în domeniul politic, unde Indexul Egalităţi de Gen a crescut timp de un an cu patru puncte, de la 36 la 40 de puncte. Experta susţine că această creştere se datorează rezultatelor alegerilor parlamentare, şi anume că în noul legislativ vor accede 26 de femei, cu cinci mai multe faţă de precedentul legislativ. Cu toate acestea, Rodica Ivaşcu susţine că în această sferă există în continuare cea mai mare inegalitate de gen, iar actualul sistem electoral a diminuat şansele femeilor de accedere în Parlament. Potrivit expertei, dacă ar fi fost utilizat sistemul proporţional de vot, în noul legislativ ar fi fost 33 de femei. În domeniul sănătăţii, Indexul Egalităţi de Gen este de 70 de puncte. În această sferă bărbaţii având un indice mai scăzut decât femeile.

Potrivit Rodicăi Ivaşcu, studiul arată că a scăzut cu un punct Indexul Egalităţii de Gen pe piaţa muncii, de la 64 la 63 de puncte. Experta susţine că această scădere e generată de reducerea ratei de ocupare a femeilor în câmpul muncii, de la 39% la 38,1%.

Alexandra Ermolenco, coordonatoare de proiect la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, a menţionat că valoarea Indexului în sfera percepţiei şi stereotipurilor a crescut semnificativ timp de un an, de la 47 la 54 de puncte. Experta susţine că percepţia faţă de implicarea femeilor în politică s-a îmbunătăţit, şi anume că a scăzut cu10% numărul celor care considerau că femeile nu au ce căuta în politică, de la 29% la 19,7%. Cu toate acestea, experta susţine că studiul arată în continuare tendinţe contradictorii care există în societate legate de stereotipuri. Potrivit sondajului efectuat pentru măsurarea Indicelui legat de percepţii, 76% din respondenţi susţin că bărbaţii sunt cei care trebuie să aducă bani în casă, iar 66% din respondenţi consideră că femeile sunt responsabile de treburile casnice şi cele legate de familie. De asemenea, sondajul a arătat că toleranţa faţă de violenţa împotriva femeilor este în continuare ridicată, 9,1% din femei consideră că acestea merită în anumite situaţii să fie bătute, iar 20% din respondenţi consideră că femeia trebuie să suporte violenţa pentru a-şi salva căsnicia.

Alina Andronache, responsabilă de Relaţii cu Publicul şi Advocacy în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a menţionat că acest Indice arată că de fapt în ultimii zece ani situaţia egalităţi de gen luată în ansamblu pe toate domeniile a rămas aceeaşi. Este necesar să existe cât mai multe femei candidate pe locuri eligibile pe circumscripţia naţională, cât şi cea uninominală. O altă măsură necesară este reforma concediului de îngrijire a copilului, ca acest domeniu să fie cât mai flexibil, astfel ca soţii să decidă durata acestuia şi cine va îngriji de copil într-un anumit moment. Alina Andronache susţine că sunt necesare şi măsuri pentru reducerea discrepanţelor salariale, măsuri pentru combaterea violenţei în familie şi combaterea hărţuirii sexuale. Aceasta a transmis politicienilor mesajul că cel mai bun cadou pentru femei este asigurarea egalităţi de gen şi să adopte măsurile necesare pentru a reduce decalajul de şanse care există între femei şi bărbaţi.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.