Prima pagină / Evenimente / Societate  /  „Cum transformăm școala trecutului în școala prezentului” – atelier de discuții în vederea creării unui sistem educațional de calitate

„Cum transformăm școala trecutului în școala prezentului” – atelier de discuții în vederea creării unui sistem educațional de calitate imprimare

29.03.2019  

În cadrul atelierului de discuții cu genericul „Cum transformăm școala trecutului în școala prezentului” organizat de Comunitatea pentru o Educație de Calitate (COMpEC), în colaborare cu Influencers Hub Moldova.

Participanții au discutat despre necesitatea inițierii unor schimbări în sistemul de învățământ din Republica Moldova și formarea tinerilor apți să facă față provocărilor secolului XXI.

Președinte Digital Communication Network, Artur Gurău este de părerea „Ar trebui mai multe experimente, mai multă autonomie, mai multă creativitate în sistemul educațional pentru ca să se dezvolte abilitățile personale, nu doar oameni ce știu a număra și capitalele țărilor străine.”
„Pe de altă parte ceea ce ține de autonomie, probabil acestea sunt încă consecințele sistemului sovietic de educație în care foarte clar venea de la centru și îți spunea pe pași ce să faci și nu există această deprindere de a fi autonom”, a mai adăugat Artur.

„Dacă să vorbim de sistemul educațional, acesta ar trebui să fie construit pe alt fundament și acest fundament ar trebui să ia în considerație perioada în care ne aflăm deoarece noi trăim într-un timp care evoluează destul de rapid, iar școala nu evoluează. Faptul care mă uimește este cel că la noi școala în întregime nu are în vedere de exemplu drepturile omului, nu ia în considerare elementele care țin  de identitatea fiecărui om în parte. Școala viitorului după mine ar trebui să respecte identitatea, să ofere spațiu de creativitate și dezvoltare fiecărui elev în parte, să nu fie un tăvăluc care să uniformizeze pe toți așa cum a fost și este acum” relatează comunicatoarea Diana Guja.

Fundația Soros-Moldova și-a propus analizarea problemelor întâlnite în prezent în sistemul educațional și stabilirea unor soluții de îmbunătățire a acestuia, în vederea formării unor tineri bine pregătiți pentru noile realități.

„Discuțiile despre educație sunt foarte importante în societatea noastră, având în vedere că sectorul trece printr-un proces constant de reformare, de tranziție și sunt foarte fericită că Fundația Soros a lansat ideea creării acestei platforme unde specialiștii din diverse domenii se pot aduna și pot face schimb despre direcția în care trebuie să meargă procesul educațional de la noi” a punctat președinta senatului Fundației Soros-Moldova, Lucia Aprodu.

Fiind reprezentanții diferitor domenii, participanții au păreri variate în privința metodei de optimizare a sistemului educațional curent, însă toți sunt de părerea că acesta necesită neapărat o revoluție la nivel nu doar local sau regional, dar și național.

În opinia jurnalistului Dorin Galben, sistemul educațional din Republica Moldova necesită o revoluție, susținând că: „Educația din prezent înseamnă profesia viitorului. Dacă în prezent nu avem o educație de calitate și nu înțelegem ce ne așteaptă, în viitor vom avea persoane instruite, care vorbesc frumos, dar nepregătite la realitățile care urmează și aceasta este o problemă care trebuie discutată și analizată acum, de către persoane influente și  experți în domeniu, care ar conștientiza cât de important este să se discute acum despre ceea ce urmează să se învețe mâine. Eu cred ar trebui să existe în primul rând o educație adaptată la realitățile din prezent. Avem tehnologii informaționale foarte multe, avem tot felul de gadget-uri care ne influențează viața și acest domeniu este cumva ignorat.”

Profesoara Lucia Argint-Căldare susține că: „Nu este suficient să tinzi să modernizezi școala, este nevoie să vedem ce a fost în trecut valoros și să vedem care experiență este bine să o adaptăm la noile condiții și să o continuăm mai departe.”
„Mi-ar plăcea dacă schimbările nu ar veni doar de sus, dar și de jos și cel mai important ca acestea să coincidă. Mi-ar plăcea dacă lumea ar fi mai inițiată, să vadă și să probeze. Mi-ar plăcea ca astfel de întruniri să se repete la diferite nivele și în diferite localități din Republica Moldova deoarece o asemenea întrunire reprezintă doar o picătură în ocean” a precizat Lucia.

Iurie Cristea, unul din experții prezenți la eveniment, a venit cu o listă de argumente de ce sistemul educațional trebuie revizuit și care ar fi soluțiile pentru a-l face mai atractiv: „Eu am explorat mai multe sisteme educaționale din mai mute țări și chiar m-am interesat care a fost pârghia îmbunătățirii, în special în țările scandinave. Ei au mers pe descentralizare, adică nivelul decizional coboară la nivelul instituțiilor și odată cu aceasta apar multe inițiative și prin metoda încercărilor, reușitelor sau insucceselor lucrurile încep a evolua rapid. În discuțiile cu unii colegi, aceștia spun că nu au nevoie de această problemă de a decide totul într-o instituție. E mult mai simplu când vine ordinul de sus și trebuie doar executat. O altă soluție ar fi ca cei ce doresc să își asume anumite responsabilități și decizii, să încerce și eventual să fie popularizată experiența lor. Pe când cei care nu doresc, se pot ghida după cadrul legal.”

„Consider că destul de puțin se lucrează cu tehnologiile, iar profesorii ar trebui să pună accent pe dezvoltarea altor abilități a elevilor precum ar fi comunicarea, lucrul în echipă și abilitatea de a prezenta anumite proiecte. În general văd școala viitorului ca una în care se pune accent pe creativitate, invenții, utilizarea tehnologiilor moderne, iar cărțile ar  putea fi înlocuite cu timpul cu tabletele și desigur trebuie să învețe elevii să găsească o informație ci nu să o învețe pe de rost” spune o elevă participantă la discuții, Daria Danilescu.

Evenimentul este parte a Proiectului de Sprijinire a Reformelor în Educație, implementat de Fundația Soros-Moldova, cu suportul Programului de Sprijinire  a Educației al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă. Scopul proiectului constă în încurajarea participării active a actorilor societății civile la definitivarea politicilor educaționale în vederea creșterii calității educației.

 

Reporter: Ana Fomov
Imagini: Alex Gurduza 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.