Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Lecție publică cu Ambasadorul Franței

Lecție publică cu Ambasadorul Franței imprimare

08.04.2019  

În contextul împlinirii a 70 de ani de la fondarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Centrul de Informare și Documentare privind NATO (IDC NATO) din Republica Moldova și-a propus organizarea unui șir de lecții publice susținute de diverși ambasadori în Moldova.

 

Astăzi, în cadrul Universității de Stat din Moldova, ambasadorul Franței în Moldova, Excelența Sa Pascal Le Deunff a susținut un discurs pe tema „Cooperarea Franței cu NATO: oportunități și perspective”, comunicând studenților atât despre beneficiile pe care le are Franța din această colaborare, dar și proiectele de colaborare NATO cu Republica Moldova.

„Fiind și membră fondatoare a acestei organizații, Franța este foarte atașată de NATO și datorită acestei relații, statul nostru poate preveni și se poate apăra de potențialele amenințări care apar din diverse motive. Cât despre lecția publică de astăzi, consider că pentru cetățeni ar fi important să știe că Moldova, fiind o țară neutră pe plan internațional, la fel poate coopera cu NATO prin diferite programe. Spre exemplu, până la momentul dat, soldații din Moldova au putut beneficia de câteva sfaturi în formarea profesională a acestora și de asemenea unii dintre ei au putut participa la operațiunile NATO de menținere a păcii de unde s-au întors cu un bagaj de experiențe noi”, relatează ambasadorul Franței, Excelența Sa Pascal Le Deunff.

Organizatorii lecțiilor publice susțin că acestea sunt o modalitate de a informa tinerii și de a-i forma atât în planul culturii generale, cât și în sfera profesională.

„În primul rând, noi am vrut ca aniversarea de 70 de ani să fie puțin mai vizibilă și să afle inclusiv și studenții despre aceasta. Astfel, campania dată de informare își propune să aducă la cunoștință ce prezintă această alianță, care este scopul acesteia, cum cooperează Moldova cu aceasta și care sunt beneficiile statelor membre ale NATO”, susține reprezentantul IDC NATO, Octavian Cartera.

Studenții prezenți astăzi la această lecție găsesc utilă informația care le-a fost relatată și sunt de părere că asemenea lecții informative sunt binevenite pentru creșterea culturii generale.

„Lecția de astăzi a fost una informativă, aducând la cunoștință prezența pericolului din ultima vreme și anume creșterea terorismului, răspândirea noilor mijloace de manipulare în masă și am aflat că la moment se fac mult mai multe investiții în vederea prevenirii acestor potențiale amenințări. Consider că este destul de important pentru noi ca studenți să fim la curent cu lucrurile care se întâmplă atât în Moldova, cât și în NATO, întrucât suntem într-un parteneriat cu această organizație”, spune Mihaela Balan, studentă.

Centrul de Informare și Documentare privind NATO este o instituție neguvernamentală, care își propune să promoveze în beneficiul public valorile și principiile euro-atlantice și să sprijine cooperarea dintre Moldova și Alianța Nord Atlantică.

 

Reporter: Ana Fomov

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.