Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Totalurile Târgul Național al inițiativelor locale în cadrul proiectului „Construim punți, depășim bariere"

Totalurile Târgul Național al inițiativelor locale în cadrul proiectului „Construim punți, depășim bariere" imprimare

12.11.2019  

Fundația Est-Europeană, în perioada 7-8 noiembrie, a desfășurat Târgul Național al inițiativelor locale în cadrul proiectului „Construim punți, depășim bariere". Târgul Național a reunit reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului, beneficiari ai proiectului, cât și oaspeți din partea organizațiilor internaționale și ai ambasadelor din Republica Moldova.

În strategia Fundației Est-Europene noi ne-am propus ca să extindem proiectele pe care le derulăm pe partea dreaptă și stângă a râului Nistru. Atunci când vorbim despre proiectele de succes pe care le-a realizat Fundația Est-Europeană, de exemplu Fondul pentru Tineri, care activează în zece raioane din Republica Moldova. Pentru noi  a fost important ca activitățile pe care le facem în cele zece raioane să le putem transfera și în regiunea Transnistreană și asta ne-a reușit, a declarat Președintele Fundației Est-Europene, Sorin Mereacre.

Acest proiect a fost de succes, pentru că a fost orientat specific pe comunități locale și cel mai bun mod de a avea rezultate pentru oameni este să-i întrebi pe ei de ce au nevoie. Să dau un exemplu, noi am vizitat cu colegii din Transnistria o brutărie socială. Într-un sat a fost creată o brutărie care oferea posibilitatea de a vinde oamenilor produse și oamenii, la rândul lor, au locuri de muncă. La fel, ei au activități noi care le permit să ofere prânzuri socială pentru persoanele care nu au posibilitatea de a o pregăti, a declarat Fabien Schaeffer, reprezentantul Uniunii Europene.

Suedia este mulțumită că împreună cu Uniunea Europeană poate oferi suport acestui proiect prin care am creat parteneriate cu societățile civile de pe ambele maluri ale râului Nistru. Este important că în acest proiect, Fundația Est-Europeană și partenerii săi, reușesc să încurajeze angajamentul tuturor actorilor societății civile, a declarat Adam Amberg, reprezentantul Ambasadei Suediei.

Scopul acestui eveniment este de a promova parteneriatele și inițiativele durabile lansate de către membrii societății civile de pe ambele maluri ale râului Nistru. Acest eveniment a oferit oportunitatea beneficiarilor și reprezentanților să împărtășească experiența și bunele practici obținute prin realizarea proiectelor. Principalele teme care a unit grupurile de lucru a fost: dezvoltarea comunității, antreprenoriatul social, drepturile omului, serviciile sociale și protecția consumatorilor.

 „Este un proiect de lungă durată. S-a implementat pe ambele maluri ale Nistrului dea lungul a doi ani și jumătate și datorită acestuia s-a creat o platformă pentru interacțiunea dintre organizațiile comerciale în diferite domenii de dezvoltare și rezolvare a problemelor. Aici vorbim de serviciile sociale, de crearea întreprinderilor sociale, crearea și dezvoltarea fondurilor pentru tineri, integrarea organizațiilor nonprofit în consorții existente și respectiv preluarea tehnicilor și experiențelor acumulate pe una din părțile malului și implementarea acestora de cealaltă parte”, explică Tatiana Yaskova, reprezentantă a Agenției de Dezvoltare Regională.

Daniela Machidon este  beneficiară a proiectului „Teatrul care ne unește în rezolvarea problemelor comune”, implementat în cadrul „Construim punți, depășim bariere” și ne spune că implicarea în aceste acțiuni a ajutat-o să aducă un mesaj foarte important oamenilor.

„Acest proiect mi-a oferit posibilitatea să sparg limitele aflate în societate, să devin mult mai deschisă în comunicarea cu ceilalți oameni, să aduc un mesaj foarte important populației și mai ales centralizat pe tinerii din ziua de astăzi, care duc lipsă de nivelul informativ bun în situațiile limită și cum trebui de fapt să reacționeze în ele”.

Evenimentul a fost realizat de Fundația Est-Europeană,  cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei în cadrul Proiectului „Construim punți, depășim bariere – construim punți între societatea civilă și comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului”. 

 

 Imagini: Alexei Gurduza

Reporteră: Paulina Gușan 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.